Obama-docka hängdes

Givetvis har halloween-skyltdockan av Palin, som hängde i en taknock i West Hollywood, inspirerat även andra knasbollar. Två män har gripits i Kentucky efter att ha hängt en docka av Barack Obama med snara runt halsen från ett träd. De säger att de ångrar sig, men de blir nu åtalade för förargelseväckande beteende. Det beror förstås på att myndigheterna i Kentucky ser allvarligt på tilltaget på grund av Obamas hudfärg. USA:s våldsamma rasistiska historia ligger inte alltför långt borta.


Vem vinner den 4 nov


De två huvudkandidaterna till presidentvalet lägger ner mycket tid och pengar på att övertyga folk om att just de bör väljas till USA:s president den 4 november. Men vem av dem är mest lämplig för den svåra uppgiften? På deras respektive hemsidor finns mycket information och ett flertal videsnuttar där de framför sina budskap. Du kan också köpa t-shirts, kepsar och annat med deras namn och logga på, precis som alla andra riktigt stora kändisar eller t ex "sportföretag".   Klicka på bilderna för att komma till respektive hemsida om du vill veta mer.


Glassfestival


En massa roliga småfigurer traskade runt i skolan vid stängningsdags.
Det var den 29 oktober och dags för årets Glassfestival. Utomhus!


Snövit, Tingeling och Jasmine hade kul. Fröken var Alice i Underlandet.


Glassen hade en stykande åtgång. Häxan och den vuxna Snövit stod för serveringen.

Skämt eller skämmigt?

Peruker som ser ut som vicepresidentkandidaten Sarah Palins frisyr är en storsäljare i USA. Samma sak med hennes  glasögon. Nu till Halloween är det tydligen extra många som vill se ut som Sarah, för det säljs peruker och glasögon som aldrig förr.   
Men i West Hollywood har en skämtare ställt till med rabalder som gett eko i hela USA. Han har hängt en skyltdocka föreställande Sarah Palin i taknocken till sitt bostadshus. Repet är fästat kring skorstenen där McCain just dyker upp ur flammorna.
- Ett halloweenskämt, tycker upphovsmannen och menar att det ska ses som en artistisk installation. Jag tänkte det skulle passa med en politisk anknytning så här några dagar före presidentvalet!
- Han representerar verkligen inte det här området, sa en ilsken tant i TV och hytte med näven.
Hon var en av många demonstranter som med hjälp av stora lakan  försökte hindra insynen för passerande bilister.


Idag lär upphovsmannen ha kommit överens med borgmästaren om att plocka bort det makabra halloweenpyntet, även om det inte bröt mot några lagar. Husägaren, som är dekoratör med skyltfönster som specialitet, har antagligen redan fått tillräckligt med uppmärksamhet och reklam i TV. 

Soppkök

 
Tänk så praktiskt att kunna köpa sig en portion "Dagens soppa" på matvaruaffären. God, näringsrik och varierad. Du kan få bröd till, en hel måltid alltså, att ta hem eller äta på plats. På samma affär finns en delikatessavdelning där du också kan handla för att äta direkt. Något för ICA och Coop att ta efter kanske? 


På tal om mat, den snygga byttan är gjord för att lägga potatisskalen i, men den fungerar lika bra för sallad.

Wilder

              
Det kom inte många förslag på vem den lille gossen liknade. Diana tyckte han påminde om Bockstensmannen och Birgitta sa: Jag vet precis vilken skådespelare du menar, men namnet kommer jag inte på.
Så kanske flera har tänkt, men inte skrivit någon kommentar. Det blev Magnus som kom med det rätta svaret och då klack det till. Javisst, det är så han heter!
Jag tycker pojken vi fotade på köpcentrat är så otroligt lik skådespelaren Gene Wilder. Kanske är det hans barnbarn? Wilder har medverkat i filmer som Frisco Kid, Dårfinkarna, Det våras för sheriffen, Det våras för Frankenstein, Det våras för Hitler, Kalle och chokladfabriken mfl mfl. Har du själv sett någon av hans filmer?

Lycka


...kan vara att få tag i julmust och glögg innan det tar slut på IKEA.

Fyllepumpor


Fick bilden av Carola och kan inte låta bli att visa er vad man kan göra med lite fantasi.
Man får nästan kväljningar, eller hur?

Resultatet

     


Pumpalyktor

Att göra ljuslyktor av pumpor var hårt arbete. Det trådiga innehållet skrapades bort och kärnorna tog vi hand om och rostade. Väldigt nyttiga som godis. Av fruktköttet kokade vi en läcker soppa, kryddad med bl a sambal oelek. Figurerna var kul att göra, och rätt så enkla eftersom det fanns pappersmallar att tillgå.

          
   
              

Ja, se denna teknik

Jag har ett par vänner i Australien, och en släkting i Wischonsin, som jag brevväxlar med. På engelska. I går skickade jag på skämt ett förslag om att de kunde läsa bloggen, se mer bilder och till och med lära sig lite svenska på köpet. Svaret kom idag. Judy i Australien hade översatt texten med hjälp av http://translate.google.com 

Så här blev de första meningarna i den här texten i Googels översättning.

I have a couple of friends in Australia, and a relative of Wischonsin, which I letter with the bills. In English. Yesterday, I sent a proposal to joke that they could read the blog, see more photos and even learn a little English on the purchase.

Googles översatte alltså lära sig svenska till learn at little English, och brevväxla till letter with the bills! Maskiner tänker ju inte! Jag har testat på fler texter också, det blir inte alltid så korrekt, men man kan kanske förstå ungefär vad som menas. Kul i alla fall att även engelsktalande kan följa med i vår vardag här i Ladera.
 
PS:
Det har varit ett par mindre jordbävningar uppe i trakterna kring Eureka och Sacramento, men vi har inte berörts av dem.

Trick or treat


Köpcentrat i Ladera organiserade "Trick or Treat" i dag. Banker, frisörer, inredningsfirmor, husförsäljare, restauranger, ja alla typer av företag hade öppet hus och bjöd alla utklädda barn på godis.

     
          
Man kunde se massor av sagofigurer mingla omkring, allt från de ljuvaste prinsessor till astronauter, hotfulla Ninjas och Dark Vader-figurer.


Det fanns också möjlighet att rida på små ponnyhästar och att köpa tysk bratwurst med sauerkraut.  Cupcakes med halloween-motiv kan man ju förstå - men tysk korv och surkål, hur hänger det ihop med spöken och häxor, pumpor och benrangel?

Vemdå?


Pojken till höger är väldigt lik en känd skådespelare. Men vem?
Hjälp mig? Jag ser honom framför mig, med samma sorts lockar och allt. Kom med förslag, snälla....


Fint besök


Vi fick fint besök häromaftonen när Logan var ute på promenad för första gången. En väldigt snäll kille som blivit betydligt rundare under de sex dagar som gått. Visst ser han ut som en liten mediterande Budda? 

Skugga


Som ni ser har lekplatsen skuggande "segel" över redskapen. Det behövs i det här klimatet. Just nu är det tomt här eftersom det är ännu högre temperaturer än vanligt. För det mesta håller vi oss inomhus. Ska vi gå till lekparken måste det vara tidigt på morgonen eller strax före solnedgången. Men på kvällarna har vi ca 14-15 plusgrader utomhus, då kan man till och med behöva en kofta över linnet. Fast då har det tyvärr blivit för mörkt för att leka i parken. 

Hemlängtan

Ett tag under gårdagen längtade jag efter snö och kyla, enkla saker som mandelpotatis och falukorv, mjölk som inte berövats 99% av sitt fett och sedan hårdpastöriserats, bra böcker på svenska och sist men inte minst - tid med resten av familjen, släkt och vänner.
Jag förstår att det låter som om jag inte uppskattar allt det positiva här i Ladera, men det gör jag verkligen. Och slängen av hemlängtan gick över ganska snabbt. Nu är det snart helg och vi ska hjälpa till med att urholka pumpor och skära ut skrämmande motiv i skalet. De ska sedan "pryda" terassen på framsidan av huset. Foton lär komma framöver. 

Mycket att bestämma


Den 4 november går amerikanerna till val. Först och främst är det en ny president som ska utses, tillräckligt krångligt bara det. Vem är mest lämplig att flytta in i Vita Huset efter Bush? Det finns faktiskt fler kandidater än demokraten Barack Obama och republikanen John McCain.
En heter Bob Barr och partiet heter Libertarian (Liberala gissar jag) Det Gröna partiet leds av en dam vid namn Cynthia McKinney; Amerikas Oberoende har Alan Keyes som sin kandidat, medan partiet Fred och Frihet har Ralph Nader som talesman.
Men man har också folkomröstningar om helt andra saker i samband med valet. När det gäller Californien har väljarna tolv olika propositioner de ska ta ställning till.

De ska rösta Ja eller Nej till:

Ansöka om en statlig garanti för att få bygga höghastighetsspår
 

Bättre standard för uppfödning av djur, typ höns, kalvar, grisar mm


Ansöka om en statlig garanti för ett lån till Childrens Hospital


Abortlagstiftning


Ansöka om pengar för att behandla folk som begått icke-våldsamma drogrelaterade brott


Mer pengar till polisen


Ansöka om att få sätta krav för statligt ägda energiproducenter vad gäller förnyelsebara energikällor


Mot homosexuella äktenskap


Brottsoffret rättigheter när det t ex gäller frigivning av förövare


Alternativa fordon och förnyelsebar energi


Omstrukturering av valdistrikt


Ansöka om ett statligt garanterat lån för att låta krigsveteraners skaffa hus eller starta en farm

Ni kan aldrig ana hur mycket dyr TV-annonsering de olika intressenterna lägger ner för att övertyga folk. Det är argument för och emot, nersvärtning av motståndaren, gulliga barn för att få sympati och människor av olika raser så att alla ska känna sig berörda. Värsta hjärntvätten som kanske ändå bara virrar till det i slutändan. Som tur är (?) har väljarna fått hem en ordentligt tjock bibba med de tolv förslagen, för- och emot argument mot dessa, och för-ochemot argument förochemot-argumenten. Låter lite krångligt va?


Politik och välgörenhet

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1343361/palin-stylad-for-miljoner

Tyckte den här kommentaren var toppen:
Postat av Ej inloggad christer 51 den 23 okt 2008 kl 14:54
Det skulle vara intressant att få se vilken bag-lady som kommer att få Palins avlagda Cartier blåsor och sen stolpa omkring i hennes avlagda Blahnik high heels!

Spök


Lämplig tid för att beskära trädet - det ger rena spökstämningen. Man väntar nästan på att få se Alfred Hitchcock promenera förbi eller visa sin berömda profil i ett fönster.

.
Däremot är de här små spökena bland grönska och vita rosor enbart gulliga.

Ruskigt 
Det pyntas överallt inför Halloween-helgen som snart är här. Affärerna skyltar med alla möjliga skräckinjagande saker, men barnen lär sig att det inte är på riktigt. Själv har jag lite svårt för att se det roliga i att ha en jättespindel utanför vardagsrumsfönstret, gravstenar på gräsmattan eller ett spöke i trädgården.

 
- Var inte rädd farfar, det är bara på låtsas! 

Hett värre


Det gäller att vara snabb med penseln så den inte fastnar! Det är över trettio plus i skuggan och minst tio grader till i solen och vinden känns som om den kommer ur en hårfön. Den fruktade Santa Anavinden är på G igen.

Yoga-time


Treåringarna tränar yoga i skolan och visar gärna hur man gör t ex Triangel, Hunden och Cobra. Precis som farmor gör. Jättekul att se hur mycket de redan har lärt sig. Jag ska försöka få tid att prata med lärarna och höra om man kan få det träningsprogram som de går efter.

Hälsosamt

Vi är aldrig ensamma på vår morgonpromenad. Längs cykelbanor och trottoarer möter vi många som joggar, andra som promenerar i rask takt, någon som cyklar och ett flertal som är ute med vovven/vovvarna. En dag räknade jag till 28 motionärer på tre km och då var det inte en dag när det var mest folk ute.
Ovant för oss är småbarnsmammorna som kommer springande. Klädda i snygga träningskläder och med en speciell vagn framför sig, oftast trehjulig, löper de med lätta steg längs cykelbanorna. Barnet, eller barnen, sitter snällt och kollar omgivningarna. Som alla andra vi möter ger de sig tid att med ett leende säga Hi eller Morning, och vid det här laget börjar vi känna igen en del av dem.
Om vi får tillfälle ska jag bifoga en bild här, men det känns faktiskt lite fånigt att fotografera dem. I så fall måste det bli på håll.

Idrott


Idrott på schemat, man spelar någon sorts fotboll där eleverna sitter på en rullbräda. Det verkade både kul och ansträngande. Försök själv får du se. 
Vad vi förstår är idrott en mycket viktig del i de amerikanska ungdomarnas uppväxt. Med det klimat som CA har skolan ofta sina idrottslektioner utomhus. Vi ser elever i alla åldrar springa, spela bollspel och hålla på med olika aktiviteter i parken som hör till skolan. 
Under helgerna pågår turneringar i både vanlig- och amerikansk fotboll på flera av de skolgårdar/parker som finns i Laderaområdet. Redan vid sjutiden på morgonen samlas unga spelare, föräldrar, syskon och hela köret för några timmars intensivt tävlande och umgänge tillsammans.

Husmarknaden


Nu är det läge för husköp här i USA. Om du har egna pengar vill säga. Det är tydligen nästan omöjligt att få lån. Också för den som redan har ett hus att sätta som säkerhet. För även om inkomsten är hög anser bankerna det nu vara riskabelt. Låntagaren kan ju plötsligt bli arbetslös om firman går omkull eller måste avskeda folk.
Det var ju just oseriösa bostadslån som såldes vidare och vidare och vidare som startade hela den ekonomiska krisen som sedan påverkat hela världen.
Här i Ladera är det bara några enstaka hus som är till salu.  Ibland är det en mäklare som står för försäljningen, ibland banken som tagit tillbaka huset, eller så är det ägaren själv.
På TV sänder man tips på hur man ska göra sitt hus mer attraktivt  för spekulanter. Det knäppaste vi sett i den vägen är en husägare som spraymålade sin gräsmatta knallgrön! Det är alldeles sant. Men vad sägs då om det här? Häromdagen visade man ett inslag om en husägare som fått fängelse för att hans gräsmatta inte var tillräckligt snygg och prydlig. Han sa sig ha prioriterat huset i första hand. Först när hans grannar ryckt in och lappat och lagat på tomten släpptes den arme mannen av myndigheterna.

Rörigt

Har du hört talas om Joe the Plumber? Rörmokaren som utan egen förskyllan blev inblandad i den amerikanska politiken på högsta nivå? Vid presidentkandidaternas sista TV-debatt användes han flitigt som ett exempel på en småföretagare och medelamerikan.
Personen finns på riktigt, han är 34 år och heter Joe Wurzelbacher, bor i  Ohio och har planer på att köpa en liten rörmokarfirma. Vid ett valmöte ställde han en fråga om skatter till Obama och McCain hakade snabbt på för att visa hur hårt Obamas förslag skulle slå.
Dagen efter debatten var "Joe the Plumber" en celebritet som fick ge presskonferenser utanför sitt hus i Toledo. "I'm kind of like Britney Spears having a headache. Everybody wants to know about it," skämtade han.
Det var bara ett aber. Det visade sig att Joe saknade licens för rörmokarjobbet. - Behövs inte, försvarade han sig, jag är bara anställd. Men inte heller hans arbetsgivare kunde visa upp någon licens! Ridå.

Det ska vi fira!


  Nu vet vi!  Det blir en av varje!  Champagnen står på lut. 

Födelsedagslunch


Söndagslunch på restaurangen CrabCocker i Tustin, en skaldjursrestaurang berömd bland annat för sin Clam Chowder (musselsoppa). Här njöt vi av soppa i bröd, hummer, krabba, musslor, räkor och fisken halibut.  Väldigt gott och en för oss något ovanlig söndagslunch.


De här friterade småkrabborna äter man allt på, alltså även klor och skal.


Soppa i bröd. Man gröper ur en störreaktig rund bulle av typen surdegsbröd och häller sen den ganska tjocka soppan i den. Mums filibaba med både med soppan och brödet som tar åt sig smaken av musslor, grönsaker och buljong.

Läckert

 
Haik driver en bilverkstad i kändistäta Laguna Beach. En av hans kunder har köpt en Bugatti Veyron, god för ca 7.5 miljoner kronor. En läckerbit för den som inte behöver tänka på att jobba ihop till mat för dagen. Men Haik berättade att den var rent av ruskig att köra, särskilt i stadstrafik. Över tusen hästkrafter, alldeles för många att tygla, menade han. Däremot var förarsätet rena drömmen, helt formanpassat efter köparen.
 

Idag, när vi såg den här Lamborghinin, kom vi ihåg dekalen som sonen hade på sin gamla SAAB: "Jag tänkte köpa  en Lamborghini, men kunde inte uttala det"


Tänk er susa fram längs Highway One i den här rosa Folkan med öppet tak. Ganska läckert det med.

Farmers Market


Varje lördag har man en lokal marknad vid köpcentrat. Mest säljs det grönsaker, frukt och bär, honung och blommor, men också bröd från ett lokalt bageri. Där handlar vi då och då. Varorna känns nyttiga eftersom de inte innehåller så mycket konserveringsmedel (det som eventuellt blir kvar möglar efter några dagar) Men vi tycker också att det är viktigt att handla så lokalt som möjligt, lika viktigt här som i resten av världen. 

  

Logan

Lördagens födelsedagsfirande blev oväntat dubbelt. Sonhustrun fyllde år men hennes väninna (barnbarnets dagmamma) fick också en son just idag. Allt gick bra - även om barnet kom tre veckor tidigare än beräknat. Vi hade hand om deras treåriga dotter under tiden och bara ett par timmar efter förlossningen besökte vi familjen på sjukhuset. Tydligen är det vanligt, för folk i alla åldrar strömmade till för att gratulera. Måste vara jobbigt för den nyblivna mamman kan man tycka.
Det var intressant att se hur en av personalen kom för att ta upp beställning på middag och morgondagens frukost . Det fanns mycket att välja på, minst tre huvudrätter plus olika tillbehör. Rummen påminde mest om hotellrum, det var läckra takplattor, mosaik, tavlor och fåtöljer. Egen TV förstås.
Det var gott om personal. Medan vi var där var flera olika sjuksköterskor inne, antingen för att kolla barnet eller mamman. Och vid själva förlossningen fanns sex personer med, två läkare och fyra barnmorskor. Ändå var det en helt normal graviditet och födsel. Men smakar det så kostar det. Minst 1500 dollar per dygn berättar sonen.


Morzan med nyfödde Logan, 3500 g tung och 49,5 cm lång.

   
 

Godis


En härlig panpizza från Pizza Hut är kanske inte det nyttigaste man kan äta till lunch, men bland det godaste. Blir det sen sushi till middag är dagen räddad. Då är vi form att sitta barnvakt hela kvällen och kolla om sonen och sonhustrun finns med på TV. De har åkt till Honda Center för att se hockeymatchen mellan Anaheim Ducks och San Jose. Sånt är supergodis för Ducks-fantaster. Att se matchen live alltså!
Nästa gång måste vi skicka med en svensk flagga, för det var extra kul att svensken Samuel Påhlsson gjorde ett mål. Han utsågs också som en av de tre bästa spelarna på planen. Ducks vann med 4-0.

Det har tydligen blivit nåt fel på just den här kommentatorsdelen så jag lägger ut Gunillas kommentar här så länge:
Jaaa! Pizza Hut är bara BÄST! En "Pepperoni Lovers" på tunn Italian Crust-botten måste vara världens godaste pizza! Speciellt med en härlig, mustig öl till... Vi har bara blivit besvikna på en Pizza Hut, och det var i Hurghada i Egypten. De muslimska reglerna ledde till att pepperonikorven var mycket märklig i smaken, och dessutom fanns ju inget öl.
När vi bodde i USA åt vi ofta på en jättebra pizzakedja som hette Shakey's. Bästa stället låg på Sunset Boulevard. Finns den kvar ännu, tro?

Elektrisk


Är den inte söt den lilla elbilen med koffert bak? Och säkert praktisk i tätorter och i det här klimatet. Borde passa bra för femtiofemplussare. Den har givetvis mugghållare, det har man till och med på varuvagnarna i matvaruaffären.
Birgitta frågade om hyran på äldreboendet i förra inlägget. En lägenhet som den här med kök, matrum/vardagsrum, två sovrum, två badrum och balkong kostar 1620 dollar. Så nog gäller det att spela vidare på Superlotto :-)


Äldreboende


När vi blir dollarmiljonärer flyttar vi in i det här huset i Ladera. Lägenheterna är enbart för dem som fyllt 55. Ett äldreboende alltså där det bland annat finns pool och spa, träningscenter, service dygnet runt, reception och uteplatser med grillar.


Anläggningen har egna bussar som skjutsar hyresgästerna till shoppingcentra och utflyktsmål om man inte vill köra egen bil.


Från hyreshuset är det bara ett stenkast till vårt köpcentrum. Där satsar Morzan en dollar i veckan för att försöka vinna pengar till en lägenhet med vardagsrum, sovrum och gästrum.  

Förebild


I förmiddags mötte vi en liten tuff varelse på trottoaren. Hon följde oss vaksamt med blicken medan vi fotograferade och iakttog henne. Att det var en hona har vi kunnat utläsa med hjälp av Googles bildsökfunktion och Wikipedia. Där fick vi veta att hon är ett riktigt rovdjur som till och med kan äta upp hanen under parningsakten. Men vi var nog inte intressanta för henne på det sättet.
Spännande fakta om denna insekt:
Bönsyrsor har fått sitt namn eftersom den position de intar medan de väntar på ett byte påminner om en människa försunken i bön.
En gång för länge sedan var det en munk i Kina som såg en liten bönsyrsa slås mot en betydligt större och aggressivare bönsyrsa. Han tittade på dem länge medan de slogs, och hela tiden anföll den större medan den mindre skickligt blockerade attackerna. Efter att den lilla bönsyrsan mirakulöst vunnit striden, började munken att irritera syrsan med ett grässtrå samtidigt som han noterade hur den blockerade och kontrade med grässtrået. Detta formade han sedan under om en längre tid, så att rörelserna passade en människa och kampsporten Tang-Do var född.

Bläää


( Bild Expressen)
Efter kvällens debatt är Morzan rätt säker på att Barack Obama blir USA:s förste svarte president. Han klarade sig bra, bemötte påhoppen lugnt och sakligt medan  McCain gjorde ett "uppskruvat" intryck, utan att för den skull vara dålig. Fast det kanske han tyckte själv. Ser ut som om han helst vill spy åt alltihop.
Men vem av dem som det amerikanska folket egentligen vill ha som president får vi veta om mindre än tre veckor. Där har Morzan inget att säga till om. 

Sista chansen

Ikväll väntar den sista TV-debatten mellan de två presidentkandidaterna. Det anses vara sista chansen för McCain att vända opinionssiffrorna. De flesta experter här anser att Obama drar ifrån alltmer. Antar att det blir en spännande och hetsig diskussion och antagligen även fler personliga påhopp från McCains sida. Ordkriget har trappats upp med bl a beskyllningar om att Obama har jobbat tillsammans med en namngiven terrorist. Det visade sig att Obama som sjuåring samlade in pengar till ett skolprojekt tillsammans med denne skolkamrat. Vilket sjukt tjafs, va?  

Julafton


Svenskt kaffe från IKEA, muffins eller som här munkar, smakar extra gott efter promenaden hem från skolan. I skuggan har det hunnit bli över 25 plusgrader. Ändå börjar vi idag prata om jul och julmat - och att försöka få tag i sikrom till julbordet. Laxen ska svärsonen dra upp på Fiskecampen och frysa åt oss. Ämnet kan förstås ha berott på att vi ska ha risgrynsgröt till middag idag :-) Men också på att vissa affärer redan plockat fram julpynt och julgranar.
Eftersom det var helt uteslutet att jobba vid solväggen fick vi aktivera oss med något annat idag. Det blev en biltur upp till köpcentrat. Farzan köpte en tröja på Kohls, vi drack en Frappuccino på Starbucks, och handlade en del andra småsaker. Bland annat fick vi tag i Carmex, en "medicinsk läppglans" som kostar 13 kr här, men som är minst tre gånger så dyr i Sverige. Den köpte vi på en drugstore som har öppet dygnet runt och med drive through för medicin. 
Vi hittade också en affär där vi vandrade omkring en bra stund. Alla affärer har förstås luftkonditionering så det är svalt och behagligt. I just den här butiken fanns hyllmeter efter hyllmeter med drycker av alla de slag och olika tillbehör till dessa. Jättekul att botanisera och låta ögonen gotta sig - rena julaftonen faktiskt. Tänk er Systemet med ostar, kex och korvar, vackra glas, cigarrer, men också läskedrycker, vanligt vatten och iskuber. Det var bara synd att vi glömt kameran hemma. 

Lugnare

Det har blivit en aning svalare, på morgonen är det väldigt skönt och luften känns faktiskt friskare. Visst blir det dryga +25 fortfarande men inte över 30 plus, och det uppskattar vi. Farzan har till och med börjat förbereda för målningsarbeten utomhus. 
TV har börjat sända annat än brandreportage, "Dancing with the stars" och ishockey, för att ta några exempel. Det måste betyda att situationen ute vid brandplatserna ikväll har lugnat ner sig. Lokaltidningarna fortsätter dock att skriva om bränderna där två människor har omkommit och stora områden numera bara består av svartbränd vegetation.

Inte över än

Angeles National Forest
(Bild från Los Angeles Times).
Bränderna fortsätter nordväst om Los Angeles. Delvis har man dem under kontroll, men inte överallt. Folk evakueras fortfarande och brandmän och poliser jobbar i sitt anletes svett så att säga. TV sänder hela dagen direkt från området, intervjuar folk som står beredda att fly, poliser och brandbefäl, människor som evakuerats osv. Californiens guvenör, Arnold Schwarzenegger, höll nyss presskonferens tillsammans med Los Angeles borgmästare där de lovade att de drabbade skulle få hjälp och att man skulle hålla efter försäkringsbolagen så de uppfyllde sina åtaganden.
Nu är man rädd att vinden ska öka igen så att bränderna tar ny fart. Det är inte lätt att komma åt brandhärdarna i den snustorra vegetationen. De som redan nu tvingats bort från sina hus bor bland annat i skolor, sporthallar och kyrkor. Restauranger och affärer i området skänker mat, hygienartiklar och annat som folk behöver. Men en reporter påpekade att de som bara drabbas av den svarta röken också är offer för branden. Det kommer att ta lång tid för dem att bli av med röklukten från hus och kläder. 
   

Californien brinner


I natt blossade nya bränder upp i södra Californien. Det blåser byiga hårda vindar och brinner okontrollerat på flera platser, vägar har stängts av, folk evakuerats och skolor har stängts. Arnold Schwarzenegger har utlyst undantagstillstånd och helikoptrar och flygplan vattenbombar eldhärdarna i ett försök att begränsa skadorna.
TV sänder direkt i de stora kanalerna och alla underhållningsprogram har utgått. Men någon fara för oss i Ladera är det nog inte eftersom den största brandhärden är ca 15 mil härifrån.

Över tusen husbilar


Columbusdagen firade vi och sonen på en jättestor husbilsmässa i Pomona. Det var verkligen en upplevelse för där fanns allt!. Ett smakprov kommer här nedan för er som är intresserade. 


Vår favorit blev nog den här Avantin med minst sex bäddplatser. Här kan du läsa mer om den: http://www.damonrv.com/motorhomes/avanti/
Priserna på utställningen var ungefär en tredjedel mot vad vi skulle få betala för ett liknande ekipage i Sverige.


TV i vardagsrumsdel och sovrum är givetvis standard, men många husbussar hade också en fullstor TV på utsidan. Du kan alltså sitta bekvämt under markisen med en läskande drink och följa ditt favoritprogram.
Interiörerna var helt otroliga. Som i ett lyxigt hus, vilket det antagligen är för en del amerikaner. Klimatet i Californien gör att du kan bo i en sån här "villa" på hjul året runt.

Bonus


Om man köpte den här gamla husbilen med inbyggda sängar och kamin skulle man få ett dussin ägg och en höna på köpet. Det lovade de två gentlemännen som stod utanför och spelade Country&västern-låtar.

Big


Lastutrymmet bak kan både rymma en jeep och fungera som extra sovrum.


År det verkligen en husbuss eller är det en transformer vi har framför oss?

Liten men genomtänkt


Liten, men inte så tokig med sovplatser och förvaring. Köket finns bak, på utsidan av denna minihusvagn.


- Bra att ha bakluckan som skydd om det regnar, tyckte Morzan.
- Vadå regnar, sa sonen? Luckan är till för att ge skugga!
  (Att man aldrig lär sig)


Ska man campa i öknen kan den här värstingen vara ett perfekt val.

Till sist

Klicka på miniatyrerna om du vill de dem i större format.
   
Indianan Jones var där, på husbilsutställningen alltså. Eller var det kanske Sean Connery? En annan av Morzans favoriter fanns där också, nämligen Airstream. Läckert värre!

       
Väldigt speciell design på husvagnar, detalj från en av husbilarna och TV-teamet som fimade vår favorit.

Önska

    
Visst finns det saker man kan önska sig i det här konsumtionssamhället, även om de inte är absolut nödvändiga. En stor husbuss, en ny dator, en rosa datorväska. Men här finns också helknäppa saker som de här skorna jag såg i en blogg från New York. Kolla noga! Sådana pumps avstår jag gärna från. Klackarna är alldeles för höga, he he.


Kul att klä ut sig


   
Halloween betyder också att barnen klär ut sig och går runt i bostadsområdet och frågar: Trick or treat. ( bus eller godis) För en treåring tjej är sagofigurer ett givet tema, allra helst ska det vara en prinsessa. Disneyaffärerna har ett stort utbud av diverse dräkter och årets val blev en gammal bekant, nämligen Snövit.  Men skorna som hör till var obekväma och inte alls roliga att prova.

  

Slurp


Den här lilla tjejen kunde ha varit Disneys förebild till filmen Lady och Lufsen. Se bara hur intensivt hon suger i sig spagettin.

The Pumpkin Farm


Klicka på miniatyrerna om du vill se dem i större format.
                  
Halloween firas rejält här i USA. Egentligen först det den 31 oktober, men redan nu pyntas hus och trädgårdar med spöken, skelett, gravstenar, spindlar och annat ruskigt. Vi återkommer med mer om detta senare. Idag gjorde vi besök på en liten nöjespark där temat var Halloween med massor av pumpor, spöken, karuseller, husdjur och annat kul.

Hårfint

         
Barnbarnet har öppnat frisersalong och fixar snygga pippilotter på farfar och farmor. Kan det vara faster Therese som har inspirerat henne månntro? Roligt har hon i alla fall och det har hennes föräldrar också när de ser resultatet.


Nu börjar hösten märkas så smått. En del typer av lövträd fäller ett och annat blad, men det är fortfarande väldigt grönt och lummigt. Se bara på utsikten från vår kaffeterass på framsidan av huset.
Nu väntar en långhelg eftersom vår son och sonhustru är lediga på måndag. Man firar Columbus, snedseglaren som kom helt fel när han skulle till Indien. Leif Eriksson, som upptäckte Nordamerika långt före honom, är tydligen glömd. Kanske dags att införa en Vikingadag i USA med hornprydda hjälmar, mjöd och vinkingaskepp så Leffe får den uppmärksamhet han förtjänar.

Tillverkare av leksaksbilar mer värd än General Motors


Bilar, leksaker, Mattel, börsvärde, GMDe amerikanska biltillverkarna har slaktats på börsen de senaste kaotiska dagarna. General Motors aktie är exempelvis tillbaka på 1953 års nivå. Världens största biltillverkare värderas därmed lägre än leksaksbilstillverkaren Mattel.
(Ur Expressen 10 oktober 2006)

Upp och nervända världen, eller hur? I går diskuterades GM:s ras på TV och man visade bilder bl a från SAAB. Och det är klart, det är bistra tider ekonomiskt och det man kan skära ner på är ju kanske sånt som en ny bil. Men måste man byta för att familjen utökas kan man nog få tag i en bil till ett bra pris just nu.


Influensaspray och slobben

Lilla fröken var till doktorn idag. Hon skulle få en influensaspruta, men blev erbjuden att istället ta vaccinet som spray. Dubbelt så dyrt, men på så sätt ingen gråt. Men ett annat barn ropade hela tiden: Help me, help me, help me, när hon fick sin spruta. Inget kul alls för den förälder som måste våldshålla sin unge.
Doktorn kollade förutom längd och vikt också treåringens kolestorol. Görs det i Sverige? När föräldrarna berättade att vi får muta vår sondotter med grönsaker för att få henne att äta kött skrattade doktorn och tyckte det var ett angenämt problem. Men när det gäller "slobben", som stod på menyn idag, behövs minsann inga mutor.
För den som inte vet vad slobben är kan vi berätta att det är skogshuggarmat bestående av stekta fläsktärningar i tunnpannkaka ungefär. (Tror det var bara vatten och mjöl i smeten på den gamla goda tiden)  


Vegas - en stad mitt i öknen

Värmen fortsätter, tidigt på morgonen är det  i regel +15, men mitt på dagen över +30. I skuggan! Hur varmt ska det då inte vara i öknen? Sanden och stenarna är säkert stekheta. Man inser att filmer och serieteckningar, där folk släpar sig fram med tungan hängande, verkligen kan stämma med verkligheten! Samma sak med de otroliga stenformationer i rödbrun sten som alltid finns med i västernfilmer. De finns på riktigt, men ser faktiskt ut som filmkulisser.
Vi blev erbjudna att följa med sonens svärföräldrar till Las Vegas över helgen. De har ett hus där som just nu står tomt. Resan dit går till stor del genom öknen så man rekommenderas att ha mycket vatten med sig om något skulle inträffa. Skulle man få problem ska man inte gå ur bilen för att få hjälp av medtrafikanter, utan stanna kvar till dess en vägpatrull (polisen) kommer.
Jag tror nog vi tackar för erbjudandet, men väljer att stanna kvar i Ladera. Vi har varit i Las Vegas ett par gånger och den staden är rent otrolig. Man upplever den som ett Disneyland för vuxna. En helt galen samling av spektakulära kasinon och hotell som alla försöker överglänsa varandra. För att beskriva den skulle vi behöva ytterligare minst en blogg och massor av tid. Men vi kan berätta att det glittrar, glimmar och sprakar om den staden. Säkert finns mycket elände och kriminalitet, även om man som turist inte alltid kan upptäcka det.
Vad vi däremot ser är att det måste gå åt enorma mängder av vatten för att få ökenstaden att grönska och mycket energi för att få den att lysa som den gör. Staden lär till och med ha ett eget kärnkraftverk för att klara detta. (se Gunillas kommentar i förra inlägget)   

Energi

Ett av presidentkandidateras viktiga debattämnen är energin. Båda vill förstås göra USA oberoende av olja från andra länder och de backar inte för utbyggnad av kärnkraften. Men de har olika åsikter i övrigt. Vad Obama nämner - i de debatter jag sett - är de förnyelsebara energikällorna biobränsle och vindkraft. McCain däremot vill tillåta borrning efter ny olja ute i havet.
Men åtminstone här i Californien borde en satsning på solenergi vara självklar. Samma sak med flera stater i södra USA. Solen fullkomligt vräker ner 360 dagar per år. Varför finns det då inte stora solceller på varenda byggnad?
Enligt sonhustrun är de dyra och Fazan påpekar att kallvattnet redan är så uppvärmt att han duschar i det. Förklaringen? Ingen tjäle i marken så rören ligger nära ytan som värms upp av solen. Och om det behövs, vilket inte är särskilt ofta, sker uppvärmningen av huset med gas som är en billig restprodukt från oljeindustrin. De flesta hushåll har också gasspis och gasolgrill eftersom elektriciteten är dyr.
Bränslet har också blivit dyrare, kostar nu ca 7 kr per liter, och bilisterna klagar. De är ju vana vid helt andra priser, fordonen är många och sällan av det bränslesnåla slaget. Den ekonomiska krisen i landet kommer antagligen att göra energifrågan ännu viktigare för kandidaterna.

Beställ en tvilling

Sonhustrun visade mig en katalog med titeln My Twin - the just-like-me doll. Där kan man beställa en docka med samma utseende som ditt eget barn. Samma hud-, ögon- och hårfärg, ja till och med fräknar eller födelsemärken som barnet har. Och inte nog med det, du kan beställa exakt samma slags kläder till dockan och barnet. Till och med en docka i rullstol om nu det skulle vara aktuellt. http://www.mytwinn.com/
Idén är inte ny. För tjugo år sedan beställde vi en sån docka hos en dam i Bergsviken. Inte med samma kläder som dottern, men hår- och ögonfärg och glasögon stämde riktigt bra. Den blev väl ingen leksak diekt utan mest en kul grej och prydnadsdocka. 


Dubbel överraskning

Sonhustrun har just fått klartecken till att börja jobba igen och är förstås glad över att de tre veckornas påtvingade vila är över.
Men för att ta det från början. När vi den 16 september kom fram till sonens familj i Ladera väntade en riktig överraskning. Barnbarnet hade nämligen en tröja på sig som avslöjade att hon skulle bli storasyster till tvillingar. Gissa om vi blev förvånade? Och ganska omskakade till att börja med. Var det ett skämt eller var det på riktigt? Hur hade de kunnat hålla det hemligt för oss i tre månader, trots chatt och webbsamtal!
Det var alldeles sant, och allt hade gått bra, men två dagar innan vi kom hade sonhustrun fått problem och ordinerats total stillhet. Att vi bokat resan till mitten på september kom alltså otroligt lägligt. Vår tanke var egentligen att avlasta dagmamman som ska få barn i början på november. Nu behövdes vi plötsligt av dubbla anledningar.
Ibland undrar man om inte nån däruppe drar i trådarna när det verkligen behövs.
 
 
Dags att hämta hem barnbarnet från skolan och sen fixa lite middagsmat.

Fågelliv


I morse fick vi sällskap av en liten kolibri vid kaffet på terassen. Den var bara obetydligt större än en trollslända, men hur söt som helst, fladdrade ovanför oss som om den riktigt ville visa upp sig. Hur den klarar värmen förstår vi inte riktigt. Det måste ju gå åt massor av energi när den "hovrar" för att suga nektar. Sonhustrun berättar att de tänkt sätta upp ett matningsställe på balkongen utanför gästrummet. Men det sockervatten man matar med drar till sig mer otrevliga gäster också, som t ex bin och getingar, så än så länge har de avstått. Kolibrierna får nöja sig med blommorna i trädgården.  
Att fåglarna påverkas av värmen märks på att de ofta sitter i skuggan och flämtar med öppna näbbar. Då är det de stora kråkfåglarna jag menar. De små duvorna ( turturduvor ?) och stararna som vi ser här och var verkar mer oberörda, likaså sångfåglar av olika slag. Men de håller ju mest till inne i bladverken. 
Rovfåglarna som seglar ovanför de obebodda kullarna har väl bara nytta av den varma luften kan kan jag tro. Visst blir det mycket termik när jordytan värms upp?  
 

Miss

Det bor en skönhetsdrottning i vårt kvarter. Hon är söt förstås, det amerikanska idealet (?) med blont hår och blå ögon. Naija har också lätt för att göra sig bekant med folk eftersom hon är glad och pratsam. Hon är en riktig tuffing som både spelar tennis och basket.och dansar balett. Hon har ställt upp i flera skönhetstävlingar, bla i Hawaiian Tropic och hemma hos henne finns en meterhög segertrofé från en tävling i Palm Springs. 
Men det mest uppseendeväckande är ändå hennes ålder. Hon fyllde 3 år för två månader sen! Här i USA finns det skönhetstävlingar för åldrarna 0-2 år, 3-5 år och för 6 år och uppåt. Att det finns deltagare till dessa måste bero på att föräldrarna har stora ambitioner - vi har svårt att tro att det är ungarnas egen dröm. Inte i den åldern. Men prispengar och produkter lockar förstås. Likaså möjligheten att barnet får modelljobb.
Morzan fick tillfälle att se en lite annan typ av tävling för många år sedan. På en marknad i San Diego arrangerades ett "kryprace", där förstapriset var mängder av babyprodukter. På ena sidan startade ett tiotal småttingar som skulle krypa ca tio meter. På den andra sidan stod tjoande mammor som lockade med favoritleksaken, flaskan, skallran eller vad de nu var de trodde den egna babyn skulle komma hasande efter. Några av de tävlande satte sig helt sonika på blöjbaken och tittade stort på alla åskådare, andra grät hjärtskärande och några pinnade på riktigt bra. Det var en helt otrolig syn. Både skrämmande och skrattretande. 

Flygfärdig


Klar att åka till flygplatsen! Kanske det blir släkten i Sverige som får besök?

Party-time

            
Här har man ofta barnens födelsedagskalas på "lokal". Väldigt praktiskt och något som antagligen finns i Sverige också. Barnbarnets födelsedag firade vi i alla fall i en typ av lekland inomhus. Stora hopptorn, rutschkanor och diverse andra lekredskap höll de sjuttiotre inbjudna i full gång. Alltså även de äldre! 
Efter 1 1/2 timme var det dags att gå in i ett rum som var dukat med massor av god mat. Sedan väntade förstås den stora födelsedagstårtan med de tre ljusen! Presenterna lämnade gästerna däremot i receptionen och de fraktades sedan hem oöppnade.
     
Väl hemma öppnades några av paketen. Många av dem innehöll kläder, och sånt gillar ju en liten tjej. Men böcker, disneyprinsessor och DVD:s var också populärt. Allra gladast blev hon nog ändå över en egen resväska med hjul. Resten av paketen sparas till en annan dag, bl a till på måndag då hon fyller år på riktigt.    

Hjälper upp ekonomin

Något svalare idag. Jätteskönt. En promenad till köpcentrat för att hjälpa upp USA:s ekonomi kändes därför helt rätt. Vi fixade var sitt par joggingskor och ett par extrashorts till morzan. Allt för 80 dollar. Vad gör man inte för att se till att de ekonomiska hjulen börjar rulla igen :-)

   
Det blev också ett besök i matvaruaffären tillsammans med sonen. Enbart frysvarorna finns i flera rader av stora frysar, men de många hyllorna med alkoholhaltiga drycker, dessutom med nedsatta priser, känns forfarande ovant att se i en mataffär. Morzan tycker om att  gå omkring och upptäcka nya frukter och grönsaker, njuta av utbudet av fisk, skaldjur, kött, charkvaror, bakverk osv. Hon skulle nog kunna vandra omkring där en hel dag. Samma sak i varuhuset Kohls. Farzan har däremot inte den speciella böjelsen så besöken blir inte så långa som hon skulle vilja.  

Ja till krispaketet

USA:s representanthus har röstat genom krispaketet på 700 miljarder dollar sedan de "sockrats" med en del förändringar. Flera senatorer från båda lägren ändrade sig och röstade ja den här gången. President Bush har nu också skrivit på. Det borde lugna marknaden, även om problemen inte är över. Bland annat väntar auktioner där den bank eller låneinstitution som begär minst för sida "dåliga" lån, också får del av pengarna.  

Anna-Lisa

Jag vill skicka en speciell hälsning till en av våra bloggläsare, Anna-Lisa, som drygt 80 år ung just skaffat en ny dator och följer vår tillvaro i Californien. Kul att du är med oss.
Det är jätteroligt att veta att ni är så många som läser inläggen i vår blogg och vi vill tacka för kommentarerna som ploppar upp då och då. Det uppmuntrar oss att hitta nåt nytt varje dag att skriva om. 
Jag kan också tipsa om en ny blogg som är av det ovanligare slaget eftersom den inte handlar om heminredning, mode eller resor. Du hittar den här: http://spaningfrantornet.blogg.se/
Förresten blev det nog ganska oavgjort i vicepresidentkandidaternas debatt, Sarah Palin var faktiskt bättre och Biden mer personlig än väntat enligt kommentatorerna på TV här i USA.  

Snö och värmerekord

Snö i Kiruna och värmerekord i Los Angeles! Nu märks det verkligen att vi befinner oss på olika breddgrader. I går gick temperaturen downtown LA upp till +106 F vilket är över +40 C, snäppet högre än man hade 1991. Men som tur är har meteorologerna lovar tillfälligt svalare i helgen. Det ser vi fram emot även om vi sakta håller på att vänja oss. Men det gäller att alltid ha tillgång till vatten. Förkylningen är nu inte värre än att vi tog vår vanliga promenad hem från skolan och då gick det åt en flaska vatten på de tre kilometrarna.


PS: Känner du igen min safaridress Christina?

Klarar Sara pressen?

      
Torsdagkväll ska de två vicepresidentkandidaterna Joseph Biden och Sarah Palin mötas i en direktsänd TV-debatt. Det är enda gången och väljarna har många frågetecken kring just Sarah Pahlin från Alaska. McCain lär ha valt henne till sin vicepresidentkandidat efter att de mötts i femton minutert. Många är de nidbilder som gjorts kring hennes okunnighet om bland annat utrikespolitiken. Men hon är ung i de här sammanhangen, snygg och karismatiskt. Ska bli intressant att se om hon hunnit läsa på och klarar pressen från den tuffe utfrågaren och sin motståndare Biden. McCains seger kan hänga på det! 


NHL-hockey


Matchen var spännande och slutresultatet blev 3-2 efter förlängning. De två svenska spelarna, Joakim Lindström från Skellefteå, och Erik Ersberg från Sala, skötte sig bra. Publiken på 10 000 personer, plus Farzan och sonen, var entusiastisk. Ändå blev det inga som helst huliganbråk eller busfasoner under hela tiden. 


.Gissa om Farzan ser fram mot onsdagkvällen. Han och sonen ska gå på hockeymatch mellan Anaheim Ducks (tidigare Mighty Ducks) och Los Angeles Kings. En riktig hatmatch sägs det. Kan väl jämföras med när Sverige möter Finland. Dessutom är det mycket show runtomkring med USA:s nationalsång och underhållning mellan perioderna.
Tyvärr har Morzan drabbats av förkylning. Kan det bero på att man hela tiden rör sig mellan ytterligheterna, hettan utomhus och den svala luften i hus och bilar? En nyhetsuppläsare i TV undrade häromdagen om det inte fanns någon lag som kunde förbjuda så het luft i slutet av september, så det är visst inte bara vi som klagar.

RSS 2.0