Energi

Ett av presidentkandidateras viktiga debattämnen är energin. Båda vill förstås göra USA oberoende av olja från andra länder och de backar inte för utbyggnad av kärnkraften. Men de har olika åsikter i övrigt. Vad Obama nämner - i de debatter jag sett - är de förnyelsebara energikällorna biobränsle och vindkraft. McCain däremot vill tillåta borrning efter ny olja ute i havet.
Men åtminstone här i Californien borde en satsning på solenergi vara självklar. Samma sak med flera stater i södra USA. Solen fullkomligt vräker ner 360 dagar per år. Varför finns det då inte stora solceller på varenda byggnad?
Enligt sonhustrun är de dyra och Fazan påpekar att kallvattnet redan är så uppvärmt att han duschar i det. Förklaringen? Ingen tjäle i marken så rören ligger nära ytan som värms upp av solen. Och om det behövs, vilket inte är särskilt ofta, sker uppvärmningen av huset med gas som är en billig restprodukt från oljeindustrin. De flesta hushåll har också gasspis och gasolgrill eftersom elektriciteten är dyr.
Bränslet har också blivit dyrare, kostar nu ca 7 kr per liter, och bilisterna klagar. De är ju vana vid helt andra priser, fordonen är många och sällan av det bränslesnåla slaget. Den ekonomiska krisen i landet kommer antagligen att göra energifrågan ännu viktigare för kandidaterna.

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Ja, man kan ju undra varför man inte använder solenergi? För det första kan den ju även ge elektricitet som alla behöver, och för det andra kan väl Californien exportera kraften till andra stater? USA skulle verkligen behöva tänka till där. Det sägs att Las Vegas har ett eget kärnklarftverk som håller igång den statens enooorma elbehov...

2008-10-09 @ 08:22:30
URL: http://husbyggarens.webbsida.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0