Något enklare

Den här bloggen startades i oktober 2007 när vi var på ett av våra tremånaders-besök i Californien. Det har varit ett bra sätt att berätta och hålla kontakt med släktingar och vänner sedan dess.
Namnet på bloggen kom sig av att vi i USA allmänt kallas Morsan och Farsan, inte bara av sonen och hans familj, utan även deras vänner och bekanta. Till att börja med kändes det ovant, men rätt så kul. (Numera är det förstås farmor och farfar som gäller bland de allra närmaste).
Allt eftersom bloggläsarnas skara växte, och inläggen också började handla om annat än våra besök i USA, blev titeln "morzansochfarzans" en aning tunggrodd.
Den senaste tiden har jag funderat på att ge bloggen ett nytt och enklare namn. Något som inte behöver förklaras eller bokstaveras. Det kunde ju ha kortats till Morsans, men det var redan upptaget. 
Jag tar mer än gärna emot tips på en kort och slagkraftig titel, helst utan å ä ö

Halloween-middag


I helgen ska vi laga Halloween-middag med hjälp av ovanstående manick - en Beer Can Chicken Roaster - specialimporterad från Californien. Kanske finns den i Sverige ockå, även om vi inte har sett någon.
Man placerar alltså en liten burk öl (eller någon annan dryck man gillar) i den runda ringen i mitten. Sedan trär man kycklingen över burken.
Placerar sedan allt i en form som tål grillvärme. Potatis och grönsaker kan med fördel tillagas i samma form. Enligt förpackningens rekommendationer ska kycklingen grillas på inte allför het grill och tiden kan då röra sig om en eller två timmar. (Gäller antagligen amerikansk storlek på fågeln)
 
Vi hade tur och fick tag i två färska majskycklingar på Coop. Det ska bli spännande se om vi kan få den här rätten lika saftig och läcker som sonens var. Lovar att vi ska ge besked senare.

Oväntat?


Var det en slump att jag la kameran i bilen! Eller fanns det en speciell mening med det? Och varför körde jag ner till rastplatsen vid fyren? Jag var ju på väg hem.
På rastplatsen stod ett enda ekipage, ett danskt par i en Hymer husbil. Hon var iförd en sälskinnspäls och en rolig filtmössa. På håll som hon ut som någon av Tove Janssons sagofigurer.
Sällan har jag fått en så spontan kontakt med en människa. Hon och jag pratade länge om en så vitt skilda saker som hur det är att bo i Jävre, invandrarpolitik, huspriser, våra kamerors för- och nackdelar, gamla och nya husbilar, och nordnorska turistorter. Hon tyckte absolut vi skulle göra ett besök i Kirkenäs vid tillfälle. Paret hade varit vid Nordkap nio gånger, men var nu på väg till Rovaniemi i Finland.
Vi hade säkert kunnat stå kvar ett bra tag till, det var som om vi känt varandra länge. Men det blev lite kyligt efter en halvtimme, så vi skildes åt med en kram och "det var intressant att få pratas vid".     

Stimulerande

  
Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång i senior-qigong. Pilträdsrörelser, på bild1 fingrar och handleder, stimulerar bl a ryggmärgen, hjärnan och hjärtat. En väldigt vacker rörelse som kräver stor koncentration och en hel del träning för att utföras rätt. 
Prova gärna: Böj lill-ring-lång-pekfinger-tumme. Vrid samtidigt handleden inåt-bakåt i en cirkelrörelse. Sträck lill-ring-lång-pekfinger-tumme samtidigt som handflatorna riktas nedåt-framåt-uppåt. Upprepa allt i en "flytande" rörelse.
Mona lär oss också att hitta olika akupressurpunkter, bild 2. Den punkt som finns i tumgreppet är vår viktigaste mot smärta, men kan även hjälpa vid förkylning, apati och dålig sömn.
De gamla kineserna hade mycket klokskap att förmedla och det känns spännande att få lära sig en liten del av det.   

Protester


En äldre människa med 14 000 kr i pension betalar över 700 kr mer i skatt än den som har 14 000 kr i lön. Visst håller du med om att det är fel? Pensionen är ju inget annat än uppskjuten lön! Enligt Världsbankens undersökning finns det inget annat land i EU där pensionärer beskattas hårdare än de yrkesverksamma.
För att protestera mot denna orättvisa hade PRO arragerat ett torgmöte i dag. Trots kalla höstvindar kom ett hundratal människor dit för att lyssna, göra sin röst hörd och skriva på protestlistor.


En av talarna var förre kommunalrådet i Piteå, Eleanor Klockare ( t v). Men det var förvånasvärt många som vågade sig fram och greppade mikrofonen. Någon av dem påpekade att det finns 1.6 miljoner ålderspensionärer i Sverige. Tänk om alla kunde enas. Om man genom-förde en gemensam jättedemonstation. Vilken mäktig protestaktion det skulle bli. 
Om bara alla, precis som Barack Obama, kunde känna: "Yes we can".

Yes, we can


Kolla vad jag fick när vi kom hem från datautbildningarna idag! En t-shirt med Obamas bild och valspråk! Sonen hade skickat den med Maria och Peter som just kommit från Californien. Tusen, tusen tack, alla inblandade :-)
Vi försökte få tag i en sådan när vi själva var i Los Angeles under valkampanjen och president-installationen, men hittade ingen då. Så gissa om jag blev glad :-)
Obama är den person som möjligen skulle kunna klara av att vända "den tunga oceanångaren" USA åt ett rättvisare håll. Yes he can! Men jag tycker att Obamas paroll fungerar bra även för oss grå nomader.

Brandsäkert


Lars Lindvall berättade att vid en brand är hela rummet rökfyllt redan efter tre minuter, och temperaturen är livsfarligt hög. Då har brandbilen just bemannats och är på väg ut ur garaget! Skrämmande, eller hur? Han förklarade också att dagens möbler är rena brandbomberna. Din vardagsrumssoffa motsvarar t ex 200 liter bensin. Och din sköna fleecefilt? Farlig sak som smälter och avger livsfarliga gaser.
Vi fick en hel del att tänka på vad det gäller brandsäkerheten därhemma och försäljningen av brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar lär nog skjuta i höjden framöver.

Tänk efter före...

                     

En olycka händer så lätt. Under de senaste veckorna har jag själv varit snubblande nära vid flera tillfällen, men klarat mig med nöd och näppe.
När nu Lars Lindvall från Räddningstjänsten kommer för att beätta om vad man själv kan göra för att undvika olyckor kommer jag att se, lyssna och lära. 
Jag vill inte se vårt hus brinna upp (eller är det brinna ner), vill inte falla, bryta lårbenshasen, en handled eller något annat som gör mig handikappad. Det är så förskräckligt onödigt!
Men skulle det hända en olycka trots allt, om den drabbar mig eller någon annan i min närhet, vill jag vara väl förberedd på hur jag ska agera. Det kan ju vara livsviktigt.
Lars Lindvall informerar i Kustkyrkan i Jävre, måndag den 26 oktober, klockan 14.00. 
Du är också hjärtligt välkommen att lyssna och ställa frågor till honom.   

Stiligt


Farzan har i flera år tjänstgjort som hårmodell åt blivande frisörer. Hans hårsvall är väldigt tacksamt att föna och så finns det ett snabbväxande skägg att klippa. 
Nu är han nyss hemkommen från ett gesällprov i Luleå. Visst har Camilla lyckats bra? Hon bör ha fått Med Beröm Godkänt. Det är ett betyg hon får av mig i alla fall.

Första snön

Nu har den kommit! Den första snön som ligger kvar. (I alla fall ett tag) Det har blivit mycket ljusare ute och luften känns frisk. Men allt är inte inställt på att vintern är här. Syrenbuskarna har fortfarande kvar sina gröna löv. Kyligt väder för dem. Sparven däremot ser ut att må gott där han har bäddat ner sig i den fjuniga nysnön.

  Nya Lilybilder


Foto P O
Jag måste få visa ett par bilder på vårt barnbarn Lily, hämtade från Marias och Peters blogg. De träffade henne som hastigast igår när de skulle lämna tillbaka den GPS som de lånat.
Idag, lördag, sätter sig Maria och Peter på flyget från Los Angeles, för att sent på söndagkväll landa i Luleå.


Foto P O
Det är svårt att tro att den lilla tjejen opererades för en livshotande hjärntumör för bara fyra månader sedan. Hon ser verkligen pigg och alert ut. Synd att hon och hennes familj bor så långt ifrån oss, för nog vill man krama och pussa henne där hon sitter.

Fredagsutflykt


Vi damer har haft en mysig dag i Skellefteå, vi handlade lite på Body Shop och andra roliga affärer, fikade på det mysiga caféet Lilla Marie och strosade runt i galleriorna. Det var faktiskt inte så mycket folk trots att det var fredag och löningshelg. Om än vädret inte var perfekt, snöblandat regn mest hela tiden, så hade vi väldigt trevligt.


Lite förstärkning till höstgarderoben hittade vi förstås. Sammanlagt: ett par tröjor, ett pannband, en scarf och ett par byxor. Jag tror att vi alla blev nöjda med vår fredagsutflykt.


Det är kul att hitta sånt som vi inte får tag i här hemma, till exempel rött the med citron, mörk choklad med tofee-smak och marockansk parfym med rosendoft. Nästa resa kommer säkert att gå till vårt grannlän. Skellefteå känns helt enkelt som en roligare shoppingstad än Luleå.
.

Hushållsnära


Undrar om rensning av gamla prylar kan räknas in i Hushållsnära tjänster? Jag menar, kan man få bidrag till att hyra någon utomstående till ett av det svåraste jobb jag vet? Tänk om denna person kunde sortera i den allmäna röran hos oss och bara lämna kvar det alla nödvändigaste. Inget "bra-ha" skräp, inga nostalgiprylar, inget "jamen det är ju inget fel på den här", skulle få finnas kvar.
Själv är jag hopplös i det fallet. Jag har så svårt för att slänga saker som eventuellt kan komma till nytta eller glädje nån gång - så småningom. Men det är jag väl inte ensam i världen om?

Aktivt


Onsdagförmiddag är vikt för qigong-träning. Ledaren, Mona Lindblom, inspirerar och får oss alla att känna att vi kan påverka vårt eget välbefinnande. Mona tränar fyra grupper per vecka, varav en bestående av enbart män. Tänk vilka duktiga pensionärer det finns!


Lunchen åt vi på Träffpunkten i Jävre, där man varannan onsdag serverar hemlagad husmanskost för 50 kr. Där samlas folk i alla åldrar, från småbarnsfamiljer till åldringar. Ett mycket uppskattat initiativ av Kustkyrkan m fl. 


Sedan var det dags för styrelsemöte i PRO. Där stod bland annat planering inför nästa år på dagordningen. Aktiviteterna är många och måste fördelas på bästa sätt.

Mycke´ nu

Början på veckorna är fulltecknade numera. Måndagar är det friskvård tillsammans med en grupp seniorer, samma dag har vi föreläsningar om säkerhet i vardagen. Den här gången samlade Margaretha Lindbäck från SOS Alarm exakt femtio intresserade. Hon gav oss verkligen en hel del att tänka på, och menade bl a att mobilen ska vi alltid ha på och med oss - om olyckan är framme. Och det är inte till barn eller andra anöriga vi ska ringa i första hand, utan larmnumret 112 där man snabbt kan avgöra om det t ex behövs ambulanstransport.Tisdagar har vi datakurser från 9.00 till 16.00. Fast det är klart att vi unnar oss en fikapaus, även om eleverna kan vara svårövertalade ibland. "Jag ska bara.... ni vet. Och lunchen äter vi kursledare på Framnäs. Maten är superbra med ett stort utbud av nyttiga grönsaker.


Deltagarna i ena gruppen turas om att ta med fika hemifrån, medan den andra gruppen köper sitt förmiddagskaffe på plats. Båda sätten har sina fördelar - och för oss blir det omväxlande.

Populärt

  
Jag kunde väl aldrig drömma om att vår enkla blogg skulle få så prominenta besökare som dessa tre. Men efter inslaget om heminredning slåss tydligen de berömda kockarna om att få göra TV-inspelningar från vår skogskoja. Det blir säkert populärt - en ny "gröna vågen" kan vara på gång.

Bättre

Det kan nog ha varit fredagskvällens bastubad som utlöste husbondens influensasymptom. För som någon förklarade: Antingen blir man bättre eller så sämre!
Med hjälp av amerikansk dundermedicin och mycket sömn är nu läget under kontroll i alla fall. Husbonden är återigen i full gång med jobbet på farmen.


Svinvirus


Husbonden har lite feber till och från idag, ont i huvudet och i kroppen, känner sig trött och hängig. Inte mycket till hosta och snuva dock. Kan det vara svininfluensan? Inte alls säkert, det kan ju vara en vanlig virus. Men husmor väljer nog gästsängen inatt - utifall att...

Senhöst


Det har blivit dags att plocka in flytetyget och gräsklipparen och parkera husbussen i sitt ide. Nu gäller det att förbereda snöslungan och traktorn för snö och kyla, även om det just idag är fint höstväder.
Än har inte isen lagt sig på havet, men jag hörde att uppe i fjällen kan man nu delvis fiska på isen. Själv ska jag åka ner till Fiskecampen och beställa några kilo filead lax. Toppen att ha i frysen eftersom den går att variera så otroligt mycket.  

Nu är den här...

Blixthalkan som inte syns, men som är rent livsfarlig. Det tunna glashala lagret på den svarta asfalten kan orsaka allt från benbrott, dikeskörningar och frontalkrockar. Innan man vet ordet av har olyckan hänt. Så ta det försiktigt om du ska ut.

SOS Alarm


På måndag kommer Margareta Lindbäck från Luleå till Kustkyrkan i Jävre för att berätta om vad som händer när du behöver hjälp vid en olycka. Vem tar emot ditt samtal när du ringer nödnumret 112? Vilka uppgifter vill man ha av dig? Kan operatören spåra ditt samtal om du inte kan förklara var du är? Hur agerar man på SOS-alarm osv.
Tyvärr skadas så många som 64 000 människor enbart vid fallolyckor i hemmet varje år. Det innebär stora kostnader i sjukvården och mycket lidande för den enskilde. Ofta kan den drabbade aldrig komma tillbaka till sin gamla form igen.
Margaretas informationsträff är den första av fyra där säkerheten i vardagen tas upp och diskuteras. Det gäller att tänka efter före - vad man kan göra för att undvika en olycka, och att veta hur man ska agera när den trots allt sker.
Är du bosatt i Piteå med omnejd ses vi på Kustkyrkan i Jävre klockan 14.00, eller hur?

Jubileum


Det finns många duktiga och driftiga människor i vår by. Ett bra exempel på detta är Peråce Hellström, som för 25 år sedan startade företaget Hellströms bygg i Jävre. Hans insatser för byns bästa är många och uppskattade. Vi skulle antagligen ha varit utan både butik, bensinstation och restaurang om han inte engagerat sig och satsat stort.


För att fira 25-årsjubileet bjöds hela byn på mat och kaffe hemma på gården, en gest som jag tycker visar att Peråce och hans familj fortfarande har "fötterna på jorden", trots att företaget nu vuxit till en stor koncern. Visst kom det en och annan höjdare också, med fina presenter, men de flesta av oss var helt vanliga "byssbor".


Numera har de tre äldsta barnen tagit över ledningen i Hellströmkoncernen. Dottern Johanna Olsen är t ex VD för butiken med många funktioner och en omsättning på över 30 miljoner.
Vi är glada för att hon och resten av hellströmarna har blivit hembyn trogna. Och för att Peråce nu får ännu fler chanser att sätta sig i traktorn och röja.  

Mer än 1000 ord


Hittade den här bilden på Evas blogg och stal den helt sonika. Bilden förklarar verkligen vad forskningen om bröstcancer går ut på: Att hitta ett botemedel innan den här lilla tösen vuxit upp och fått bröst.

Styrka


Du anar inte vilken "Starke Arvid" som bor i vårt hus. Att den mannen har muskler, det visste jag förstås. Men att han skulle orka bryta av en kofot! Det hade jag ingen aaaning om. Måste ha varit ena hemska spikar och bräder han tampades med idag.
Själv har jag tränat mental styrka istället. Detta med hjälp av stilla qigong. I det här fallet sittande på en stol. Inte så enkelt som det kanske låter. Kroppen fick en ordentlig genomgång, något som känns i diverse muskler nu i eftermiddag. Fast det kan förstås bero på att vi körde qigong i två omgångar.
  

Extra fakta


Direktsändningen gav en hel del nya inblickar. Bland annat fick vi veta att en av rollerna (killen ovan och i centrum på den undre bilden) spelas av Einar Bredefeldt, barnbarn till Sara Arnia, en välkänd skådespelerska, född i Finland. Men också att filmens tvillingar ska ha rötter i både Finland och Italien.
Man berättade att den scenarbetare som råkade få ett mobilsamtal mitt i inspelningen i kyrkan måste bjuda hela teamet på champagne, en oskriven regel inom filmbranschen tydligen.  
Vi fick också se inspelningen av scenen när en bil körs utför bergsstupet vid Bredviksberget. Eftersom de flesta scener tas om ett flertal gånger hade man hela 42 små röda bilar att tillgå. Inte konstigt att filmbudgeten ligger på 26 miljoner kronor. (Fast jag antar att det här var gamla skrotade bilar)


Passa på!


Filminspelningen av Peter Pohls Augustprisvinnande bok ”Jag saknar dig, jag saknar dig” är snart färdig. I samband med det sänder man direkt från inspelningsplatsen i Piteå tisdag den 13 oktober mellan 17.00 och 20.00. 

Se sändningen på http://www.pitea.se/jagsaknardig

·     Se tagningar live

·     Intervjuer med skådespelare och team i tv-soffan

·     Tittartävlingar

·     Ring in till studion

·     Chatta

·     Förinspelade inslag från tiden i Piteå 

I tv-soffan träffar du bla. tvillingarna Erica och Hanna Midfjäll från Kiruna som spelar huvudrollerna Tina och Cilla i filmen.


Positivt

Dottern firade födelsedag igår vilket gav oss möjlighet att träffa alla våra barn och barnbarn. De två största barnbarnen ha redan flyttat hemifrån, jobbar och har en egen familj. (sambor - sambos) Vi är så lyckliga över att de fortfarande kommer med på våra högtidsdagar, fastän de har så mycket omkring sig.
Även familjen borta i USA fick vi "träffa", i alla fall se dem och höra dem prata och jollra. Webbkameran är en uppfinning som vi verkligen uppskattar till fullo.
Att få se Lily sitta/stå i en typ av gåstol med fin hållning på huvudet, och armar och ben i rörelse, var jätteskönt. Visst såg det ut som om hon var mest aktiv med höger arm, men hon rörde dem båda.
Sonen bekräftade att hon blivit mycket bättre efter all träning, men att hon fortfarande är långt ifrån bra. De kommer att fortsätta med de täta besöken hos sjukgymnasterna resten av året. Medicineringen går också över förväntan och hon växer som hon ska.
Det har nyligen gjorts en utredning som innebär att Lily efter nyår kan få sjukgymnastik i hemmet. Något som gör det betydligt enklare för familjen. Sonen berättade att experterna som läst Lilys journaler inte hade väntat sig att hon skulle vara så pass duktig. Positiva besked alltså som verkligen gladde oss alla.

Skyggt


På tal om skogens djur. Läste just om en göteborgare på besök i våra trakter. Någonstans efter vägen hade han stött på renar och var väldigt förundrad.
- Jag visste inte att de var så små och så lättskrämda!
Man kan ju undra vad han hade förväntat sig. Renar stora som älgar, snällt väntande på en klapp eller smekning?
Men det är klart. Det är inte så lätt att veta allt. Själv trodde jag att Skåne var platt som en pannkaka till dess jag kom dit, och en taxichaufför i södra Sverige var helt övertygad om att högfjällen gick ända ner till Bottenviken.

Heminredning
Idag hakar vi på trenden med heminredning. Det finns oändligt många som bloggar om just detta och tidningar med design och heminredning säljer bra. Intresset för tips och idéer för hemmet är tydligen omättligt. Så här kommer vårt bidrag:
Den lilla skogskojan ligger avskilt ute i vildmarken. Här kan du följa naturens växlingar, höra fågelsång och få besök av skogens alla djur. Ved till kaminen hämtas direkt på plats, och vatten finns i den närbelägna bäcken.
Utsidan av kojan har målats med tjära, vilket ger ett rustikt intryck och är i stort sett underhållsfritt. Till och med doften tilltalar många. Taket ska få en beläggning av torv och yttertrappan ska så småningom yxas till ur en kraftig timmerstock.
Inuti målas tak och väggar för att ge ett ljust och luftigt intryck. Golvet har brunmönstrad linoleummatta och sittbänkarna kommer även de att målas i en brun nyans.
De två inredarna har förkastat förslaget om rosa plysch och spetsgardiner. Istället blir det ett rustikt fällbord och praktiska hyllor för de saker som bör finnas tillhands i en vildmarksmiljö. Vi återkommer med bilder av detta i ett senare inlägg.     

Höstfint


Ibland blir det snabba växlingar på den här bloggen. Som nu när vi går från storpoliik och Nobelpris till höstens utsmyckning på vår farstubro.
Den lilla sparven från Tora Ceders atelje har här fått sitt näste bland ljung och prydnadskål i en gammal hink vid ytterdörren. Men jag undrar om det skulle bli snyggare med något annat än den gröna prydnadskålen? Något i rosa, eller kanske en liten silverek?

Obama


Barack Obama kommer att tilldelas Nobels Fredspris. Väldigt oväntat för många. Och säkert kontroversiellt. Han är så ny på posten som USA:s president och har ärvt så många stora problem - där även krig ingår. Priset får han förstås för att han verkligen försöker hitta fredliga lösningar, bland annat i Mellanöstern.
Vi befann oss i USA under valrörelsen och när han senare installerades som president. Det var verkligen en spännande period. Vi har också läst hans memoarbok, Min far hade en dröm, och tycker han är otroligt intressant och förtroendeingivande. Man får hoppas att han kan driva genom sina egna drömmar om ett mer jämlikt samhälle, och att han klarar sin mandatperiod med livet i behåll. (Inte så alldeles självklart) 
Obama-tröjan som sonen i LA försöker fixa åt mig blir allt mer åtråvärd :-)   

Ailu


Du som eventuellt är intresserad av att läsa mer om filmarbetet kring "Jag saknar dig" kan klicka här:
http://www.pitea.se/sv/Turism-och-Noje/Jag-saknar-dig/Blogga-med-filmteamet/
Där beskriver Maria i ord och bild inspelningen av rock-konserten med Ailu (Ludvig Nilsson).

Skype

 
Av ren slump råkade jag hamna på TV3 och Oprah Winfrey Show, ett populärt och prisbelönat program som sänds i hela 112 länder. Idag handlade det om Skype, ett gratis dataprogram du själv kan ladda ner och använda för att hålla kontakt med vänner och bekanta. 
Vi kopplar då och då upp oss med sonen i USA och kan både se och prata med honom och hans familj på Skype. På julaftonen är förbindelsen till exempel öppen mest hela tiden. Min syster Birgitta har kontakt med sin son i San Fransisco, min bror Börje med svågern i Brasilien osv. Hur långa samtal som helst och helt gratis!
Nu "skypade" Oprah med folk i ett flygplan ovanför Californien, med en ubåtskapten i djupet utanför Hawaii, med en forskare i Alaska och med kunder på Harrods i London m fl.
Tänk vilken reklam för Skype! Men hur sjutton tjänar företaget pengar på ett gratisprogram?

Qigong

    
Under flera år har jag tränat yoga och mått utomordentligt bra av det. Men nu i höst ska jag testa senior-qigong istället. Delvis är det en prisfråga: ett terminskort på Iyengar Yogaskolan i Piteå kostar numera 1350 kr, för en termin qigong betalar jag bara 150 kr.
Nu har vi haft två lektioner och det känns som om det är något som passar mig. Jag kan ju alltid varva med några yogaövningar hemma om jag känner för det.
Här i Sverige har qigong de senaste åren blivit allt mer omskrivet, vanligt och uppskattat. Över hela landet startas kurser för intresserade i alla åldrar - framför allt för äldre som på ett enkelt och skonsamt sätt kan träna koncentration, smidighet och balans.

Lärorikt


Det har varit intressant och lärorikt att jobba som statist ett tag. Men nu väntar nya möjligheter till kunskaper. Vi har startat upp två datakurser idag, och där är det inte bara eleverna som lär sig kan jag försäkra. Alltid dyker det upp någon fråga eller ett problem som man får försöka hitta lösningen på.
Vi håller till på Framnäs folkhögskola och har där tillgång till åtta alldeles nya datorer. Motivationen är på topp och vi har väldigt trevligt. För vi lär oss ju så länge vi lever.  

Skådespelarna


Film-tvillingarna Cilla och Tina och deras film-mamma. Visst syns det att flickorna är tvillingar på riktigt?


Pappan i filmen (Thomas Hansson) har hittat en polare. En "hemvändare" påstod han.
Någon av er som vet vem denne hemvändare är, alltså mannen till höger? Han har tydligen varit inblandad när filmen om Arn spelades in, enligt vad vi kan se på märket på jackan.

Tystnad - tagning


Sällan har väl Piteå stads kyrka varit så fullsatt. Massor av statister, flera skådespelare och en stor stab av filmarbetare ockuperade kyrkorummet fram till 18.30. Scenerna togs om och om igen för att bli så bra som möjligt och man måste beundra det tålamod fimteamet visade. Vissa statister hade en benägenhet att tröttna rätt snabbt.


Statisterna var i blandade åldrar, men största delen var ungdomar. Helt naturligt eftersom det var en ung flickas begravning och hennes kompisar och klasskamrater var där. Hörde att klasserna fick en viss ersättning, plus att eleverna som deltog var lediga från skolarbete under hela dagen.


Vissa statister skulle gott och väl kunnat vara filmstjärnor själva, tyckte vi. Om ni ser en viss likhet mellan tjejen till vänster, och de två mer mogna statisterna på bilden ovanför, har ni alldeles rätt.  

Rockaren


En viktig roll idag hade tvillingarnas kompis, spelad av rockmusikern Ludvig Nilsson från Uppsala. Alla dagens tagningar gällde hans utbrott i kyrkan. Meningen var att han skulle spela en låt men inte klara av det. Han började trevande, men sedan brast allt och han skrek ut sin saknad och förbannande Gud. Det slutade med att han slog gitarren mot dopfunten och lämnade kyrkan.
Hur killen orkade med alla omtagningar och kunde spela sin roll med samma inlevelse gång på gång var verkligen imponerande. Men så fick han också spontana applåder från oss alla i publiken.


En av de fem gitarrer som gick åt under inspelningen. Tre av dem var "riktiga" och Ludde använde dem för att spela på. De övriga två var av enklare slg och användes mest för att markera och sedan slå i bitar mot dopfunten. Flisorna flög så de närmaste bänkraderna var utrymda just då.   

DramatikDags för en ny insats som filmstatist. Den här gågen ska vi vara med vid en begravning, enligt det brev vi fick. Låter som det kan bli en intressant och spännande dag.

Scenen vi ska göra på måndag är Cillas begravning som innehåller ett väldigt smärtsamt och oväntat framträdande. Hela skolan, samt alla nära och kära, har samlats och hela Piteå stadskyrka har fyllts. En vän till Cilla är en välkänd artist i staden. Han står ensam framme vid kistan med en gitarr för att framföra en sång som han skrivit till henne. Men framträdandet blir allt annat än traditionellt.

*
Klä er för begravning, d.v.s. lite finare kläder, mörka färger, helst svart.

Vi kommer försöka ha kaffe på plats men eftersom det kommer bli många människor får ni gärna ta med er en termos. Vi kommer att bjuda er på lunch kring 15.00.


Mysdag


Det kunde väl knappast ha varit lämpligare väder just idag? Det är nämligen Kanelbullens dag och då passar det väl alldeles utmärkt med blåst, regn och kyla. Man kan tända ljus, mysa i soffan med bullar och ett glas iskall mjölk, lyssna på musik, läsa en bok eller titta på en film, och bara att strunta i busvädret.
Vi såg film först, hyrd på biblioteket för 20 kr /vecka. Filmen hette Varg och har Peter Stormare i en av huvudrollerna. Kerstin Ekman har skrivit manuset. Riktigt bra och tänkvärd historia med duktiga skådespelare över lag. 


Efteråt väntade nybakade kanelbullar hemma hos dottern och hennes man. Så himla gott, och så trevligt få uppleva deras resa till Provence i bilder samtidigt. Och även om vädret var grått brydde vi oss inte om det. Det hör till hösten och snart är ändå vintern här. Älste sonen, som varit uppe i fjällstugan över helgen, berättade att ett par mil inöver landet ligger redan snön.

Stöd kampanjerna

    
Just nu uppmärksammas bröstcancer med en stor kampanj, man säljer det rosa bandet och samlar pengar till forskningen. Den märktes inte minst i den nya Gallerian i stan där man rustade för full i går.
I somras gick Gert Fylking och Robert Aschberg från Ystad till Haparanda för att uppmärksamma prostatacancer.
De två cancerformer drabbar oerhört många varje år. Att det överhuvudtaget ska behövas insamlade medel för att forskarna ska kunna jobba hårt med cancergåtan är förstås inte bra. Men till dess de kan få tillräckligt med statliga medel måste vi alla hjälpas åt ideellt med pengar, både för vår egen och våra medmänniskors skull.
Eva är en av de kvinnor som kämpat, och kämpar, mot bröstcancer. Du hittar hennes egen berättelse i dagens Norrbottenskuriren, där det även finns ett filmat inslag, och du kan läsa ännu mer i hennes egn blogg . Skänk gärna en slant till hennes insamling för bröstcancer.

Förövning


Vad är det som pågår här egentligen? Nässköljning, tvångsmatning, läppförstoring, eltortyr eller vad? Nej, inget sånt. Det är Camilla som tränar på att klippa, föna vågor och putsa skägg inför sitt gesällprov i slutet av månaden. Tack vare henne får maken frisyren och skäggväxten fixad lite då och då. Hon är jätteduktig så han blir hur fin och proper som helst. Själv blev jag som vanligt snyggt klippt av min "hovfrisör" Therese.
Efteråt tog vi en varm macka på Nodo som tydligen är stans inneställe. Det var i stort sett fullsatt av yngre välklädda människor i karriären. Självklart kände vi oss hemma med dem eftersom vi skulle på ett "affärsmöte" på Framnäs efteråt. Vi skulle kika på den datasal vi ska använda för våra kurser, fixa nycklar och lösenord mm. 

Degersjön


Även om det är kallt under nätterna har inte sjöarna frusit till än. Vi tog tillfället i akt och åkte upp till Degersjön med kaffetermos och fika. Ett perfekt ställe för både oss och vovven en dag som den här. 

  

Stilla morgon


Marken är vit av frost, himlen är klarblå och det är alldeles vindstilla. Färgglada löv dalar sakta genom luften och lägger sig som ett mjukt täcke på marken. Naturen förbereder sig för en lång vintervila.  Och vi får se upp med frosthalkan om vi ska ut på vägarna!

RSS 2.0