Årets sista dag

För vår del har 2007 varit ett bra år - i stort sett. Vi tar inte längre för givet att vi ska orka hänga med, att vi ska få rå om varandra för evigt, och att alla våra nära och kära alltid ska finnas där. Så är det ju aldrig, inte ens när man är ung, men med ålder och erfarenheter kommer insikten. Nu är vi tacksamma för varje dag vi får.
En sån här gång minns vi förstås andra nyårsaftnar. Maskeraden hos syrran - där vi tror värdfolket gick i säng före gästerna, festen på Jävregården med Ulf som "det gamla året", nyårshelgen i fjällstugan med -35 i flera dagar i sträck, mysig samvaro med syskon och goda vänner, men också årsskiften med oro för framtiden och saknad efter nära anförvanter.
Förra året firade vi in det nya året med många goda vänner. Folk från byn och bekanta från andra orter samlades i Kustkyrkan och vi hade en väldigt trevlig och stämningsfull kväll. Nu inväntar vi år 2008 i Californien. Här är årsskiftet inte så stort som hemma, tycker vi oss ana. Här är nog Thanksgiving den största festligheten. Men det blir middag med närmaste familjen och gemensam väntan på att klockan ska slå 12.00. Inga fyrverkerier eller annat hålligång. Däremot firas nyåret ordentligt i metropoler som New York och Las Vegas. Men vi kommer inte att sakna smällandet. Sonen i Talvatis lär däremot få se på fyrverkeri, antagligen också dottern som befinner sig i Stockholm. Ta det försiktigt med raketerna, ni som tänker fira med sånt! 

Ett riktigt *GOTT NYTT ÅR* önskar vi oss och er därhemma i Sverige. 

30 januari
 image60
       Grattis på födelsedagen Karin Christina
Det är söndag och här har det varit sedvanligt kyrkobesök med donuts. Sedan helghandel på Costco och den mysiga mataffären Henrys där man kan få tag i det mesta. Gula ärter, rundkornigt risgryn och limpa till exempel. Efter en hawaiilunch (hämtmat från restaurang med hawaii-tema) blev det en skön promenad för Morzan och svärdottern. Vädret var något kyligt, runt +14 grader, så det behövdes en kofta, för Morzans del en röd fleecetröja med snögubbar, granar och tomtar ;-)
I sista stund tydligen för här håller man på att avsluta julen. Tomtarna plockades bort överallt redan på juldagen och resten försvinner allt eftersom. När nyårshelgen är över är det mesta av pyntet borta, sägs det.

Byggare Bob

                                                                 image58
Byggare Bob är en animerad figur i en serie som barnbarnet gillar. Nu ska Farzan bli hennes livs levande byggare. Han och sonen har nämligen kollat husvinden för att se om det går att fixa ett förvaringsutrymme där. De har också kollat en video av typen "Timell fixar det mesta", och sökt på nätet efter material. 
Farzan har nog längtat lite efter att få bygga och familjen behöver mer utrymme så projektet lär starta upp efter nyår. Lillan vill säkert vara med och lära sig hantera alla verktyg. Namnen kan hon redan tack vare TV.

Nu finns det nya bilder på http://blogg.aftonbladet.se/20535/

Kocken och drottningen

         image56        image57

Emeril Lagasse, välkänd krögare, författare till elva kokböcker och nationell TV-personlighet, har valts till Grand Marshal i Rosenparaden där temat är "Passport to the World's Celebrations". Lagasse driver nio välkända restauranger, bland annat i New York och i Las Vegas.
Extra kul för Morzan som gärna ser hans matprogram på TV. Nu får hon chansen att se honom på riktigt och kanske skicka en slängkyss. Fazan kan ju göra detsamma till årets tjusiga Rosendrottning och hennes hov .

Rosenparaden live

Om ni har möjlighet att gå ut på Internet nån gång mellan 17 - 19  den 1 januari, ta då en titt på länken här nedanför, klicka sen på länken där ni kan se Rosenparaden via webbkamera. Vi lovar att vi ska vinka åt er :-)
Men redan nu kan ni där se videoklipp från fjolårets parad.
http://www.tournamentofroses.com/

En släkting till sonhustrun har lyckats fixa in oss på första parkett på huvudgatan i Pasadena. Tidigare har vi sett de stora ekipagen av blommor och växter i efterskott, vilket i sig har varit otroligt imponerande, men nu får vi se och höra musiken och människorna med. Det ska verkligen bli en upplevelse då  2008 års parad är nummer 119 i ordningen.  Här ett smakprov om den förra. 

2007

Led by legendary film maker, George Lucas, the 118th Rose Parade celebrated the theme Our Good Nature on Monday, January 1, 2007. The Parade began with an exciting opening show featuring Tony Award winning actress, Kristin Chenoweth, Tournament of Roses President Paul L. Holman and Miss America. Parade highlights include the Star Wars Spectacular which featured two floats, 200 storm troopers and the Grambling University marching band.

PS: om inget verkar ändras på den här bloggen, gå till vår bildreserv: http://blogg.aftonbladet.se/20535/


Mammaledigt

Morzan, sonhustrun och en väninna fick mammaledigt och gick på bio idag. Med gratisbiljetter kan även en Disneyfilm vara kul att se. Den vi såg heter Enchanted och är en mix av Snövit, Törnrosa och King-Kong! Dessutom är det en blandning av tecknat och vanlig film. Mycket effekter förstås och kanske lite skrämmande för riktigt små barn. Men damerna tyckte den var mysig och mådde gott med popcorn, nachos, coca cola och isté.
Småtjejerna, som bara är två år,  fick vackert stanna hemma tillsammans med karlarna och när vi kom hem sov Sydney gott i Farzans famn.
 
image55
                               Observera Farzans nya amerikanska frisyr.


Silverrado

image51   image52

Vi hade tänkt titta på hur det ser ut efter bränderna i CA, men naturreservatet i Silverado Canyon var helt stängt för besökare. En myndig vakt förklarade att man höll på att "bomba" sluttningarna med ett material som ska förhindra lerskred om det börjar regna. Vi såg också hur helikoptrarna cirklade ovanför oss.
image86
Sluttningarna är väldigt branta i hela området och bränderna har förstört delar av vegetationen. Vägen in till reservatet slingrar sig fram på ravinens botten och husen klamrar sig fast där det finns lite plats. Här och var finns till och med hästar.
Invånarna och husdjuren var evakuerade medan bränderna rasade och på sina håll såg man hur elden omringat hus eller nått ända fram till vägen. Tyvärr var det svårt att fotografera. Vi kunde inte stanna eftersom det var så smalt och slingrigt, men det var lätt att inse vilken katastrof som skulle kunna inträffa om jordmassorna började röra sig neråt eftersom träd, buskar och kaktusar var alldeles svartbrända - de som nu fanns kvar. 
 

Hårfint

image53

Farzans hår växer snabbt och ett besök hos frissan blev till sist nödvändigt. Inredningen i salongen skilde sig märkbart från den hos Cao&Co, dit han går i vanliga fall.
Ägaren verkade samla på det mesta i kuriosaväg, bland annat fanns det en motorcykel därinne, en reklambild av James Dean i naturlig storlek, och ett modelltåg med rälsen uppe under taket.
Vårt tvååriga barnbarn såg undrande på medan Farzan blev allt finare i håret.
- No, it hurts, sa hon förskräckt när vi undrade om hon också ville bli klippt. 
Hon visste att saxar är väldigt farliga och trodde tydligen att klippningen gjorde ont.

God fortsättning

Vi har saknat Skype- och Yahoo-samtalen idag. Sonen därhemma har varit flitig under helgdagarna men nu är det helgrått. Mycket på jobbet förstås. Hoppas vi hinner höras innan han åker upp i fjällvärlden, även om tidsskillnaden gör det besvärligt att passa in. Det känns bra att veta hur läget är, både när det gäller barnen och deras familjer.
Detsamma gäller övrig släkt och alla vänner. Det är roligt att höra av er. Grattis till Alf och Eivor, kör hårt Inger, tack för hjälpen Christina, njut av besökarna Birgitta, ska kolla äggtoddyreceptet Elisabeth, klura vidare Carola, fortsätt mysa Börje, hör av dig Greger, och ett jättestort TACK för julhälsningar och inlägg. En riktigt god fortsättning på året 2007 till alla våra bloggläsare. Kram på er.  


Good bargain

             image50
I Sverige har ni nu firat Annandag jul, men här i USA är det en helt vanlig onsdag. Och trots att det var rea redan före julafton handlar man, fast nu till en ännu lägre kostnad än tidigare. Vår värdfamilj kan nog sägas vara ena riktiga shoppingproffs. Idag har de till exempel köpt nästa års juldekorationer, pynt och omslagspapper till 30% av det normala priset. Halva priset och 70% rabatt gäller i stort sett överallt. Inte på bilar förstås, men även de är nedsatta.
Och även om det inte alla varor är nedsatta kan man fynda. Vi tittade på ett set resväskor i mycket bra kvalitet, det innehöll sex olika delar och kostade ca 600 kr! För alltihop! Eventuellt åker vi tillbaka på Targets och köper dem inför hemresan.
  

Nätproblem

Vi har haft stora problem med att komma in i bloggen, men nu verkar det vara åtgärdat. Under tiden har vi använt reserven på: http://blogg.aftonbladet.se/20535/

Juldag

image49
Hela gänget på en bild. Otroligt! Men efter en sen julafton, som nästan hann bli morgon, har dagen börjat väldigt lugn och avslappnad. Det lilla barnbarnet sover fortfarande fast klockan är halv tolv, övriga har dykt upp lite eftersom.

Mer bilder hittar du på:
http://blogg.aftonbladet.se/20535/  


Annorlunda julafton

                           image48
Värmen till att börja med, att uppleva +23 i skuggan och stekande sol på en julafton är inte särskilt vanligt för vår del. Faktiskt var det i varmaste laget för en promenad. Men vi skulle besöka bekanta för att byta julklappar så det var bara att traska iväg. Och barnen uppskattade synbarligen att få träffas.
Maten var en blandning av amerikanskt, filippinskt och svenskt. Skinka, köttbullar, sill, Janssons frestelse, ägg med kaviargrädde och Ris á la Malta stod för det svenska. Pan sit och ett flertal efterrätter för det filippinska, en ugnslåda med fem olika ostsorter och pasta var antagligen amerikansk, likaså den honungsmarinerade skinkan och kalkon/anka/kyckling/korven mm. Och gott var det alltihop!
Gudstjänsten i tältkyrkan var förstås på engelska, men psalmer och julevangeliet var desamma som i Sverige. Men att kyrkoherden tar på sig tomteluva vid uttåget, är kanske inte så vanligt. 
Nu är klockan tio minuter i två på natten, så det får räcka med detta inlägg så länge. Ha en skön juldag alla.
 

Teknikfreak

image47

Det är härligt med denna teknik. När vi smög oss ner för att äta frukost här i Californien kunde vi både prata och se vår dotter, hennes man och hans familj live där borta i Skåne. Svärfar höll tydligen på att förbereda julmiddag. Vi hade morgonsol och där hade mörkret redan sänkt sig. Jätteroligt att kunna umgås på det sättet även om ett helt hav och en kontinent skiljer oss åt.  
Med hjälp av bloggen skriver vi dagbok. Den som vill kan följa våra upplevelser och skriva kommentarer tillbaka till oss. Sverige känns inte så långt borta trots allt. 
Nu ska vi se hur lång tid ett vanligt brev behöver för att ta sig hit. Syrran har hjälpt oss att skaffa glöggkryddor till en av sonens amerikanska vänner som var så besviken över att hon inte fått tag i glögg på IKEA. Den var tydligen slutsåld redan i oktober.

Trevlig julafton på er

Vi ligger nio timmar efter er och öppnar alltså inte de första strumpklapparna förrän ni sett Kalle Anka, ätit julmat och kanske till och med delat ut julklapparna.
Just nu pågår de sista föberedelserna inför morgondagen här hos oss. Skinkan griljeras, gröt till ris á la Malta kokas, vi har bakat en del cookies med julmotiv på (!) och det blir nog en Janssons också innan vi är klara. Sonen och sonhustrun har pyntat i hela huset. En hylla har svenska tomtar av mer rustikt slag och på spiselkranser står andra och håller i julstrumporna.
Gårdagens besök i Riverside var en upplevelse. Det var den gamla missionsstationen, Mission Inn, som var vårt huvudmål. Där pyntas området så mycket att folk vallfärdar dit för att titta. Vill ni veta mer finner ni det under:  http://www.missioninn.com/

På grund av problem i bloggen har jag öppnat ytterligare en blogg på aftonbladet för våra bilder. Dem hittar du  under den här länken:

http://blogg.aftonbladet.se/20535/

Mat åt Rudolf

"On Christmas Eve, sprinkle this reindeer food in front of your yard. The magic glitter sparcling in the moonlight and the smell of oats will guide Rudolph to your house."
Så stod det på den lilla påsen med havregryn med glitter som barnbarnet fick av grannarna häromdagen. Man ger varandra små presenter så här inför julen, en påse kakor, ett vackert julkort eller liknande. En trevlig gest som inte kostar mycket mer än lite tankemöda.
Så i morgon, dvs julafton kommer hon att strö ut The Magic Reindeer Food på gräsmattan så Santa Claus och hans renar hittar till hennes hus. Julklapparna delas ju oftast ut på juldagens morgon här i USA, men vi kommer att fira jul båda dagarna.

Äntligen

                              image45
Ett skandinaviskt bageri i Huntington Beach räddade sonens jul. Där hittade vi äntligen vår julmust. Tre små glasflaskor närmare bestämt. Plus en vörtlimpa. Gissa om han var nöjd!
På väg till Riverside såg vi en kul syn på motorvägen. Det var tomten som kom körande på en Harley Davidsson med sidovagnen full av julklappar. Ett fototillfälle som Morzan missade, kameran låg nämligen i bagaget. Annars skulle det ha blivit Årets Bild påstår hon.


Städhjälp och ljusorgel

Det kändes ovant och lite obekvämt att plötsligt ha städhjälp i huset, en främmande kvinna som dammsög överallt, skurade badrum mm. Man fick på nåt vis dåligt samvete. För visst hade vi kunnat fixa det själva, men vi kan ju inte ta ifrån städtanten jobbet för att  vi är här. Fransisca, som hon heter, är ju anställd och behöver antagligen pengarna. Hennes familj är nog rätt stor för hon berättade att hon har elva barnbarn i åldarna ett till arton år, några av dem i Mexico.

Efter en god middag i den nystädade huset var det dags att gå på rea. Ja, du ser alldeles rätt! De allra flesta affärer har storrea nu för att få ta del av julkommersen. Vad sägs om att handla det mesta du behöver med 50-70 % rabatt ? Visst är det mer sympatiskt än att ha rean efter att alla har köpt och gett bort sina julklappar? 
Naturligtvis blev det lite inköp även för vår del; byxor, tröjor, t-shirt och sockar. Sånt som man ändå alltid behöver.

På väg hem åkte vi förbi flera områden med julpyntade hus. Här tävlar man bli i juldekorering i olika kategorier, t ex bästa traditionella, Bästa ljus, Bästa tema, Bästa område. Folk lägger ner otroligt med möda och pengar för att bli bäst. Ett av husen hade rent av en datorstyrd "ljusorgel" och passerande bilar kunde ta in rätt FM-kanal för att få musiken. En av "våra" grannar kom förresten tvåa i Bästa ljus-kategorin. Men man kan ju undra hur höga elräkningar ägarna får efter jul?

Miljövänlig president?

I Californien gör man en del för miljön. Man sopsorterar till exempel och kraven på avgasrening är höga. Luften har blivit bättre, men det finns mycket kvar att ta tag i. Och viljan finns uppenbarligen.
Saxade detta ur gårdagens Expressen:
Arnold Schwarzenegger vill drastiskt minska utsläppen - och han har 16 delstater bakom sig. Men George Bush stoppar honom.
- Det är en besvikelse att den federala regeringen står i vår väg och ignorerar tiotals miljoner människors vilja, säger Schwarzenegger, enligt tidningen.
Återstår att se vem som blir USA:s president efter nästa val. Förhoppningsvis ska den personen vara mer medveten om klimathotet än vad Bush verkar vara.
Just nu pågår fighten om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat. Hillary Clinton har länge ansett som självklar men nu har senator Barack Hussein Obama seglat upp som ett stort hot mot henne. Obama är senator i llinois och för närvarande den ende afroamerikanen i USA:s senat. Han saknar visserligen erfarenhet men han har personlighet. Bredvid honom verkar Hillary kall och beräknande. Obama har dessutom fått enorm draghjälp av TV-kändisen Oprah Winfrey.
Men tuffingen från New York, åklagaren och f d borgmästaren i NY, Rudy Guiliani, vill också ha ett ord med i laget. Det sägs om honom att folk antingen hatar honom och hans åsikter, eller så älskar man honom helt och fullt. Han står bland annat för tuffa tag mot brottsligheten och kamp mot islamisterna.

Marinen samlar leksaker

Givetvis är vi full medvetna om att Ladera Ranch inte är samma sak som USA i stort. Vi tror att alla invånare just här har det bra, åtminstone materiellt sett. Familjerna har fina hus, mat på bordet och barnen får vad de behöver - och mer därtill. 
Men det finns andra som inte är lika lyckligt lottade och välgörenhet spelar en stor roll i det amerikanska samhället. Just nu visar TV dagligen hur man samlar in leksaker som Santa Claus sedan delar ut till behövande. Oftast har tomten med sig mat också. Programinslagen är förstås väldigt hjärteknipande och inspirerar säkert många fler att engagera sig.  
Exemplet här nedanför är hämtat från Marinens hemsida: Marine Toys for Tots Foundation.
 
               image46
                                                                                                                                            
The mission of the U.S. Marine Corps Reserve Toys for Tots Program is to collect new, unwrapped toys during October, November and December each year, and distribute those toys as Christmas gifts to needy children in the community in which the campaign is conducted.

Ankor i LA

Värdfolket gillar ishockey och passar därför på att gå på en hockeymatch ikväll när de finns barnvakter i huset. Hemmalaget Anaheim Ducks spelar mot Colorado Avalange, Foppas gamla klubb. Kan säkert bli spännande värre. Vi ska se matchen på TV och spana efter sonen och sonhustrun bland publiken. Vi tyckte de kunde vinka med en stor skylt med texten Hej farfar och farmor, men de avböjde vänligt men bestämt :-D
Under dagen har det varit gråmulet och risk för regn så vi har hållit oss inomhus. Det blev en bakdag istället. En uppsättning kanelbullar och ett par lingonbröd hann vi med förutom en rejäl omgång köttbullar. Bra att ha inför julhelgen. Det ryktas att julbordet också ska innehålla en kalkon, fylld med en anka, som är fylld med en kyckling. Det är något vi aldrig testat tidigare!

Lite fakta om hemmalaget: Anaheim Ducks ägdes av Disney i många år och hette då Mighty Ducks, men laget bytte namn till Anaheim Ducks år 2005 när det köptes av Henry och Susan Samueli. Laget vann Stanley Cup 2007. (PS: Kvällens resultat blev 2-1 till Anaheim)

Kul med mat

                                                           Just In Time
En av fördelarna med Californien är det stora utbudet av olika sorters mat. Det är alltid spännande att pröva något nytt. Affärerna är stora och välfyllda, och restauranger och andra matställen oräkneliga. Det är också vanligt att folk äter ute eller köper med sig maten hem. Hittills har vi varvat amerikanskt, asiatiskt och mexikanskt med svenskt. Och ännu fler varianter lär det bli.
Men en av favoriträtterna i hushållet är faktiskt skogshuggarkäk. Palt förstås, men också "slobben". Alltså tunna pannkakor med bitar av rimsaltat fläsk i. Smarrigt, om än inte världens nyttigaste. Som motvikt kan vi meddela att det finns salladsrestauranger också och att frukt och grönsaker är väldigt fräscha och välsmakande.
Tydligen känner sonens bekanta till morzans intresse för Rachael Rays matprogram på TV. Helt oväntat uppvaktade nämligen familjen Motus henne på House of Blues med bland annat Rachaels bok "Just in time". Den kokboken fungerar nu som morzans godnatt-läsning.
Förhoppningsvis hinner vi testa en del recept här, och väl hemma igen får vi väl försvenska recepten en aning. Det kan bli svårt att hitta en del ingredienser i vårt närområde.

Måndag på jobbet

 image44      image45
                    En bild säger mer än tusen ord. Två bilder säger ännu mer :-)

Solskenshistoria

Häromdagen berättade sonen en historia som utspelas i Los Angeles. Den är alldeles sann och handlar om personen A som kört in på en Drive Through för att få ett snabbt mål mat. Föraren i bilen bakom, vi kallar honom B, blev av någon anledning otålig och tutade irriterat. A tänkte då på att det trots allt var juletider så han beslöt att bjuda B på en kopp kaffe. Sagt och gjort. Han betalade för en extra kopp kaffe och körde iväg. Personen B fick väl dåligt samvete för han bjöd C i sin tur, som bjöd D, som bjöd E osv. Denna kedjereaktion lär ha pågått i över två timmar.     

Kyrkobesök

                                                                        image43
Man får ta seden dit man kommer och som amerikan går man i kyrkan på söndag. Alltså följde vi med sonen till den skolaula som för närvarande fungerar som kyrka. Father Renolds kände igen oss och undrade om vi kommit tillbaka för att kolla att sonen skötte sig :- D 
Även om vi inte alltid hann följa med vad som sas under gudstjänsten var det ett trevligt inslag, väldigt familjärt med många barn i alla åldrar och otvungen stämning. Lokalen var mer än fullsatt och efteråt var det donuts och saft ute på terassen. Många besökare stannade kvar och pratade med vänner och bekanta en stund innan de jäktade iväg till andra åtaganden.
För vår del blev det lunch ute och ett köpcentra för att fixa de sista julklapparna. Vi måste beundra lilla barnbarnet som trots överflödet av de mest otroliga leksaker glatt vinkar bye bye till grejerna när det är dags att gå vidare. 
 
  image44

Snö i Hollywood

På nyhetssändningarna kan vi se hur ett rejält oväder drar fram över sydöstra USA. Stormvarningar har utfärdats och många hushåll är utan ström. På vissa håll vräker snön ner och i Chicago har cirka 200 flyg ställts in bara i dag.
Men USA är jättestort. Här på västkusten är det lugnt än så länge. Vädret just nu är ungefär som vår svenska sommar, ca 17-20 grader i skuggan under dagen. Kvällar och mornar kan vara lite kyligare. Då kan man behöva ha en kofta eller jacka när man ska ut.
Snöfall kan vi bara se om vi tar oss till julshowerna i Hollywood. Varje kväll avslutas programmet med att riktig snö faller över utescenen och publiken. Hur man gör? Vi har ingen som helst aning. Säkert är det nåt man använder när det spelas in film i vintermiljö, typ snökanon eller liknande.  

Coca-cola till sillen?

Vår förfrågan om receptet på julmust fick ett snabbt svar. Idag berättar Expressen att det är hemligt. Mycket hemligt. Bara två nu levande personer hos familjen Roberts i Örebro känner till det.  - I fyra generationer har familjeföretaget haft det mytomspunna receptet i sin ägo, skriver tidningen.
Så vi får fortsätta vårt sökande efter den färdiga produkten här i CA, men tyvärr är det nog stor risk att det bli coca-cola till skinkan och sillen i år. Urk!

Jakten på julmust

                         image41
I kväll kunde vi se ett julspel med levande figurer, där till och med jesusbarnet och djuren var på riktigt. Mörkret och palmerna gjorde det nästan trovärdigt, men barnkören fick oss att inse att det var skådespel. Ungarna sjöng hellre än bra om man säger så. Faktiskt underhållande mitt i det allvarliga budskapet!
Under dagen hade vi fortsatt jakten på julmust och glögg. Vi åkte till Pomona, men ingen julmust eller glögg fanns i sikte ens på deras stora IKEA. Glöggen kan vi alltid fixa själva. Men är det någon som har ett bra recept på hemgjord julmust?  


Service

Tidigare har sonen imponerat på sina grannar genom att själv ta hand om gräsmatta och planteringar. Men ett besvärligt diskbråck har satt stopp för det. Nu kommer tre killar en gång i veckan och klipper gräsmattan, rensar bland blommorna, tuktar rosorna och gör fint. Vattningen sköts däremot automatiskt.
Överhuvudtaget finns service att köpa för de flesta behov. Vad sägs om att anlita en personlig shoppingasissent så här mitt i julstressen? En som föreslår, handlar och slår in dina julklappar. Det enda du behöver göra är att betala! Du kan förstås köpa enbart julklappsinslagning, juldekorering inomhus och ute, barnpassning medan du handlar, städning, catering och mycket annat. Det gäller bara att ha gott om money :-) 


Polispopulärt

image41
Vad vore mer passande än att fira namnsdagen med  ett antal donuts? Du vet såna som poliser i amerikanska TV-serier och filmer käkar i tid och otid. Så med en kartong smarriga sådana och en flaska wiskey av bästa märke (12-årig Jamesson) firade vi Farzan denna dag. (Han vill förresten passa på att tacka alla som gratulerat personligen eller via mail) 
I övrigt har dagen bland annat innehållit julavslutning i barnbarnets musikklass och brunch tillsammans med familjens bekanta från New Jersey, kaffe på Starbucks och en skön promenad i solskenet. Till middag lagade vår sonhustru en supergod filippinsk soppa. 

A busy day

Morgonfika med Lucia-tema. Barnbarnets ögon tindrar. Hon fascineras av de levande ljusen och änglaspelet på bordet, gillar lussekatterna och pepparkakorna. Morzan och Farzan är klädda i vitt och i bakgrunden hörs ljudet från SVT:s Luciamorgon. Natten går tunga fjät...
Den strålande solen och grönskan utanför stör på något vis uppläggningen. Det ska ju vara alldeles mörkt och kallt när man firar Lucia. Men hur var det nu? Kom inte den ursprungliga Lucian från Syracusa? Då är det ju rätt ändå!
Efter frukosten blir det snabba ryck till barnbarnets gymnastikstimme. Där får hon ruscha av sig, träna balans och koordination tillsammans med en grupp andra barn i tvåårsåldern. De lyssnar inte alltid på vad läraren säger men har förstås hur kul som helst med alla redskap och hjälpmedel som finns i salen. 
Hem igen för att göra klart för en tur till lekparken. Dit kommer också den ordinarie dagmamman och hennes dotter, plus ytterligare en bekant och hennes barn. Mer bus och lek i rutschkanor, sandlådor, gungor och andra lekredskap.
Inta att undra på att hon somnar nästan omgående när det är dags för en liten eftermiddagslur. Men efter en timme är hon vaken igen. Då vill hon gärna titta på de kortfilmer vi hittills har tagit från hennes musikklass, tomtemöte eller vårt paltkalas.
Sonen och sonhustrun kommer hem lite tidigare än vanligt. Med sig har de färdiga mackor av olika slag. Vi ska på picknick i Newport Beach för att se något som klassats som en av de tio främsta julbegivenheterna i hela USA. Det är båtar, allt från småbåtar till stora lyxjakter, som juldekorerats och körs omkring i hamnområdet. 
Vi firar alltså Luciakvällen sittande i sanden framför miljonvillorna i Newport Beach, dricker varm choklad och äter sandwich, medan vi beundrar de fantasifulla flytetygen som passerar förbi. Helt klart en annorlunda upplevelse. 

                   
Vi har adopterats som farfar och farmor bland sonenes bekanta och Sydney trivs som synes bra i sin nya "farfars" famn.

Luciafirande

                                                                                                                            
Lucia är en angelägenhet för alla med svensk anknytning. Så vi har förstås köpt Annas pepparkakor på IKEA och Farzan har bakat lussekatter. Varför Farzan? Ja, han har ju faktiskt flera bagare i sitt släktträd. Bland annat två bröder som i början på 1900-talet emigrerade till Chicago och startade bagerier. Och en morbror och en kusin i Sverige var länge berömda för sina "Moster Fias" go´bitar. Så lussekatter måste ju vara lätt som en plätt, även om ingredienser och mått i det här fallet var lite annorlunda. Men nu vet vi i alla fall att det går bra att baka lussekatter med pärlsocker i stället för vanligt vitt strösocker.
Någon skönsång från oss lär det förstås inte bli i morgon, och vita t-shirts får ersätta luciaföljets linnen, för någon form av firande ska vi förstås ha. Antagligen dukar vi bordet med ljus och glitter och fixar en annorlunda frukost i stället för att skrämma slag på svärdotter och barnbarn. Vi kan inte fresta deras förståelse och tålamod alltför hårt!
Har vi tur  finns de obligatoriska sångerna att hämta till datorn så vi slipper sjunga själva. ( Vi firar ju nio timmar efter er så SVT kan ha lagt ut sitt luciaprogram på Internet) Till sist:
FRÅN OSS ALLA  - TILL ER ALLA  - EN RIKTIGT TREVLIG LUCIA

En helt vanlig dag

image36
Vid åttatiden kom lilla barnbarnet ner till oss, vi åt frukost och lekte inomhus ett tag, innan vi tog en promenad till lekparken. Det verkar vara vanligt att småbarnsmammor och barnflickor tar med sig lunchen dit. Det kan också ha varit en förskolegrupp vi såg idag för ett gäng bestod av en vuxen med sex småbarn. Eftersom man får betala för maten i amerikanska skolor köper föräldrarna ibland lunchen själva. Där satt nu ungarna i ring på marken, och käkade smörgås och sånt. Vi hade med oss lillans mellanmål, så vi passade nog in :-)
Barbarnet älskar att gunga och hade fått nya leksaker att ta med sig till parken. Vilken lycka bara något så enkelt som att få ösa sand i en kärra och att låta farfar baka sandkakor!
Efteråt besöket i lekparken åt vi vår lunch hemma och sen var det dags för en liten tupplur. Ja, inte för Morzan och Farzan. Vi passade på att koppla av, läsa mail och skriva blogg. Hade också chattkontakt med svärdottern för att berätta att allt var okey.
På TV visas under tiden "Funniest pets and people", en aldrig sinande ström av filmsnuttar, där den bästa belönas med 10 000 dollar. Varenda dag! Och vinnarna går sedan till en final där prissumman är 100 000 dollar!  Oss ger programmet många gapskratt över dråpliga situationer. Överhuvudtaget finns det ett otroligt utbud på nära hundra analoga kanaler. Antagligen lika många digitala. Matprogram kan man se dagarna i ända, likaså sport, nyheter, barnprogram, ja det allra mesta.
Vid fem-sex kommer sonen och svärdottern hem. Då har vi oftast förberett middagen om inget annat är inbokat. Kvällen tillbringar vi tillsammans i det kombinerade vardagsrummet/lekrummet där vi och barnbarnet kan mysa med hennes föräldrar till dess det blir läggdags. Visst låter det som en bra tillvaro?

Nätverk

image36

Nätet har legat nere under dagen så vi har känt oss väldigt isolerade. Kan man inte läsa dagstidningarna, maila och chatta med omvärlden har man ju ingen koll på vad som händer därute ;-)
Närområdet har vi däremot varit i kontakt med. Ett par timmar i lekparken och småprat med andra barnskötare, samt en kvällspromenad för att titta på julpyntade hus har hållit "lappsjukan" borta.

image37  

Vinterlekar i CA

                               image36
Vid klubbhuset i Ladera anordnades en aktivitet kallad "Old Fashion Christmas". Riktig snö hade körts ut på parkeringsplatsen, kanske från de snötäckta bergen vi såg idag, eller från någon ishall. Vad vet jag?  Men ungarna kastade ivrigt snöboll, byggde snögubbar och åkte rutschkana, påhejade av sina entusiastiska föräldrar. Vid sidan om flödade smältvattnet ner mot mängderna av blommande cyklamen. Det såg helt crazy ut.
Arrangörer var mäklarna i Ladera och inträdet till festen var en eller flera burkar mat (typ soppor och sånt) som senare ska delas ut  till behövande.

Hallelujamoment

   image39
I TV-programmet Idol hade jurymedlemmen Kirsti Tomita då och då sina Hallelujamoments när någon av deltagarna gjorde riktigt bra ifrån sig. Idag var det vår tur att förundras. Vid en brunch på House of Blues i Anaheim spelade och sjöng ett gospelband från Las Vegas så huden knottrade sig och hjärtat dunkade i takt med musiken. En totalupplevelse som kändes i hela kroppen. Att då också ropas upp på scenen för att vara med i avslutningssången var häftigt. Som tur var firade fler än jag sin födelsedag där så jag kände mig inte alltför utsatt i strålkastarskenet.
Buffén var också något utöver det vanliga med ett otal rätter att välja på. Det svåra var bara att begränsa sig och inse att allt inte skulle få plats. Men vi behöver nog knappast äta mer idag - om man säger så.


Bra dollarkurs

image31                   image34
Vad sägs om en varmkorv med bröd för 3.20 kr, full frukost för mindre än en dollar och en stor potion köttbullar för ca 30 kr? Det är vad man som svensk kan få på IKEA i USA just nu. Kul att få känna sig smått förmögen fast man är pensionär :-) 
Vårt besök gällde inköp av julskinka, hårt bröd, gravlax, inlagd sill, kaviar och annat sånt som hör julbordet till. Det fixade vi, men tyvärr fanns varken glögg eller julmust att få tag i. Men det var kul att se folk shoppa "svenska" möbler och grejer med samma inlevelse som i Uppsala, Göteborg, Sundsvall och Haparanda. 
Fast jag tyckte nog att julgranarna var något amerikaniserade. Granar med till exempel enbart guldpynt, eller helt i vitt, är nog rätt ovanliga i Sverige. Eller...? 

Julfint hos sonen

image29

Ljusceremoni

                    image23
Fredag den 7 december gjorde Tomten och hans fru ett besök i Ladera Ranch. Med sig hade de två av sina renar, vilket väckte stor uppståndelse. Folk trängdes kring deras hage och kön var jättelång när barnen i området fick berätta för tomten vad de önskade sig  i julklapp. Allt ingick i ett årligt arrangemang där man börjar julfirandet med att tända den stora  julgranen i parken. Kanske man kan likna det med vår skyltsöndag. Försäljning, jippon, tomtar och julmusik. Men i affärerna är det ju julskyltat sen länge - både här och hemmavid.
Under dagen hade vi haft uppehåll i regnet, men i slutet av ceremonin började dropparna falla igen.

                                          

(PS: Är inte Tomten misstänkt lik Leif W? Har han en bror i USA också?) 


Regn och lerskred


I natt har det regnat och blåst ordentligt. Faran för lerskred i de brandhärjade områdena anses vara överhängande om regnandet fortsätter. Alla träd och buskar är ju borta och bergen är branta. Men under dagen kom solen tillbaka tidvis och vi fick bara några enstaka regnstänk.
Vi har förstått att vädret därhemma också varit blött. Undrar om snön kommer att finnas kvar till julhelgen?

Paltschwimen

Palten blev bra. Det är alltid lika spännande att se resultatet eftersom både potatis och mjöl finns i så otroligt många olika varianter här. Man får alltså försöka gissa sig till vilka som mest liknar de svenska.
Men jag tror alla blev nöjda. Vi åt tills vi stönande reste oss från bordet och sjönk ihop i sofforna. Inte ens en kopp starkt kaffe var tillräckligt uppiggande just då. Tänk att man har så dålig karaktär att man inte kan nöja sig med ett mindre antal paltar. Men så sägs det ju att bästa sättet att göra sig av med en pitebo är att kasta ut en palt på svag is.  

Paltkalas

image22

För första gången är vi nu ensamma med vårt tvååriga barnbarn. Lite spännande känns det eftersom språket kan vara ett hinder. Men med god vilja från båda håll ska det nog gå bra. 
Idag ska vi också koka pitepalt. Hon får väl hjälpa oss med det. Stå bredvid och vara handräckning. Sånt brukar barn gilla och ska hon bli en riktig pitebo måste utbildningen börja tidigt.
Alla i familjen gillar palt och en annan utflyttad pitebo, systersonen Mattias från San Fransisco, kommer också på middag. Han har inte ätit sin livrätt på ett och ett halvt år stackars pojke.

Amerikansk födelsedag

                                              

Först blev det uppvaktning på morgonen, lite shopping inför veckans matlagning, och sedan lunch på restaurang med supergoda BBQ-ribs, plus en födelsedagsblomma, båda av modell  större. Jag vill förresten passa på att tacka för alla hälsningar och grattiskort som kommit via cyberrymden. Det värmde ska jag säga.  
Efter en lugn och stilla eftermiddag, och sedan karlarna fixat det sista julpyntandet av huset, fick vi Gennies läckra kyckling med ris och ett ancient vin till. En amerikansk icecreamchoklatcake avslutade kalaset. Snällt av värdfolket att bara sätta dit tre ljus - men det är klart - den hade förstås hunnit smälta om det rätta antalet hade funnits där.

Summertime

                   image18

Vaknade i morse efter en skön natt i den stora gästsängen. Ute doftade rosorna, solen sken, himlen var klarblå och temeraturen strax under 20. Plusgrader!  Och det var ingen dröm - vi var i vår tillfälliga bostad i Californien.
Sonen och hans familj har ledigt idag och i morgon så vi hinner umgås och lära känna lilla barnbarnet igen. Sen ska vi ju jobba som au pair och ta hand om henne under dagarna.
Herrarna börjar juldekorera fasaden på huset. Grannarna har redan full utrustning med blinkande ljus, lysande snögubbar, renar och jultomtar. Något som också kommer alltmer hemma i Sverige, men där ger nog den vita snön mest julkänsla.

Lång dags färd mot natt

                      

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.
Bild 1: morgonrodnad över Grönland.
Bild 2: juldekorationer på Chicagos flyglats.
Bild 3: Flygplan från Alaska (Reklam för Wild Alaska Seafood))

Resan över till Los Angeles gick riktigt bra. Vi hade visserligen en beräknad väntetid på Chicagos flygplats på fyra timmar, som blev sex på grund av maskinkrångel. Till slut fick vi byta plan - till ett som skulle till vår flygplats John Wayne. Det visade sig att detta plan inte hade fungerande vatten ombord! Men vid det laget var det viktigaste att komma fram. (Den sista delen av resan tog 4.5 timme mot de drygt 8 timmarna över Atlanten)
När vi slutligen kom fram beräknade vi att det gått 30 timmar sedan vi sovit sist. Det var inte utan att det kändes. Tur att det var kväll när vi anlände så det var naturligt att gå till sängs.

 

Julbord på svenska

               image11

Idag har vi ätit ett underbart smörgåsbord med massor av delikatesser. Sill, lax, syltor och skinka, köttbullar, revbensspjäll och allt annat som hör till ett svenskt julbord. Men där fanns också t ex tjäder och björnkött. Miljön i den gamla prostgården, med kyrkan alldeles i närheten, var helt perfekt i sammanhanget. 
Vi ville passa på att fira lite svenskt innan vi åker. Tidigt i morgon startar nämligen resan mot Arlanda med fortsättning mot Chicago och Californien. Bloggen kommer därför att göra ett kort uppehåll på ett par dagar. Nästa inlägg kommer från USA.   

Glöggtider

Ordet Advent smakar lussekatter, pepparkakor och glögg. Framför allt den varma, kryddiga glöggen. Dessutom finns den nu i många spännande varianter. Vi har redan hunnit testa både starkvinsglögg spetsad med rom, hjortronglögg och chokladglögg för att nämna några av dem. Alla väldigt goda på sitt sätt.
Men den glögg som vi minns bäst är nog den som sonen i USA kokade. Receptet hade han fått av en norsk invandrare. En blandning av rödvin, konjak och sherry, kryddat med färska fikon och ingefära, pommerans, kanelstänger, nejlikor, kardemumma, russin och vad allt det nu var. Glöggen blev god - och stark om man säger så.
Det blir nog glöggtillverkning den här julen också. Om nu inte IKEA får stå för den. Där finns det en hel del svenska varor att få tag i. Glögg och julmust är ett absolut måste för sonen och ett IKEA finns i närheten. Men för säkerhets skull packar vi med ett par påsar glöggkryddor.

RSS 2.0