Är det försvarbart?

Mamman till de nyfödda åttlingarna är 33 år gammal och har redan sex barn, enligt dagens Los Angeles Times. De lär vara i åldrarna 7, 6, 5, 3 och till sist 2-åriga tvillingar.

Neighbors said she already have six children -- ages 7, 6, 5, 3 and 2-year-old twins. Family members did not answer the door, but when a reporter called the home asking for Suleman, she spoke briefly. (Vad jag förstår är det barnens mormor)
According to her account, when her daughter discovered that she was expecting multiple babies, doctors gave her the option of selectively reducing the number of embryos, but she declined.
"What do you suggest she should have done? She refused to have them killed," Suleman said as the sound of children could be heard in the background. "That is a very painful thing."
 

Enligt tidningen fick mamman alltså möjlighet att "minska" antalet foster när det uppdagades att så många av de inplanterade äggen hade klarat sig. Hon avböjde av förståeliga skäl. För vilka skulle dödas i så fall!
Om nu det här är sant låter det helt otroligt. Varför behövde hon fertilitetshjälp med så många småttingar omkring sig? Hon hade ju uppenbarligen bevisat att hon var fruktsam, eller är alla hennes barn fixade med läkarhjälp? Kan hon ta hand om 14 barn i närapå samma ålder? Och är den här konstgjorda befruktningen etiskt försvarbar. Leker doktorerna Gud när de först konstbefruktar ägg och sedan kan bestämma över liv och död för de små fostren? Det finns onekligen en del att fundera över, eller hur?

Filmskapande

Jag var på bio igår, såg långfilmen Australia i det format som för den är det enda rätta. Stora TV-skärmar och HD i all ära, men en sån film ska man se på bio. Först där kan landskapet och vidderna komma till sin rätt, tyvärr också scenerna från kriget som blir obehagligt påträngande i biomörkret.
 (Nicole Kidman och Hugh Jackman)
Handlingen skulle kunna har varit skriven i Hollywoods golden days. Den mycket engelska ladyn Laura Ashley (Nicole Kidman) åker till Darwin under andra världskriget för att konfrontera sin man som äger ett stort land området i de norra delarna av landet. Väl där har maken mördats och hon själv får plötsligt ta över gården där även en halvaborginsk pojke Nullah (Brendon Walters) och hans familj figurerar. Inte minst är den råbarkade boskapsdrivaren Drover (Hugh Jackman) en viktig bricka i spelat när lady Ashley bestämmer sig för driva sin boskap till Darwin för att knäppa rivalen Carney på näsan om militärens köttkontrakt.

 (Brendon Walters)
Filmen pekar också på hur grymt man behandlade urinvånarna. Inte minst de barn som blev resultatet av vita mäns umgänge med aborigianska kvinnor. Barnen tvångsomhändertogs och sattes på kristna institutioner för att uppfostras av de vita som ändå inte godkände dem som fullvärdiga människor. Något som den australienska staten nu sent omsider har bett om ursäkt för.
Gå gärna och se filmen som regisserats av Baz Luhrmann. Den har allt; både drama, romantik och action.

Berättande

Mitt berättande på Träffpunkten idag ledde till att vi nog bildar en grupp som ses då och då för att berätta och skriva ner våra minnen. Det kan bli en viktig dokumentation av den tid som gått. Hur många gånger har jag inte ångrat att jag inte frågade mer medan mina föräldrar och min svärmor levde. Samma sak gäller säkert många av er. Om det finns anteckningar har i alla fall nästa generation något att gå efter. 
Likadant är det med bilder: Vilka finns med, var är bilden tagen och när? Kanske också varför. Några rader på baksidan kostar inte mycket möda men är till stor hjälp.
Det känns jätteroligt att det kommer igång en enkel typ av "skrivarkurs" i byn. Jag ville inte använda ordet kurs för att det kunde avskräcka någon. Bättre då något i stil med med berätta och anteckna. Det är ju hur som helst vi själva som bestämmer hur det ska utformas. Min egen tanke med träffarna är att vi ska ha skrivit ner minnen som vi berättar och som andra kan inspireras av. (Typ så firade vi jul, skolminnen, slåttertid osv) Fast vem vet, det kanske visar sig att vi vill skriva en deckare eller en kärleksroman istället :-) 

PS
De nyfödda åttlingarna och deras mor mår överraskande bra, rapporterar Los Angeles Times. Tre av barnen får syrgas genom näsan, men de övriga klarar andningen utan hjälp. Men de föddes efter drygt 30 veckor och är förstås små, de vägde mellan 680g och 1470g. Deras mamma har enbart sett foton av dem, men idag ska hon få träffa dem på riktigt, skriver tidningen.

Hårresande


För ett tag sedan gick det en engelsk dokumentärserie i TV om tvillingar, trillingar och fyrlingar. Man fick följa deras utveckling från befruktat ägg och fram till och med födseln. Filmen var skickligt gjord och väldigt  intressant och upplysande. Särskilt för oss. (Bilden är från reklamen om programmet)
Vi har just fått besked om att "våra" blivande tvillingar i USA, som nu är i 30:e veckan, ser ut att må bra. Läkarna kunde till och med berätta att den lilla tjejen har massor av hår.
- No wonder my stomach is itchy or is that an old wives' tale, skriver den blivande tvillingmamman. (Fritt översatt: -Inte konstigt då att min mage kliar, eller är sånt bara en skröna).
Undrar just hur mamman i Los Angeles, som nyss fått åttlingar, har känt sig under graviditeten? Tänk bara, att bära omkring på 6 pojkar och 2 flickor på en och samma gång! Vilken cirkus det måste ha varit när nån av dem kände för att röra på sig. Och det lär nog bli livligt många gånger framöver i den familjen.
Att få så många barn är extremt ovanligt. I USA är det andra gången det sker. Enligt Los Angeles Times föddes överlevande åttlingar (octuplets) i Texas, men ett av barnen dog en vecka efter födseln. De övriga sju lever och har nyligen firat sina tioårsdagar. 
På något sätt känns tvillingar helt plötsligt väldigt lättsamt ;-)

Sparkutflykt


Bilderna är tagna vårvintern 1943. Tydligen är det en snörik vinter, ganska kall också eftersom alla tre är väl påbyltade. Ute i världen rasar andra världskriget, men av det vet barnen bara att deras pappa nästan aldrig är hemma. Han är mobiliserad/inkallad för att bevaka gränsen mot Finland.

Nu är han hemma på permis och familjen passar på att göra något trevligt tillsammans. Den lilla lådkameran förevigar utflykten och sparar ögonblicket till eftervärlden. Barnen på bilderna heter Henny, Börje och Birgitta, alla numera pensionärer. Förvånansvärt bra kvalitet och skärpa på de gamla korten, eller hur?

25 januari 2009


En gråmulen och råkall dag är inte det ultimata för en söndagstur utomhus. Men när lusthuset på gården får fungera som "värmestuga" blir det ändå en mysig miniutflykt med varm choklad och limpmackor. Skogskojan får vi åka till en annan gång. 

Mer eller mindre

Årets första lönehelg blir fetare än på länge. Skattesänkningar ger alla som arbetar mer i plånboken. I januari får svenskarna ut 1,4 miljarder kronor mer i lön än i december.

Positiva besked för en del svenskar. De som har ett arbete, och allra helst ett välavlönat sådant. Övriga som är arbetssökande, sjuka eller pensionärer får däremot allt mindre pengar i plånboken. Det är svårt att se någon rättvisa i det.
Om det inte finns ett arbete att få, om läkaren säger att du lider av en sjukdom eller är skadad, om du har arbetat hela ditt liv och betalat in skatt, ska du då straffas för det? Kanske bli misstänkliggjord av försäkringsläkaren, få sänkta ersättningar, tvingas leva på bidrag från socialen (eller vad det nu heter) och känna dig mindre värd.
Visst vet jag att det  tuffa tider just nu, men då ska vi väl alla hjälpas åt istället. Den samhällssynen finns uppenbarligen inte idag. Men det är vi själva som valt, och väljer, vem som ska bestämma!


Grattis Maria



En riktigt trevlig helg önskar vi alla och speciellt svägerskan som firar sin födesldedag i Rio de Janeiro i Brasilien.


IKEAIDE´

Vilken kul grej. IKEA i Tyskland byggde upp rummet på omslaget på sin senaste katalog mitt i landets största köpcenter. Allt fanns med, prislappar, logga och omslagstexter. Sedan kunde besökarna låta sig fotograferas där. Ensamma, i par, kompisgäng eller hela familjer. (Klicka på länken och se hur det gick till)
Ett par veckor efteråt kunde de hämta ut sitt personliga exemplar av IKEA-katalogen, med sig själva på omslaget! Roligt för kunderna och smart av IKEA. För ingen slänger väl en katalog där man själv finns på bild, och alla som en gång åkt för att hämta sitt exemplar tog säkert en runda i varuhuset också.
Något för Haparanda att ta efter, jag skulle då gärna ha en sån katalog hemma. Du då?


Skrivkonst

Har i dagarna besökt sex olika skolklasser i mellanstadiet och pratat om mitt skrivande. Eleverna fick också göra en egen personbeskrivning innan jag läste en bit i början på min kriminalroman Någon nära dig. Där finns exempel på miljö- och personbeskrivning och den visar hur man bygger upp spänningen redan från början.
Det var hur kul som helst att undervisa igen och ungarna var verkligen med på noterna. De ville fortsätta skriva även när jag måste gå till nästa klass. Jag fick också ett önskemål om att skriva en deckare för ungdomar, och jag tror jag kommer att få läsa många bra berättelser framöver. De har nämligen lovat att maila sina alster till mig. 
Nästa vecka ska jag prata för något äldre människor på Träffpunkten om samma sak. Det ska bli kul det också och det ger mig förhoppningsvis ny energi. Just nu går det nämligen trögt med min nästa bok. Är det sånt som kallas skrivkramp?


Ansökan


.....................................................................................................................................

Numera måste man ansöka om inresevisum till USA i förväg. Detta görs på Internet. Tidigare fick vi resenärer ett papper att fylla i efter incheckningen eller på planet. En massa uppgifter och kryssfrågor skulle fyllas i och sedan skulle säkerhetskontrollen i USA kolla att det var rätt ifyllt.
Jag undrar om det här nya kommer att fungera? Tror de amerikanska myndigheterna att alla människor har en dator? Såg en uppgift om att det finns hemsidor och folk som erbjuder hjälp för dyra pengar, men jag hoppas verkligen att resebyråerna gör sånt gratis till resenärer som är osäkra. Själva har vi redan klart och fått ansökningarna godkända. Det vore ju för snöpligt om vi inte fick gå ombord på planet i Stockholm. 

Läs Per Bjurmans kåseriliknande ögonvittnesskildringar om Obamas installation: http://blogg.aftonbladet.se/20736 

Inauguration


Idag har jag lärt mig ett nytt engelskt ord. Inauguration, vilket betyder invigning eller installation. Ingen har väl undgått att höra talas om att Barack Obama nu har svurit eden och installerats som USA:s 44:e president. (Därav det nya ordet som även svenska journalister använder ibland)
Minst två miljoner människor fanns på plats i Washington när Obama svor eden med handen över samma bibel som Abraham Lincoln. Oändligt många fler följde ceremonin via TV. Det gjorde vi också. Vi tyckte det kändes helt rätt eftersom vi följde valkampanjen på plats i USA.
Nu väntar en tuff tid för den nye presidenten och alla hoppas och ber att han ska klara av att åtgärda de kriser som nu skakar Amerika och omvärlden.

Rekordeligt

Amaryllisen har precis blommat ut. Den var länge jättevacker med två stänglar och många vita klockor. Men nu finns en annan av mina älsklingsblommor i handeln. Tulpanen. Jag är inte ensam om att älska denna skönhet. Blomsterfrämjandet skriver på sin hemsida att vi svenskar köper en miljon tulpaner om dagen under perioden januari till påsk. Är du också en av dem som försöker slå det rekordet?

Några goda råd inför köpet: 
- Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
- Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten.

- När tulpanerna dragit vatten ca 30 min. kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.

- Placera tulpanerna svalt nattetid.

- Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.

- Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.

Till sist lite kul fakta: Det finns ca 6000 olika tulpaner registrerade. Registreringen är en seriös historia som sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Ofta döps tulpaner efter kända personer. Flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba (dubbel röd), Princess Victoria (röd-vit) och Ingmar Stenmark (rosaröd).


Farligt

Minns ni när smör var för fett, det var farligt att äta morötter eller när äggkonsumtion var helt förkastligt? Och var det inte Livsmedelsverket som sa att vi skulle äta sex till sju ( lät som 67) skivor bröd om dagen? 
Nu ska vi använda smör i stället för lätta margariner, vi ska äta ägg och bacon till frukost, men avstå från bröd, helst också från det som en gång var vår basföda, nämligen potatis. Nötköttsproduktion tär för mycket på miljön, och köper vi ändå högrev eller märgpipa så innehåller de inga ben på grund av risken för galna kosjukan. Torsk och vissa andra fiskar ska vi inte köpa för att de håller på att utrotas.
Det är inte lätt att sköta dagens mathållning på ett bra sätt. Det som är rätt och riktigt just nu kan i morgon vara helt fel, ja till och med farligt för vår hälsa.

Intressant

Igår fick jag ett brev från min pappas kusin Anna Lisa med några gamla fotografier i. Bilder av ett stiligt brudpar, min farmor och farfar, och av en grupp äldre människor som visade sig vara min farmors syskon. Det blev en riktig nostalgitripp, flera av dem hann jag träffa och andra har jag hört talas om eftersom de är intimt förknippade med mina föräldrars historia. Min farmor blev nämligen tidigt änka och dog sedan ung från fem barn. Hade inte släkten på båda sidor ställt upp vet man inte hur det hade gått. Livet var tungt för en ensam mor och för föräldralösa barn på den tiden.
Anna-Lisa har också gamla brev från släktingar som utvandrat till Amerika, legat på sanatorium eller varit mobiliserade under första världskriget. En riktig skatt för den som är intresserad av vår historia - och då menar jag inte kungarnas!
En poäng i sammanhanget är att Anna Lisas barnbarn Annica jobbar tillsammans med vår dotter Monica. Om nu  Annicas farmorsmor och Monicas morfarsmor var systrar, vad blir tjejerna då? Tremenningar, fyrmenningar, bryllingar eller vad? 

PS
Ett stort tack till "Nätdoktorn" som hittade flera dolda filer i min dator. Sedan vi plockat bort dem blev apparaten som ny.


Fullt



Aj, aj, aj. Kolla på bilden! Det mörkblå fältet är det utrymme på min dator som nu är upptaget. Inte mycket kvar att använda med andra ord. Faktiskt mindre än 3 gigabyte. (En DVD-skiva rymmer 4.7GB) Är det något elakt virus som har kapat min dator? Eller ligger en massa trasiga filer från redigeringen någonstans och skräpar? Hoppas verkligen vår egen "Nätdoktor" kan svara på det och göra något åt problemet.

Bistert

Brrrr. Kallt ute, - 23 grader, och inte värmer solen mycket heller. Vi har i alla fall fått pellets hemkört och Farzan bär och bär. Framåt kvällen är pelletseldningen igång så vi får en jämn värme i huset. 
Morzan jobbar hela dagen med att försöka överföra gamla analoga VHS-filmer till digitala filer. Tekniken strular, filerna blir för stora och det blir väldigt många "kill your darlings". Det är inte underligt att datorn är motsträvig, enbart scenerna från vigseln består av 63 812 bilder! Alldeles för många egentligen.
Det är bara så väldigt svårt att plocka bort delar av en bröllopsfilm! Allt är ju viktigt och alla minnen är kära för brudparet och deras närmaste. Innan kvällen finns i alla fall ett bröllop i tre delar (före-vigsel-efter) som förhoppningsvis ska kunna brännas ner på DVD.  

Mediepåverkan

Årets influensa har kommit till Norrbotten. Viruset är aggressivt och enligt sjukvården kommer fler än vanligt att smittas. Riskgrupperna vaccineras, men trots detta väntas ett hundratal pensionärer i länet att dö av sjukdomen.
(PT 13 jan)
Givetvis påverkas man av en sån artikel. Ordvalet är olycksbådande: aggresivt, fler än vanligt, riskgrupper, trots detta, hundratals, dö...
Bäst att snabbt se till att få vaccin. Även om det kanske inte hjälper så skadar det ju inte heller! Så var det tydligen många som tänkte. På vår läkarstation hade man fått in tio extra doser vaccin, men det tog snabbt slut. Folk ringde för att försäkra sig om en spruta och fick rådet att återkomma eller höra med någon annan vårdcentral. På de flesta håll var den begärliga varan slut och man menade att vaccineringen faktiskt pågått sedan i höstas. Influensan borde väl alla ha hört talas om tidigare.
Men det är ju idag det står i tidningen att jag kan dö....


Yogapåverkan

Det var med viss bävan jag och min syster Birgitta för första gången deltog i Kristina Berglunds drop-in lektioner i yoga. Det var inte lätt i början, men efter några gånger var vi helfrälsta. Övningarna gjorde gott för både kropp och själ. I många år har vi sedan fortsatt både att ta lektioner och att öva lite hemma. Vi har också påverkat släkt och vänner till att prova yoga och flera av dem har blivit lika, om inte mer, intresserade som vi. 

Ur Kristina Berglunds hemsida om yoga
Intresset för yoga har ökat explosionsartat under de senaste åren, det är inne att träna yoga. Men yoga i sig är inget nytt. Det är en mångtusenårig avslappningsmetod. Kunskapen om yoga kan spåras så långt tillbaka i tiden som 3000 år f. Kr. Yogan har troligtvis funnits i flera kulturer bland annat i mayaindianernas och den fornegyptiska kulturen. Den yoga vi tillämpar i västerlandet idag kommer från Indien.

Yogan hade sitt genombrott i Sverige på 60-talet. Men yoga var fortfarande något konstigt, flummigt och mystiskt före millenniumskiftet. Idag har 100 000-tals svenskar gått på yogakurs och flumstämpeln håller på att försvinna. Yoga är ett inslag i företagshälsovården på många stora och små företag.
Forskarna börjar på allvar upptäcka yoga som en väg till större välbefinnande på ett mätbart sätt. Det finns en rad studier där man vetenskapligt bevisat yogans positiva effekter allt från stressreducerande effekter till att den hjälper mot ryggont och sömnsvårigheter. Allt fler upptäcker yogans hälsobringande effekter. (Slut citat)

När vi kommer till USA ska jag be att få följa med Christine och hennes lille Logan på något som kallas Yoga and me. Motsvarar kanske babysim, fast på yogamatta istället för i bassängen. Det vore intressant att se hur det går till.


Hjärnpåverkan

De väntade tvillingarna växer som de ska och alla prover är bra än så länge. Nu i 28:e veckan väger de tillsammans mer än vad deras storasyster gjorde när hon föddes. Det blir förstås tungt att bära på och eftersom de är livliga småttingar har mamman svårt att sova. Och det finns ytterligare ett problem.
-  Min mage växer och blir jättestor, men min hjärna krymper i samma takt, påstår hon.
Det händer att barnens pappa kallar sina blivande barn Einstein och Twinstein. På skoj får vi verkligen hoppas!
Men tydligen är det inte ovanligt att en stor del av den blivande mammans egen energi går åt till det som växer i magen. Kanske är det naturens eget sätt att värna om kommande släkten.
- Det känns som om man befinner sig i en bubbla, har någon förklarat. Och i en av de bloggar jag läser berättade en annan mamma att hon postade en flaska juice i stället för ett brev p g a att hjärnan hade krymt till en ärta!
För egen del kan jag inte minnas något sånt. Kanske inte så underligt med tanke på att det är tjugosju år sedan sist. Det kan också bero på att hjärnan fick bestående skador i form av minnesförlust ;-) 


Solpåverkan

Läste i Tages blogg att de bara har ett par grader varmt  i Fuengirola i Spanien. Samma utetemperatur som vi alltså! Under natten. På dagen får de hjälp med uppvärmningen av en sol som står högre på himlen och är uppe längre än här. Nära Nordpolen blir det inte så mycket varmare under dagen. Ingen norrbottning skulle göra som Tage beskriver: Tog av mig alla kläder och satte mig i en därtill avsedd stol och läste. Här öppnar vi möjligen täckjackan lite i halsen och plockar av oss lovvikkavantarna medan solen stretar för att komma över talltopparna.
Men jag känner igen det Tage beskriver. Under den tid som kalifornierna kallar vinter, kan kvällar och tidiga mornar vara lite kyliga, men solen värmer snabbt upp omgivningarna till typ svensk sommarvärme. Om några veckor kan vi själva ta del av av den sortens vinterklimat. Då bär det iväg till Ladera igen för att finnas på plats när tvillingarna kommer till världen. Det känns väldigt spännande!


Öppet

Öppet vatten utanför hamnen, nollgradigt och ett tunt snötäcke, det måste väl ändå vara ovanligt i januari? Åtminstone här i Norrbotten. Jag minns hur man för några år sedan kunde åka skidor, hundspann och skoter direkt hemifrån och långt ut på havsisen.
Det går inte idag. Men jag kanske inte borde klaga. Det är ju faktiskt riktigt bra promenadväder och den som vill åka skidor eller skoter kan göra det på land. Och antagligen har Kung Bore både mer kyla och snö att ge oss senare i vinter. Så vi får väl passa på att njuta av "vårvädret" medan det är kvar.


Lurad

Nu droppar sommarkatalogerna in, den ena efter den andra, och veckotidningarna frossar i vårmodereportage. Vackra människor visar kläder som sitter perfekt på deras perfekta kroppar. Modellens leende är bländvitt och håret lagom vindrufsigt, hyn läckert porslinslät och ögonen klara.
Men är det sanningen vi ser? Knappast! Utan smink och retuschering skulle den här modellen se helt annorlunda ut. Jättesöt, men inte tillräckligt vacker för att platsa i annonser?



Är vi lättlurade? Eller är det marknadsförarna som tror att vi köper kläderna eller preparaten för att vi vill bli lika snygga som modellen? Går verkligen någon på det, kan man undra.

Här kan du se en filmsnutt som visar hur man förändrar utseendet på en modell för Doves skönhetsmedel.  
http://fototips.se/reklamretusch.asp

Och här hittar du den nya photoshopsdieten som går dig slank i ett nafs:
http://photoshopideer.blogspot.com/2006/08/photoshopdiet.html

Torbjörn, som har den här länken, har mycket att komma med.
http://photoshopideer.blogspot.com/search/label/Retuschering?updated-max=2006-07-08&max-results=500

Även i våra vanliga kataloger av typen Ellos är modellerna och bilderna fixade. Om ni kollar noga kan man se att bilderna är retuscherade. Och ibland kan det rent av slå över. Modellen i den svartvita klänningen på sidan 88 har väldigt konstiga propotioner, tycker jag. Kolla vad du själv tror om du har fått katalogen!

Syndfullt & Porrfritt

             
Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. I så fall ger PiteRevyn "Syndfullt & Porrfritt" sin publik mycket extra tid här på jorden. Träffsäkra sketcher framförda av rutinerade revyrävar lockar till både igenkännande leenden och gapskratt. Särskilt Sixten Renqvists figur i ett nummer om förväxlingar i en fotoateljé får mig att skratta så tårarna rinner. Snacka om att bjuda på sig själv!
Den som sett föreställningen "Stormen" på Piteå Havsbad fick säkert ut extra mycket av ett annat lyckat nummer. Så här skriver Kurirens recensent:  I revygängets alternativa version Snålblåsten får man återuppleva den surrealistiska föreställningen, fast ur en helt annan synvinkel. Synnerligen skickligt och roligt!
Förutom kluriga sketcher bjuds man också på musik, sång och dansnummer av hög klass. Se revyn ni också om ni har möjlighet. Själv vill jag passa på att tacka Bobban för en mycket trevlig kväll :-)


Avslut


Även om det inte är Tjugonde Knut håller vi så sakta på att avsluta julen genom att plocka bort tomtar, änglar och annat pynt. Men bara lite i taget.
Det är så mysigt med adventsljusstakar och alla blockljus så de får säkert hänga med ett tag till. Samma sak med granen, som i år bara har röda kulor och småtomtar bland grenarna. Mina amerikanska pyamas och tröjorna med julmotiv har jag däremot stoppat i en vacumpåse och lagt undan till nästa säsong.
I morgon är vi ett sällskap som hjälps vi åt att dricka upp resten av glöggen och äta pepparkakor med ädelost. Väldigt gott och väldigt lämpligt som avslut. Lägg till bastu och swimmingpool och sedan en promenad till Christinasalen och Nyårsrevyn så förstår du varför det kanske inte blir något inlägg under Trettondagen.  


Matbekymmer


Hur klarar sig rådjuren under vintrarna i Norrbotten? Här kan det ju vara riktigt kallt, mycket snö och inga öppna vattendrag.
Idag var det -18 grader när vi fick syn på de vackra djuren nere på ängen. Det var nästan tragiskt se dem söka föda på den lilla barmark som bildats i lä av "traktoräggen"  (rundbalar med hö, täckta av tjock plast). Riktig mat fanns ju så nära och var ändå så oåtkomlig. Fast å andra sidan hade ensilaget kanske varit alldeles för koncentrerat för deras magar.
Vi får lägga ut några bitar av äpplen och morötter istället, det skulle nog uppskattas. Tillvaron är säkert tuff för dem just nu och vi vill gärna se dem här igen.

Nyttigheter


Den här drinken ingår i det nya årets hälsosammare livsföring. Visst ser den nyttig ut? Sedan vi ätit upp julens pastejer och syltor, skinkor, korvar och andra feta frestelser fanns ett par skålar med olika frukter kvar. De började alla se något bedagade ut och hamnade därför i pressen. Inte i Aftonbladet och Expressen utan i frukt- och grönsakspressen. (Eller heter det råsaftscentrifugen?)
Några apelsiner, clementiner, blodapelsiner, vindruvor, kivi, psyalis och ett rött juläpple maldes ner och vips hade vi en hel liter vacker råsaft. Eftersom mycket av fruktköttet kom med blandade vi råsaften med Sprite - alltså läsken Sprite - inte sprit. Det går säkert bra att använda annat också. Själva ska vi nog testa med Jock tranbär nästa gång. Observera förresten att det inte är en larv som kryper upp ur glaset! Det är faktiskt en skiva lime, tänkt som tjusig dekoration!

Eller osant?

På Internet kan du hitta en otrolig mängd påståenden. Allt är inte sant. Det gäller att vara vaksam och om möjligt kolla uppgifterna med hjälp av andra källor.

Som när det gäller Barack Obama och hans födelseattest. Se Magnus kommentar i förra inlägget och ta en titt på denna länk: http://www.snopes.com/politics/obama/birthcertificate.asp
De har en helt annan version. Det förra inlägget är en skröna bland många andra kring den nyvalde presidenten, sägs det.
 
Vad som är sanning lär vi snart få se, närmare bestämt den 20 januari. Då ska den nye presidenten i USA sväras in till sitt ämbete - om allt är som det ska.

Ni håller väl med om att det är viktigt att våra barn och ungdomar får lära sig ett kritiskt granskande förhållningssätt till media? Vi vuxna har det ju redan, eller hur?

Är det sant?

Läste en USA-blogg som fick mig att hicka till. Läs här.

Nyhetsvärlden har inte fattat att vi står inför en juridisk rysare som ALDRIG tidigare har inträffat i USA. Det är så här.
Det är inte helt klart var han (Barack Obama) var född. Han blev "ombedd" att komma in med sitt födelsebevis SAMT sjukhusjournaler för att bevisa att han var född i USA för drygt en månad sedan av vår högst domstol här i USA (The Supreme Court of United States). Det gjorde han inte.
En liten hint till Obama - när du blir "ombedd" att komma in med dokument till vår högsta domtsol så är det banne mig inte någon söt liten fråga.
---------------
Från en immigrationsståndpunkt så är att rösta utan att vara medborgare ett av de allra "värsta" saker man kan göra. Det brukar leda till utvisning på 20 år, PLUS att man måste vända sig till våran högsta åklagare för att begära prövningstillstånd i frågan (permission to reentry) innan man ens kan fundera på att komma tillbaks. Vi har ju som de säger "plenty" av bevis för att Obama röstade....
Nu ska ärendet tas upp till behandling. Dvs de ska fatta beslut om Obama KAN bli president. Detta sker den 16 januari, lite nära inpå den 20 då han ska bli insvuren...

Detta är ett utdrag ur bloggen Fia Filosoferar. Fia är en svenska på drygt 40 år som bor i Georgia i USA. Läs hela inlägget och kolla hennes länk till domstolen:  http://fiafilosoferar.blogspot.com/

Dygnsrytm


Har du hunnit vända på dygnet under jul och nyårshelgerna? Stiger du upp redan vid sju och går isäng vid tiotiden? Eller sover du halva dagen och är hur pigg som helst efter midnatt? Ibland undrar jag om vi har en inbyggd, individuell dygnsrytm som slår igenom en sån gång. Varför skulle det annars vara sådana skillnader?
Själv sitter jag gärna uppe till tolv, somnar någon gång vid ettiden och vaknar vid nio. Men det finns folk som är som isbjörnen på bilden, helt slut redan vid åtta på kvällen. Inte undra på att de sedan vaknar utsövda vid fyra på morgonen. Andra är uppe till fyra på morgonen och sover följaktligen fram till dess det är dags för brunch (frukostlunch).
Undrar om det var samma sak medan vi bodde i grottor? Kanske några av neandertalarna satt kvar vid elden och berättade jakthistorier natten lång medan andra sov och kvinnorna stekte mammutkött eller rostade nötter och rötter.   

Programtips

Råkade se TV-programmet "99 år och evigt ung". Det handlade om Ellen Bentzen, en otroligt alert dam i Danmark som numera fyllt 100 år. Hon bor i ett hus utanför Fredensborg tillsammans med sin butler Henry som tidigare jobbat åt det danska kungahuset.
Hennes "gode vän" från Australien, en man hon mött på Transibiriska järnvägen, kom på långvarigt besök på gården och jag tyckte mig ana att butlern inte var alldeles nöjd med det arrangemanget. 
Vi fick också följa med henne när hon ensam reste till sonen i USA. Där jobbade hon i trädgården, körde traktor och sålde grönsaker på marknaden. En härlig människa med mycket humor. Se gärna reprisen på SVT2 den 3/1 och SVT24 den 9/1


Nytt år


Vi avslutade år 2008 med en underbar festmiddag på löjromstoast, ragu på harstek och pannakotta med hallon. Nu ser vi fram mot det nya årets upplevelser, både vad det gäller god mat och annat.

RSS 2.0