Kändisskvaller i nyhetssändningarna

De nyhetskanaler vi ser på domineras just nu av presidentkandidaternas göranden och låtanden. Några politiker har redan insett att de inte kommer att klara sig ända fram och har dragit sig. Andra reser land och rike runt och försöker värva sympatisörer. Det är klart att media rapporterar om sånt.
Mindre självklart tycker vi det är att man också rapporterar så snabbt och ingående när det gäller kändisarnas liv. Den unge skådespelaren från Brokeback Mountain, Hedge Ledger, dog i sin lägenhet i New York häromveckan. Filmsnuttar som visade hur hans kropp fördes ut på bår, blommorna utanför huset, intervjuer av hans föräldrar och vänner förekom ofta. Man spekulerade om dödsorsaken, om vilka mediciner som hittas i hans våning osv.
Just nu är det Britney Spears som står i blickpunkten. Hennes bråk, domstolsförhandlingar, kollapser och poliseskorterade besök på sjukhus, både skildras och kommenteras ingående. De filmsnuttar vi ser visar en jagad människa och det händer något dramatiskt i stort sett varje dag. Nu senast satt Britney storgråtande på trottoaren efter ett gräl. Paparazzis svärmade runt henne och filmade och fotade. Något som sedan blev inslag i bland annat nyhetskanalerna.
Skulle sånt få stort lika utrymme i Aktuellt och Rapport om det gällde till exempel Carola?

Blir Bill och Hillary Clinton dubbelpresidenter?

"Något mycket märkligt har hänt i den amerikanska presidentkampanjen som de flesta svenska tidningar verkar ha missat: Hillary Clinton tänker inte bli USA:s första kvinnliga president. Hennes plan verkar istället vara att hon och Bill skall regera tillsammans, som USA:s första dubbelpresidenter.

Så här var det inte för bara någon månad sedan när Bill skulle hålla sig i bakgrunden, men idag har allting förändrats och frågan är om de båda inte har tänkt i de här banorna redan från första början".
Ovanstående citat kommer från en svensk bloggare bosatt i Silicon Valley. En intressant kille som har koll - inte bara när det gäller politik. http://www.usablogg.org/


Grattis

              image132
Gratulerar på födelsedagen syster och svägerska. Eftersom du fick blommor för en månad sen, blir det nu en matig, men faktiskt nyttig, present. Den finns ju bara på bild än så länge! Men vill någon bloggläsare göra en insats (om ni förstår vad vi menar) så betalar vi gärna tillbaka pengarna när vi kommer hem.
Kram till er alla.

Hemlängtan

Förra inlägget fick Morzan att längta hem för första gången. Var det influensans fel månntro? Eller var det för att hon plötsligt saknade datagruppens fikastunder med supergoda, nyttiga smörgåsar. Konstigt hur sådana minnen kan påverka en. Men så blev det också sill och potatis till lunch idag.

Konflikt mellan nyttigt och gott?

Sonens svärfar är hemma igen, men minst två månaders konvalecens väntar. Kanske kan det ta ända upp till ett halvår att komma igen. Skönt ändå att det gick så pass bra. En hjärtattack är inte att leka med.
Läste just att hälsovårdsmyndigheterna i New York bestämt att snabbmatkedjorna numera måste ange hur många kalorier deras mat innhåller. Detta för att få folk att tänka efter så att man får ner antalet fall av sjuklig fetma och diabetes. Säkert påverkas då också statistiken för hjärtatacker så småningom.
Men att äta rätt och nyttigt är inte alltid så lätt. Här är utbudet enormt, potionerna stora och maten jättegod. Dessutom är det relativt billigt att äta ute. Vi försöker äta fräscha grönsaker, bär och frukt så ofta vi kan. Och chips och pommes frites undviker vi om det går. Men grillade revbesspjäll med läcker bbq-sås, rejäla amerikanska hamburgare, pizza med massor av ost och fyllning, varför är just sånt så vansinnigt gott? För att det inte är särskilt nyttigt?
Återstår att se om vi klarar av att välja de nyttiga alternativen när vi kommer hem. Jag tror i alla fall att det första jag kommer att sätta i mig är en stor hårdbrödmacka med leverpastej och saltgurka, kanske också en limpsmörgås med falukorv och tomater. Gott - och lite nyttigt i alla fall.

Republikaner och demokrater

President Bush har hållit sitt sista traditionella tal till Nationen. Allt direktsänt i TV. Det var rent festligt att se hur delad kongressen var. När presidenten fick stående applåder från republikanerna för något han sa, satt demokraterna demonstrativt kvar utan att röra en fena.
De enda gånger vi såg att alla engagerade sig var när ha sa att ytterligare soldater ska tas hem från Irak och att två miljarder dollar ska satsas på att bekämpa klimathotet. Han sa faktiskt också att sjukförsäkringar måste göras med överkomliga för alla amerikaner.
De demokratiska presidentkandidaterna Barack Obama och Hillary Clinton satt i publiken, Obama bredvid senatorn Ted Kennedy som tidigare på dagen gett honom sitt stöd. Ingen av dem applåderade särskilt ofta. 

Carpe Diem

Plötsligt händer det något som påminner oss om hur ömtåligt livet är. Mitt under barnkalaset i lördags fick sonhustrun plötsligt besked om att hennes pappa låg på akuten efter en hjärtattack. De kom fram just när han skulle flyttas till ett större sjukhus i en ambulans med blåljus. Där åtgärade man en igenproppad ven mm. Han mår nu bra efter omständigheterna, men är kvar på akuten. Sonhustrun ser gärna att ni tar med hennes pappa Dean i era förböner eller skänker honom en tanke.
Till råga på allt sprider sig nu influensan i familjen. Farzan och Morzan drabbades först, nu har även sonhustrun och det lilla barnbarnet smittats. Kanske inte så konstigt med allt hostande och nysande runt omkring dem. Frågan är bara om de amerikanska bacillerna är annorlunda än de svenska? Vi tog ju influensavaccin innan vi åkte och trodde det skulle räcka. Men sällan har vi varit så däckade som nu; bomull i huvudet, ingen ork, hosta dagar och nätter igenom och så allt nysande. Nå, det måste vändal snart. Vi är bjudna på bröllop på lördag och på söndag ska vi se Super Bowl i Pomona. Men mer om detta senare.

Lördagsmys

Vi läser ett inlägg i bloggen om snö och -17grader, innan vi tar med oss kaffekoppen ut  på gården. Där visar termometern +19.6 i skuggan. Vattenfallet vid dammen porlar och palm-bladen rasslar i den svaga vinden. Kaffet är svenskt, Löfbergs Lila, inköpt på IKEA. Smakar underbart. Det enda vi skulle kunna klaga på är förkylningarna, men vi tar nog hellre det än vinterkräksjuka!
Värdfolket är på barnkalas i Pasadena, vi har stannat hemma för att kurera oss och mysa lite utomhus. Här kan man nog inte riktigt förstå vår soldyrkan - det är ju mitt i vintern - och solen finns väl nästan alltid där! Vi har aldrig sett någon sitta och sola, bara en hel del löpare som joggar förbi i shorts, linne och keps. Några av dem med en speciell barnvagn framför sig, eller en hund i släptåg. 
För oss räcker det med promenader, eller som idag, ett mysigt fika på terassen och fortsatt läsning i Stieg Larssons spännande böcker.
Är det någon mer som läst dem och reagerat på produktplaceringarna? Märkesnamn och prestanda på datorer och annan teknisk utrustning är noggrant angivna. Varför? Vore intressant att höra vad du gissar på - något riktigt facit finns ju knappast.

De hänger me´

Det händer mycket i det här landet, ofta väldigt dramatiska saker. TV och andra media i USA rapporterar dygnet runt, men vi har upptäckt att även de svenska aftontidningarna är bra på att hänga med. Alldeles nyss läste vi i Aftonbladet att det brinner på Monte Carlo, det storhotell vi bodde på i Las Vegas. Ingen lär vara skadad, men blotta tanken på att befinna sig 30 våningar ovanför marken när det börjar brinna är ju kuslig. Och det är bara trapporna som gäller, man kan inte åka hiss i sådana situationer. Dessutom kan den här branden ha startat i maskinrummet säger man i californisk media.  
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1707593.ab

Oväder

Tydligen löstes tornadon upp i ett förskräckligt oväder. Nyheterna visar storm och skyfall (snöstorm i högre belägna trakter) och vägar har varit avstängda på grund av att vattnet. Nya skyfall väntas i helgen så det blir knappast något besök på beachen.
Här i Ladera kom regnet dånande i natt, det lät som om en lastbil kört in på uppfarten, men det var allt. Nu har vi sol igen och det blåser inte värre än att Morzan och barnet fick en skön promenad hem från musikklassen.

Tornado på väg

Klockan är 9.20 på kvällen, vi sitter i lugn och ro och ser på TV när plötsligr en banderoll med tornadovarning dyker upp på skärmen. Tornadon väntas slå till mot Los Angeles och trakten krin Malibu. Folk som bor i husvagnar uppmanas att söka skydd, om inte annat så i ett dike! Det känns så dramatiskt att jag måste fråga värdfolket om det är på riktigt, vilket det säger att det är.  Återkommer när vi vet mer.

Dunderkur

För två år sedan kom Morzan in till läkaren i Ladera med en påse djupfrysta ärtor kring handleden. Röntgen och noggrann undersökning visade att den var svårt stukad. Det blev stödförband, mitella och återbesök "för säkerhets skull".
I dag var det Farzan som fick studera Laderas läkarvård. Även nu utan tidsbeställning, lugn och vänlig personal och en fryntlig doktor som konstaterade att den besvärliga förkylningen höll på att övergå till lunginflammation. Han skrev ut en medicin* och påpekade att om den inte hjälpte inom 48 timmar var det bara att sätta in antibiotikan som fanns med på receptet.
*VI-Q-TUSS SYRUP QUA måste vara en dundermixtur eftersom läkaren bad sin patient att ta det väldigt försiktigt, medicinen kan tydligen ge samma effekt som en rejäl fylla.

Hemundervisning

Här i USA har barnen skolplikt, men de behöver inte gå i allmän eller privat skola! Man får nämligen undervisa sina barn hemma om man vill. Närmaste grannen har valt det alternativet. Mamman är nog inte lärare, hon svarade undanglidande på den frågan, men hon sköter sina tre pojkars undervisning med hjälp av den officiella läroplanen. De måste också testas regelbundet, typ diagnostiska prov, för att se hur de tillgodogör sig undervisningen.
Familjen får inga som helst bidrag, men betalar den skatt som delvis går till skolverksam-het, förklarade mamman bistert när jag intervjuade henne. Hon påpekade också att en av sönerna var matematiskt begåvad och menade att han aldrig hade kunnat utveckla den förmågan på samma sätt i en klass på 35 elever.
Enligt statistiken är det mer än miljon barn som undervisas hemma. Visst måste det vara svårt med det stora ansvar som det innebär att hålla lektioner i alla ämnen. Men det finns naturligtvis också fördelar.
Grannfamiljen kan åka ut med sin stora campingvagn ( se ekipaget i bakgrunden) och göra egna naturstudier till exempel. Vintertid blir det ofta öknen och vildmarken, under sommaren är det havet och stränderna, som får besök. Pojkarna har alltså ett mobilt klassrum där fyra fyrhjulingar också ingår i utrustningen.

image131


Smittsam kris

I går rasade börserna i hela världen och analytiker påpekade att den amerikanska bolåne-marknaden var upphovet till problemen. Bankerna i USA har varit alltför generösa med att bevilja lån till människor som sedan inte klarat av amorteringarna. Denna kris har i sin tur påverkat andra branscher och länder. Vad som skulle behövas är räntesänkningar ända ner till 2,5 procent, tror flera analytiker. I går kväll sänkte centralbanken i USA sin viktigaste styrränta vid ett extrainsatt möte. Hela 0,75 procentenheter, större än många hade väntat, men ändå inte tillräckligt kanske, för det är fortsatt svajigt på börserna.
Vi vet inte hur det ser ut på bostadsmarknaden i Ladera i vanliga fall, men här och var finns nu hus till salu. En del av dem utannonseras av ägaren, andra av mäklare och några har banker som säljare. Andra hus kan man hyra, kanske för att ägarna vet att det är svårt att sälja. På TV visas program om hur man kan fixa sitt hus för att göra det mer åtråvärt. Mycket intressant och lärorikt om det inte vore för bakgrunden - att man är tvungen att göra sig av med ett alltför kostsamt boende.

Risk eller chans?

I Sverige pratar meteorologerna om risk för regn, i Californien heter det chans till regn. Det är visserligen bara ordval, men säger en del om hur nederbörden uppfattas. Vintersäsongen är i stort sett över nu och växterna ska igång, så här vill man gärna ha mer vatten. I morgon lär det finnas en chans till några regndroppar.


Martin Luther och skönhetsråd

I dag firas Martin Luther King i hela USA. Det är parader och minneshögtider, musik-arrangemang och annat.
Många har en arbetsfri dag i dag, men inte alla, det beror på hur arbetsgivaren eller den anställde själv valt att lägga ut de lediga dagar som alla har rätt till. Sonen och sonhustrun jobbar, men många av grannarna är uppenbarligen hemma.

image131

Hos närmaste grannen håller trädgårdsmästare på att ta bort den papyrus som växer i trädgården. Kan den vara ettårig månntro, eller vill de bara byta ut sina växter? För det kan knappast vara områdets "skönhetsråd" som beordrat detta. Papyrusväxten gjorde sig bra mot staketet mellan grannarna.
Här finns faktiskt ett råd som ser till att hus och trädgårdar sköts ordentligt. Om julskylt-ningarna hänger kvar för länge, gräsmattan växer sig för hög eller du vill plantera en rad cypresser säger de ifrån. Vänligt men bestämt antar jag.

Charlotte

Det var meningen att vi skulle äta söndagslunch nere på Newport Beach, men Farzan har blivit ordentligt förkyld (så kan det gå när man inte har longjohns på), så restaurangbesöket flyttades till nästa helg. Eftersom vi redan hade veckohandlat fanns det ingredienser av olika slag i huset. Så det blev Bobbans BLT-mackor till lunch, köttbullar till middag och en supergod Charlotte Russe till efterrätt.
Den lärde sig Morzan göra redan under skolkökstiden på femtiotalet. En av de mest berömda TV-kockarna här i USA tog upp samma rätt i sitt program häromdagen, men hon ersatte rulltårtan mot något som kallas "Lady fingers", så det gjorde vi också. Det blev absolut lika gott och mycket enklare. (Det finns flera olika recept att hämta från Internet)

image128

Rätten uppfanns redan på 1700-talet, men det finns också en kedja av modeaffärer med samma namn. En av deras exklusiva affärer fanns på den Outlet vi besökte på väg till Palm Springs. Vi undrar hur ägarna kom på att använda just det namnet. Var Charlotte Russe deras favoritdesert månntro?

image130 

Zeppelinare

Känner du till de enorma luftskepp som kallas Zeppelinare? Avlånga ballonger med korg för passagerare. Nu har vi sett de jättehangarer där de amerikanska styrkorna förvarade sina farkoster. Morzan trodde zeppelinare var lika utdöda som dinosaurier, men de amerikanska styrkorna använde dem för ubåtsspaning under andra världskriget. Hangarerna vi såg byggdes 1942, helt i trä. De är nu historiska minnesmärken, mycket imponerande med  en höjd på 59 meter, 99 meter breda och hela 360 meter långa.
Än idag byggs det nya zeppelinare, man kan faktiskt se sådana stora luftskepp i samband med turism, stora idrottsevanemang, i reklamsammanhang o d. Däremot är de extremt ovanliga i våra hemtrakter :-) Och vi tycker nog att det känns säkrare att åka i ett vanligt flyplan!

Fakta:
Några år före andra världskriget användes zeppelinare i passagerartrafik över Atlanten och mellan flera tyska städer. Dessa zeppelinare var fyllda med vätgas för att hålla luftskeppet i luften, vilket resulterade i olyckor.

Den mest kända olyckan är då luftskeppet Hindenburg började brinna 1937. Hindenburg, världens just då största zeppelinare, förstördes då det anlänt till New Jersey. Troligen träffades det av en blixt som antände vätgasen. Numera används uteslutande helium.


Byggrusch och rosor

Här har sågats och spikats i dagarna två. Farzan har kört igång med projektet "Extrautrymme", inredningen av husets vind. Det kommer att bli bra för saker som inte behövs alltför ofta. Julpynt, kläder och leksaker som barnbarnet inte kan använda längre och antagligen en massa annat.
Eftersom snickaren också fungerar som bodyguard har vi andra inte gått några långa promenader utan har hållit oss hemmavid. Vi har varit sysselsatta ändå. Hon har mycket energi och en otrolig fanatsi, det lilla livet. Men jag tänker inte trötta er med historier om det. Ni får istället njuta av familjens vackra rosor som kompensation för alla öken- och snöbilder i tidigare inlägg.

image127

Stadig lunch

Via Öjebyn har vi fått receptet på en mycket god och mättande macka. Det festliga med det hela är att denna BLT-smörgås egentligen är en amerikansk uppfinning. (Bacon, Lettuce, Tomatoes) För oss blev den i alla fall dagens lunch och något vi ska bjuda värdfolket på så småningom. Testa den gärna du också om du inte gjort det tidigare. 
Receptet:
Ett grovt rågbröd, delas. 
Övre delen rostas i ugnen med en skiva cheddarost.
Majonäs breds på den undre halvan.
Sallad och tomatskivor på det.
Baconskivor steks och får rinna av på hushållspapper.
Ett ägg steks, vänds försiktigt så gulan är halvflytande.
Lägg ihop och njut.

Räven raskar över isen

Barn har lätt för att lära. Vår amerikanska tvååring kan nu sjunga Santa Lucia, Bä bä vita lamm, och leka Räven raskar... på svenska. Hon har också snappat upp ord som: Mysigt, Hördududu och Härmapa :-)
Hon är en liten tuffing för det mesta, men i natt blev hon skrämd av oljudet från stormen som drog över oss. Det ljudet tror vi folk antingen avskyr eller älskar. Morzan hör till dem som gillar det. - Har man tak över huvudet och varmt och skönt är det bara att lyssna och njuta, anser hon. Så när vinterstormarna nu ylar runt din knut, koppla av och tänk på så bra du har det som inte bor i tält. 
Själva ska vi gå ut och plocka ihop alla slippers, som i vanliga fall står utanför dörren till trädgårn, men nu ligger lite här och var på grund av blåsten. Det har återigen blivit soligt, varmt och nästan vindstilla.


Upp till vintern

image126

Med linbanan tog vi oss 2500 m ö h (Kebnekaises topp ligger på 2105 m) till Mount San Jacinto State Park. Vi passerade vassa klippor och djupa raviner hängande i några stålvajrar. Hela 80 personer rymdes i korgen och nog hisnade vi alla lite extra när vi passerade stolparna på väg upp och det gungade till. Under hela resan roterade golvet sakta så vi fick utsikt både ner mot dalgången och upp mot berget. Häftig tur! 

image120

Väl uppe fanns slalomformade betongstigar som ledde till en vacker skogsklädd dal med rastplatser. Med +8 grader och ett rejält lager med snö fick vi en skön dag med "hemkänsla". Nog är det svårt att tro att det ligger en stor öken i närheten.

image122

Barnbarnet hade kul i snön och overallen från Sverige kom till användning igen.  

Mycke´ ved


image123

Den här skogen skulle vi ha haft på skiftet. Ett enda träd skulle räcka för hela vårt vinterbehov.

image125

Som en skön vårdag i norra Sverige. Solen värmer, men i skuggan är det småkallt. 

Snökul

image127  image128
Från lunch i en stenöken ena dagen till snölekar och picknick i barrskog dagen därpå. Båda delarna i omgivningarna kring Palm Springs.
     


Joshua Tree National Park

image126

Eftersom det finns så mycket att se och göra i nationalparken fick vi tips i ett av de besökscentra som finns vid infarterna. Det finns vandringsleder, gamla guldgruvor, nybyggarsboställen, oaser, en naturlig kaktusträdgård, klippformationer mm. Vi valde att åka upp till The Hidden Valley och Key West  i första hand.
Det kändes märkligt att befinna sig 1000 -1500 m ö h den 14 januari och ändå gå omkring sommarklädd och på barmark. Men det blåste en kall vind så tröja och jeans var att rekommendera. Lunchen hade vi med oss och åt vi vid en av de många fina campingställen som finns i parken.

image106

Ökenvandring

                
Du kan klicka på bilderna för att se dem i större storlek - och för att sen förminska dem igen.

Den ena fantastiska klippformationen avlöste den andra. Tydligen lockar området till sig klätterentusiaster för vi såg fyra gäng bara under den tid vi gick till Hidden Valley. Det sägs att den platsen fått sitt namn av att boskapstjuvar gömde sitt byte inne i den svårtillgängliga dalen. 
Barnbarnet tyckte det var kul att klättra upp och ner bland klipporna i farfars trygga rygga. Han skulle gärna ha fått ge sig i kast med den brantaste klippväggen för hennes del.  
Sista bilden visar den klippa som kallas Skull Rock (dödskalleklippan) Kan det vara där fantomen har sitt gömställe när han besöker USA? Han bor väl i Bengalen i vanliga fall?

San Anderas

image108

Vy från utkiksplatsen Keys View som ligger 1700 m ö h. Det mörka strecket i mitten nere i dalgången är San Andreas-förkastningen som här "går i dagen". I närheten av San Fransisco syns den också, men på andra håll ligger den osynlig under marken.

Vilda djur

image113 

Vi såg en hel del fåglar, en coyote (bilden ovanför) och en chipmunk (nere till vänster). Däremot varken skallerormar, spindlar eller skorpioner som tur var.

image114    image115

Utanför lägenheten kunde vi fotografera en snabbfotad Roadrunner. Den lär kunna flyga, men föredrar att springa. Visst syns det att den tillhör familjen gökar?

Kontraster

image111

image112

Skillnaden mellan sol och skugga var mycket märkbar. Kan det bero på höjden över havet?

Outlet, vind och condo

image97

Nu är vi tillbaka i Ladera efter tre dagars intressanta upplevelser. På väg till Palm Springs gjorde vi bland annat ett stopp på en stor outlet, där stora designers som Dior, Gucci, Yves saint Laurent, Nike och andra säljer sina varor till reduserade priser. Farzan avstod trots det från att köpa sig en Armanikostym ;-)  Men det var mycket folk i farten eftersom det var söndag, och det fanns andra som handlade en hel del.
Varorna som säljs är oftast från förra säsongen men absolut inga piratkopior. För att inte konkurrera med sig själva ligger därför dessa outlet på ordentligt avstånd från centralorterna. I det här fallet i ett indianreservat. På så sätt får invånarna välbehövliga jobb.
Samma sak med det casino som finns i reservatet. I Californien är det bara indianreservat som får äga casinon, till skillnad från grannstaten Nevada.

image98

Vi passerade också ett enormt område med vindsnurror, USA:s största med uppemot tusen små "kraftverk". Tydligen är dalen och bergen omkring kända för att vara ordentligt blåsiga. Givetvis är det bättre att utnyttja det än att bygga ännu fler gas- och kärnkraftverk.

image100

Vi bodde i Shadow Mountains Resort, i ett condo med kök, vardagsrum, två sovrum med badrum och två terasser. Hur fint som helst. Gatorna i närheten har namn som Frank Sinatra Road och Bob Hope Driveway. Många kända artister har nämligen bott i Palm Springs.

Tamale

image98      image99
Majsmjölsdeg fylls med grillad kyckling, alternativt strimlat griskött, hackad rödlök och kryddor, formas till avlånga bullar och kokas sedan i saltat vatten. Påminner det inte på något sätt om pitepalt? Nu serveras förstås den här mexikanska rätten inte med smör och lingonsylt utan inlindad i majsblad och med kryddstark sås som tillbehör. Vi köpte Tamales till lunch på marknaden och Christine gillar dem lika mycket som vi nu gör.

Kraft

image95

Just nu pågår en kampanj mot det gaskraftverk som ska byggas i Ladera. Beslutet har redan tagits trots, eller tack vare, att bolaget gett felaktig information om placeringen. Detta har förstås upprört invånarna i området som nu mobiliserar sina krafter för att protestera.
Vid vårt besök på marknaden i förmiddags blev värdfamiljen filmad av NBC 4 medan de fick information om läget. Inslaget fanns med i nyhetssändningarna dagen därpå.

Utflykt

image94

I morgon, söndag, åker vi upp till Palm Springs och kommer inte hem förrän tisdagkväll. Vi ska bland annat göra en dagstur i en vidstäckt nationalpark. Den ligger nära den berömda San Andreasförkastningen, den stora sprickbildningen som man tror ska påverkas mest om kontinentalplattorna börjar röra på sig. Förhoppningsvis blir det ingen jordbävning just när vi är där.
I Joschua Tree lär det finnas sjutton olika kaktusarter, spännande klippformationer, vidstäckta ökenlandskap och från den högsta punkten kan man se ända till Mexico vid klart väder. Har vi tur (eller otur) kan vi stöta på både coyotes, ödlor, roadrunners, örnar, skallerormar och stora håriga spindlar.
På väg hem ska vi åka kabinbana upp till snön. Platsen vi ska till ligger betydligt högre än Kebnekaise, närmare bestämt 2700 m ö h, så Morzan får nog ta på sig långkalsonger och Helly Hansen-tröja ovanpå shortsen och  linnet.
Vi återkommer med rapporter på  onsdag eller torsdag - om vi inte blivit fast i öknen eller uppe på berget.

Föräldraoro

Att få barn innebär ett livslångt engagemang och en ständig oro. Åtminstone upplever vi det så. Fast oro kanske är ett alltför starkt ord, men alla andra föräldrar vet nog vad vi menar. Och inte hjälper det att ungarna så småningom blir vuxna och klarar sig själva. Alltid finns det något att funderar över ändå. Deras ekonomi, jobb, stress, hälsa och annat.
Vi vet mycket väl att det inte är vår buiness längre, men för oss kommer de alltid kännas i hjärtat när allt inte är som det ska hos barnen och deras familjer. Därför är det en lättnad att sjukdomarna för den här gången är på tillbakagång och att det i övrigt är bra med dem alla tre så vitt vi vet.

Sjukt

Dottern därhemma har dragits med ständigt återkommande förkylningar sedan i våras. Hon har blivit allt sämre för varje gång med ögoninflammation, värk i bihålorna, besvärlig hosta osv. Förra veckan var det dags igen. Hon är givetvis inte den enda som är sjuk, men nog tycker vi det verkar väldigt nonchalant när läkarstationen via telefon enbart ordinerar byte av nässpray...
Då är det faktiskt skönt att det finns alternativ. Det privata läkarhuset gav henne diekt en besökstid och ordinerade sedan pencillin för infektionen, cortison för bihålorna och slemlösande för luftrören.
Vi är egentligen inga anhängare av privatisering inom sjukvården, det finns så många bevis inom släkten på hur bra den skattefinansierade vården kan fungera, men lite betänksamma blir vi förstås. Dottern är i alla fall definitivt för. Men att ha det som i USA är väl inget att sträva efter.
Sonen i USA har ett besvärlig diskbråck som åtgärdas med cortisonsprutor och sjukgymnastik. Han har också fått göra en magnetröntgen. Allt mycket kostsamt och absolut ingen rättighet även om man är illa däran. Här måste man nämligen kunna betala för sig. Och det utan subventioner, vilket blir vansinnigt dyrt. I hans fall är det en försäkring som företaget till stor del står för. Någon statlig "försäkringskassa" existerar inte. Tilläggas bör kanske att amerikanare naturligtvis kan få vård även om de inte har pengar - om det verkligen gäller livet - men i så fall bara grundvård och på vissa sjukhus.

Tack för recepten på kattfisk förresten. Den blev riktigt god friterad och med en modifierad variant av räksås, spetsad med wermouth.  


Kattfisk-recept

                                              image94
I Sverige är det redan torsdag, men här har vi just ätit onsdagsmiddag och relaxar i sofforna framför TV. Hade vi varit hemma skulle nog ärtsoppa och pannkaka ha stått på menyn för morgondagen, men enligt vår veckomatsedel ska vi ha kattfisk.
Finns det någon av våra bloggläsare som har ett bra tips på hur den ska tillagas? Varken Morzan eller Farzan har någon erfarenhet av denna typ av fisk. På Internet hittar vi bara recept på grillat och soppa. Grill finns förstås ute på terassen, men det är en stor rackare, (grillen alltså) och soppa har vi haft idag. Nu väntar vi på ett bra uppslag från er....


Allt är stort

image91
Vi brukar skoja om att allt är så stort i Amerika. Det gäller vägar, byggnader, muffins, biffstekar och mycket annat. Flyttbilen här ovan är inget undantag. Den borde rymma ett helt hus. En av våra grannar håller tydligen på att flytta till Cleveland i Ohio. Trucken är i alla fall därifrån. Vill du ha bilden i original Greger? (Den är stor)

Sheriffen

image90
Sheriffer var vanliga i Vilda Västernfilmer. De fanns förstås också i verkligheten. Sheriffer finns det än i dag, men de har nu bytt ut hästen mot en svartvit bil med sheriffstjärna på dörren. I vårt område ser man sådana bilar då och då, i dag var det faktiskt en ansamling av hela fem stycken uppe vid bensinstationen. 
 Sheriff är en vald polischef i varje county. Sheriffen är i de flesta fall samtidigt också motsvarigheten till en svensk kronofogde, samt dessutom styresman för tingshuset och föreståndare för häktet. (Ur uppslagsverket Wikipedia)
Enligt sonen är det dessutom en polisstyrka som tar hand om lag och ordning utanför storstäderna, till exempel i området Ladera Ranch, men större tätorter har egna poliskårer.

Cartwrights rider igen

Minns ni TV-serien Bröderna Cartwrigt? Pappa Ben och sönerna Adam, Hoss och Joe som red in i våra hjärtan på 60-talet. De bodde på ranchen Ponderosa i vilda västern och hamnade alltid  i bråk med indianer, boskapstjuvar och skurkar. Minstingen Joe hade dessutom ofta problem med vackra damer. Massor av avsnitt spelades in, det lär ha blivit nära femundra, och serien uppges vara en av de mest sedda någonsin.
Nu körs den i repris här i USA. Manusförfattarna strejkar sen en tid tillbaka och gammal skåpmat har plockats fram. Och inte oss emot. Den brinnande kartan, kaktusarna och ryttarna som kommer i ett moln av damm, får oss att småle och tänka på den tid då våra söner var små. Inte för en sekund trodde vi väl då att en av dem skulle bosätta sig på en tidigare boskapsranch i västern.

Kan själv

Här händer inte särskilt mycket just nu. En promenad runt området visade bara att skolan var igång igen och att trädgårdsmästare var i full färd att städa upp efter helgens blåst. Hos grannen höll de på att kapa ner bananplantor och det fanns knappt något kvar av allt julpynt utomhus.
När vi kom in igen fick vi oss ett gott (men diskret) skratt. Barnbarnet som är i värsta "kan-själv-åldern" drog ner en plastmugg full med vatten över sig. Överraskad, förskräckt och snopen kom hon sig först inte för att gråta. Men sekunden senare, när hon insåg att kläderna var genomblöta, kom tårarna sprutade.
Vågar man jämföra det med hur vi lärde Morzans vorsteh att inte stjäla mat från bordet? Då var det inte vatten utan en massa skramlande köksredskap som föll. Men den hunden försökte aldrig mer ta något olovandes.

Våldsamt

image89
Bild från bloggen www.omy.se

Rubrikerna i dagens paltblad är skrämmande: Man omkom vid misstänkt mordbrand, Dödshotad i sitt egett hem, Skärpt dom för sexuellt utnyttjande, dessutom ytterligare en storbrand som misstänks vara anlagd, inbrott, misshandel mm.. Vi trodde sånt hörde hemma i storstäder och slumområden, inte i en småstad som vår. Vete sjutton om vi inte stannar kvar i lugna Ladera Ranch!

Änglar i skyn

Vi har sett "The Glory of Christmas" framföras i Kristallkatedralen i Anaheim och är alldeles överväldigade. En helt otrolig föreställning med massor av medverkande; fantastiska sångare och dansare, skådespelare och amatörer, livs levande djur, och underbart vackra änglar som kom flygande ovanför oss. Scenografin var perfekt och byggnaden i sig en upplevelse. Phuu! Superlativen räcker knappt till. Som tur var kunde vi köpa en DVD av föreställningen så vi kan njuta av den många, många gånger. Om du själv vill se ett smakprov finns det här:  http://www.crystalcathedral.org/glory_christmas/sights_sound.cfm

image88

Krokodilmiddag

image87

Middag på Outback i Anaheim. Rustik miljö av typen Crocodile Dundee, med uppstoppad krokodil, affischer, bumeranger och annan rekvisita från Australien, underbart goda ribs och stekar, så mycket mat att det räcker till lunch i morgon också. Här i USA får man alldeles självklart en plastförpackning (doggybag) för att ta hem det man inte orkat äta upp.

Faran över - tillsvidare

Under natten har det blåst och regnat ordentligt här, men nu verkar det vara över. Visserligen är det fortfarande mulet, men uppehållsväder, 17 grader varmt och vindstilla. Bra att det lugnat ner sig eftersom vi ska ut på vägarna i eftermiddag.
En snabb promenad i omgivningen avslöjade ett enda omkullblåst träd och lite nerfallna palmblad. Gatorna är förstås fortfarande blöta, men vi såg inga stora ansamlingar av vatten. Bergen och kullarna i bakgrunden hade redan fått en ljusgrön slöja. Vattnet var verkligen välbehövligt. Tyvärr har det orsakat skador på andra håll och en kvinna omkom när den pickup hon färdades i sveptes med av vattenmassor.
Meteorologerna spår också att en ny front av regn och storm är att vänta i natt eller i morgon, men den dagen den sorgen. 


Evakuering igen

Det blåser och regnar i södra Californien och 5000 människor har evakueras från sina hem än en gång. I Orange county anses fyra canyons vara extra farliga. De branta områden som drabbades av bränder riskerar nämligen att utsättas för jordskred. Några av invånarna trotsar dock uppmaningen och väljer att avvakta.
Än har vi inte haft så mycket känning av ovädret. Först nu ikväll kom regnet och det är bara på TV vi har sett höga vågor, omkullvräkta träd och snökaos. Förhoppningsvis har väderlekstjänsten rätt när de säger att det ska vara över till på söndag - för denna gång.
En jobbare vi träffade på parken häromdagen sa att man väntade mer regn än det kommit på tre år. För hans del var det inte så bra för då kunde han inte jobba, men Californien behöver verkligen vatten, så det är bra i alla fall, menade han.  

Grönländsk morgonrodnad

image89

- Eget skryt luktar illa, påstod man när jag var barn. Men visst måste man få berätta, och vara lite stolt över, att Morzan är en av de tio som vunnit i en grönländsk fototävling! Bilden togs från flygplanet när vi på hög höjd flög över Grönland. Men utan Carolas tips hade fotot aldrig nått den grönländska juryn. 
Läs mer om denna spännande ö på: http://www.greenland.com/

Katedral av glas

Barack Obama besegrade Hilary Clinton vid provvalen i Iowa. Nu har han fått medvind i den fortsatta kampen om att bli president i USA. I så fall skulle han bli den förste färgade på den posten. Det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta politiska bana.

Nu på lördag är vi bjudna till en föreställning i en av världens största glasbyggnader, The Crystal Cathedral i Anaheim. Byggnaden påbörjades 1977 och blev klar 1980. Den ska klara en jordbävning med magnituden 8 på Richterskalan, vilket kan behövas här i Californien. Det kan vara tryggt att veta, utifall att.... Föreställningen heter The Glory of Christmas och lär vara något alldeles enastående.
http://www.crystalcathedral.org/glory_christmas/index.cfm

PS: För er som är intresserade av fågelskådning, idag såg vi en vacker fågel  - en liten färgrann kolibri. I övrigt har vi mest sett fåglar som liknar koltrastar och en sorts kråkfåglar. De senare för ett väldigt liv så vi kallar dem Kra-Kra i brist på annat.

Ytligt och kommersiellt?

 image86
Tillbaka till vardagen - och lekparken. Poolen är stängd för vintern men visst ser den frestande ut? Många barn och vuxna har sökt sig till parken idag eftersom det var drygt 20 grader i skuggan och väldigt varmt i solen. Vi imponeras av hur barnen redan från början lär sig dela med sig av sina leksaker, vänta på sin tur i rutschkanan och att respektera andra. Visst bråkar de ibland, men då är de vuxna snabbt framme och tillrättavisar de små. Att de ska säga "sorry" efteråt är också viktigt har vi förstått. 
Man hälsar och småpratar även med oss som är främlingar. Visst kan bilden av USA som ett kommersiellt och ytligt land stämma. Men vi möter så mycket vänlighet att vi inte kan skriva under på det helt och hållet. Ytliga samtal? Kanske. Men vi förväntar oss inte att bli hembjudna även om människorna är ytterst vänliga och intresserade. Och när det gäller värdfamiljen och deras bekanta tar de hand om oss med sån omtanke och generositet att vi blir alldeles överväldigade.

Ännu mer från paraden

 image85

En av de stora attraktionerna var Anaheim Ducks-spelaren Brad May som visade upp Stanleys Cup för alla som kantade gatorna. Till stort jubel förstås.
Stående ovationer fick också Hondas transformer. Den förvandlades inför våra ögon från stor picup till en framtidsvision med vingar och jetmotorer som fuskstartade. Kom ihåg att allt är klätt med, eller gjort av, blommor och växtdelar. Däcken är t ex av "sea-wood". Bra jobbat, eller hur?

image83

image84

mer bilder finns på: http://blogg.aftonbladet.se/20535/

Wow!

Det är svårt att beskriva något sånt som Rosenparaden. Dels för att det är så stort och dels för att det är så annorlunda. Folk började samlas redan tidigt på på nyårsaftonen, man sov ute på trottoaren för att vara säkra på att få en bra utkiksplatser. TV sände inslag därifrån under firandet av nyåret. Hotellen hade flerdubblat sina priser och parkeringsplatser var mycket svåra att få tag i.
Själva åkte vi hemifrån först vid halv sex på nyårsdagens morgon eftersom vi hade VIP-platser, vilket innebar bokade stolar på första parkett. Där ingick också full frukost, fika hela dagen, samt lunch.

 image61

Rosenparaden innehöll massor av ekipage (flottar) med dekorationer som enbart bestod av blommor och andra växtdelar. Paraden startade 8.00, men de första ekipagen var inte framme där vi satt förrän 9.30. Den ena flotten var mer fanatstisk än den andra, de var jättevackra, stora och fantasifulla. Av de trehundra bilder vi tog kommer här ett litet smakprov.

image62

image63

image64

Flera skolorkestrar och militärband fanns också med. Det var mycket uppskattat av publiken.

image65

image66

Klicka på bilderna för att se dem i större format

        

        

        

Se video: http://ktla.trb.com/extras/ktla/roseparade2008/video2008.html

RSS 2.0