New place

For my friends in Australia and USA. We have moved to osorterat.blogg.se

.


Flyttad


Efter hela 855 olika inlägg på morzansochfarzans kommer jag nu att fortsätta blogga på http://osorterat.blogg.se  
Meningen är att bloggen ska se ut som vanligt, dvs med ett innehåll av allt möjligt. Där kommer du att hitta både fest och vardag, heminredning och mat, kloka tankar och roliga episoder, intressanta och triviala inslag om sånt som råkar flimra förbi i mitt liv.


Snart flyttar vi

Om jag bodde i min vän C:s läckra lägenhet hade namnet på den nya bloggen varit självklart. Då hade det givetvis blivit Tornugglan!
Den grå nomaden låg också bra till, men skulle ha passat ännu bättre för ett år sedan. Då var vi knappt hemma mer än en vecka åt gången.
Dinosaurien tyckte jag var att ta till och Elsta skulle nog av misstag tas för Elsa.
Ofärgad gav mig en hint, men man vill ju inte bli tagen för rasist. 
Återstod lo bland era förslag. Jag gillar verkligen det djuret och har ett par speciella minnen förknippade med det, bland annat att jag sett ett vilt sådant, både  länge och på mycket nära håll. Mäktig upplevelse kan jag lova. 
Men lo som bloggnamn är för kort, och lodjur skulle locka enbart jägare. På latin blir det också fel, det är nämligen Lynx Lynx. Det associerar nog de flesta med en skoter.
Själv känner jag mig faktiskt som en pantertant ibland. Eller en rätt så klok uggla. Men det finns ett annat bloggnamn jag funderar på. Ska ge det lite tid att sätta sig, och om det känns bra flyttar vi gemensamt över till en annan bloggadress inom kort.   

 

Djur på recept

  
Chefredaktören för tidskriften Apoteket, Åsa Nord, tycker att läkarna gör rätt i att skriva ut motion som en form av medicinering. Men hon anser att de också borde få skriva ut djur på recept, eller åtminstone djurkontakt. Ingen dum tanke alls. Det är nämligen vetenskapligt bevisat att folk som har husdjur i regel mår bättre och lever längre.
- I USA, Storbritannien och Frankrike har man nått längre än Sverige när det gäller att använda sig av sällskapsdjur inom vård,omsorg, skola och kriminalvård, skriver hon.
- För hälsa och välbefinnande: Lägg huvudet mot en varm mule 2 ggr perdag eller kela med katt eller hund minst 15 minuter morgon och kväll, föreslår Åsa Nord som åtgärd.
De 33 % av Sveriges befolkning som har egna husdjur vet att sånt är bra för dem. Och hela 78 % av riksdagsledamöterna tycker att människor som flyttar till äldreboende ska ha rätt att ta med sig sin egen katt eller hund. Problemet med allergier är förstås ett stort hinder för detta. Och jag är inte så säker på att en guldfisk kan fungera lika bra, även om det är rätt mysigt se hur våra små guldfiskyngel redan har lärt sig att tigga mat.

Minnen

Har ni märkt vad som händer när någon i grupp börjar prata minnen? Det kan vara allt mellan himmel och jord, den första skoldagen, kyssen, cykeln, resan eller annat. Kanske den första månlandningen eller hur man reagerade vid terroratacken i New York. Plötsligt vaknar ens egna minnen till livs och man kan berätta saker man trodde sig ha glömt för länge sedan.
Här i byn är vi en liten grupp som träffas då och då för att berätta och skriva ner våra minnen. Där händer också detta fenomen varenda gång. Väldigt intressant och lärorikt.
I eftermiddag ska vi ses igen och jag är väldigt nyfiken på vad som kommer att avhandlas. Vilka intressanta ämnen och händelser ska  ventileras den här gången? Det behöver inte vara sånt som hänt för decennier sedan, gårdagen är ju också historia :-)

Vilket?

            

Vad tycker du, är jag en uggla eller en pantertant? Eller tänker du på något annat som skulle passa som namn på en ny blogg?

Apoteksrådgivning


Vet du att man kan boka kostnadsfri rådgivning på Apoteket? Det hade då jag i alla fall ingen aaaning om. Men det kunde apotekaren Robert Granberg informera om vid den tredje föreläsningen om säkerhet i vardagen som arrangeras av PRO i Jävrebyn.
Robert pratade bland annat kring den kommande privatiseringen av apoteken. Cirka 2/3 av de nuvarande kommer att säljas, men Apoteket Renen i Piteå, och det i Hortlax, kommer att bli kvar under Apoteket AB, kunde han avslöja. Publiken ställde en hel del följdfrågor kring ekonomi och sortiment som Robert till största delen kunde reda ut. Att recept, högkostnads-skydd och priser ska vara detsamma på alla typer av apotek var förstås viktigt att få veta. Han fick också förklara vad som gäller när apotekaren vill byta ut den medicin som doktorn skrivit recept på. 
Och du som kanske sen barnsben är van att ta en Magnecyl ibland, kan glömma det. Just den värktabletten utgår ur sortimentet, den anses närapå farlig eftersom den kan ha svåra biverkningar. Det och mycket annat kring våra läkemedel fick besökarna ta del av, frågorna till Robert var många och fortsatte vid den efterföljande kaffestunden. 
Nästa måndag är det Polisens tur att komma till Kustkyrkan för att informera och svara på frågor. 
(Kan man dra slutsatsen att föreläsningarna gör nytta eftersom Clas Olssons sålde slut på sina brandfiltar efter Räddningskårens föreläsning i Jävre?)   

Supergott


Med viss möda gick det att kränga majskycklingen på ölburken. Tur att kycklingen var stor och burken liten. Det såg smått makabert ut när de stod där, som halshuggna människokroppar närapå, nästan kul att det råkade vara Halloween :-)
Sedan fick kycklingarna stå utomhus på gasolgrillen, på lägsta värme, i 90 minuter. Under den tiden förångades ca hälften av ölet inuti kycklingen.


Men så överglänste också smaken och saftigheten det mesta vi ätit i kycklingväg. Supergott till ungnsbakade rotsaker, klyftpotatis och sallad.
I salladen ingick grönsallad, ärtgroddar och en konstig pyramidformad grön läckerhet som smakade ungefär som blomkål. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad den hette, men visst är den ett naturens underverk? 


Spök

 
Fick du något besök av spöken, varulvar eller söta prinsessor igår? Vi hade laddat upp med godis utifall att, men ingen dök upp medan vi var hemma. Fast vem vet, vårt eget läskiga stenspöke höll koll från dammen, det kanske skrämde iväg eventuella "trick-or-treatare".
Nu är det inte längre mörkt och kusligt, en strålande sol förgyller vårt kommande experiment med The Bear Can Chicken Roaster.

RSS 2.0