Vacum för resväskan

Vackert vinterväder, ca -10, och soligt. Efter en skön promenad med vakthunden känner man sig tillräckligt pigg för att ta itu med packningen. Det är mycket som ska med, kläder för olika tillfällen, skor som tar stor plats, presenter och en del typiskt svenska varor. Det känns som om resväskorna är alldeles för små.
Då är den nya (?) uppfinningen vacumpåsar till stor hjälp. Man packar i en stor plastpåse som är förslutningsbar. Den har en ventil där dammsugaren kopplas på för att suga ur luften. Det går snabbt, vips är kläderna lika tätt packade som ett paket skinka. Sonen från USA har donerat vacumpåsarna till oss, men jag vet att min syster köpt ett par likadana på postorder. En pryl som vi verkligen kan rekommendera.


Vakthund

Nån gång under natten vaknade Morzan av att vovven rumsterade om i vardagsrummet. Det lät som om han bäddade åt sig med äkta mattan! Just när hon skulle huta åt honom blev det tyst. - Skönt, tänkte Morzan och somnade om. Hon hade ju ingen aning om att vovven just fått tag i en inkräktare.
På morgonen låg han död på mattan. Inte vovven! Utan inkräktaren -  en liten mus. Den hade sökt sig in i värmen utan att ha en aning om att det skulle ligga en stor svart vakthund i hans väg. Undrar vem av dem som blev mest överraskad?

Kyligt

Vovven har varit ut på sin sedvanliga förmiddagsrunda. Han vill gärna "läsa tidningen", dvs nosa reda på vad som sig tilldragit haver, innan han äter sin frukost. Han gillar kyla så vädret var inget problem. Men den som höll i andra ändan av kopplet tyckte det blåste kallt. - Hä snäägg kåål, som grannen så kärnfullt uttryckte det. (För er som inte kan dialekten betyder den understrukna vokalen att den ska betonas).
Men vi norrlänningar är ju tuffa så trots nordanvinden blev det en ordentlig vända längs byavägen med en mycket lycklig vovve.  

DEN SANNA NORRLÄNNINGEN

+15°C
Det blir inte varmare än så här i Norrland, så vi börjar här...

När det är +15°C
Tar Stockholmarna på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar.

+10°C
Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus.
Norrlänningen planterar blommor i trädgården.

+5°C
Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.

0°C
Destillerat vatten fryser. Vattnet i Torneälven älven blir lite tjockare.
 
-5°C
Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.
 
-10°C
Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.
 
-20°C
Stockholmarna flyr till Mallorca. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.
 
-30°C
Folk i Malmö dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.
 
-40°C
Stockholm krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännarn.
 
-50°C
Isbjörnarna börjar evakuera nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre vinterväder.
 
-60°C
Torneälven förfryser. Norrlänningen hyr video och stannar inne.
 
-70°C
Den falska Norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet utomhus. F21 drar ut på vinteröverlevnadskurs.

-183°C
 Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar över att mjölkarnas händer känns kalla.
 
-273°C
ALL atombaserad rörelse stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra 'Helvete, vad kallt det känns ute i dag'.
 
-300°C
Helvetet fryser till is. Norrläningarna är ensamma.

Kontroll

image11

På något vis känns det extra roligt att uppleva snö och vinter just nu. Det beror naturligtvis på att snö och kyla kommer att bli en bristvara för oss ett tag framöver. I helgen gjorde vi ett besök på kyrkmarknaden där hantverkare av olika slag sålde sina varor. Både inom- och utomhus. Den kändes så helmysigt eftersom det inte fanns något "tingeltangel", bara äkta grejer. En härlig middag hos dottern och mågen förgyllde dagen ytterligare. Det blev en riktigt gammeldags söndag utan alltför stora ingrepp i plånboken.
Idag ska vi göra en dagenefterskyltsöndantur för att titta lite i skyltfönster. Det räcker gott för vår del. En kontroll visar att dollarn ligger bra i kurs för närvarande, så ska det shoppas får det bli i USA  ;-)    
Enligt Los Angeles Times är bränderna kring Malibu och Santa Monica inte släckta än, men de är under kontroll. Tydligen har man lärt av misstagen under den förra storbranden. Redan minuterna efter att larmet gick fanns fyra helikoptrar i luften och ett stort antal brandbilar på väg. Man spekulerar i om det kan ha varit ett gäng som firade Thanksgiving i ett fritidsområde ovanför Malibu som varit ovarsamma. Jag vet av egen erfarenhet hur en liten mysbrasa kan utveckla sig till en okontrollerad brand. Jag försäkrar att det är en skrämmande upplevelse.

Det brinner igen

Det brinner i kändistäta Malibu igen. Idag har minst 50 hus förstörts och omkring 200 hotas fortfarande av lågorna. Mer än15.000 personer har evakuerats, bland annat från den kaliforniska "gräddhyllan" vid Stilla havet, där skådespelare och artister som Sting, Barbra Streisand, Cher, Richard Gere och Mel Gibson bor.
Över 1.700 brandmän kämpar mot elden och helikoptrar och specialflygplan vattenbombar området. Branden rasar också längs den berömda kustvägen Pacific Coast Highway och brandkåren uppmanar bilister att vara försiktiga.
På Los Angeles Times hemsida kan du se bilder, och kvällstid även direktsänd video, från bränderna: http://www.latimes.com/ Undrar just hur det kommer att se ut därborta när vi kommer?

Julmys i förväg

image10
Vi har kommit överens om att inte ge några julklappar i år. Det gör att vi slipper stressen och trängseln på p-platser och i affärerna. Eftersom vi reser bort blir det heller ingen julgran, inga julgardiner eller tomtar i huset här hemma.
Men första advent vill vi gärna fira, även om det blir lite i förväg. Så nu lyser adventsljusstakar och julstjärnor i alla fönster, ljusen brinner, glöggen står på värmning och pepparkakorna är framdukade. Farzan spelar "Stilla Natt" och alla de andra välkända julsångerna. Utomhus är marken snötäckt, precis som det ska vara den här tiden, och vi myyyser.

Thanksgiving

Idag är det Thanksgiving i USA. En mycket viktig dag där man äter gott och tackar för det gångna året. Ursprungligen var det en fest där man firade årets skörd. Många äter fylld kalkon denna dag. Den är lika viktig för amerikanarna som julskinkan är för oss. Sonen i LA har friterat en kalkon på 10 kg idag! Den bör räcka till ett rejält kalas :-)
Thanksgiving är alltid på en torsdag och inleder fyra dagars långledigt. Det innebär oftast en mängd shopping också.  Affärerna har lockpriser och öppnar tidigt på morgonen och folk står i kö i timmar för att göra fynd och köpa billiga julklappar.  

 


Överföring

Bröllop, släktkalas, jul och midsommarfirande, stugan, barn och barnbarn. Alla filmer vi vill spara finns på videokasetter i VHS. Men tyvärr kan man inte längre få tag i en ny spelare om den gamla går sönder. Det kan också vara svårt att hitta någon som kan reparera.
Därför ska vi köpa in den utrustning som behövs för att överföra de mest värdefulla filmerna till DVD. Det finns inga garantier för att det formatet heller kommer att hålla i evigheter, men det förlänger i alla fall filmernas livslängd.
Fungerar det bra kanske sådana överföringar kan bli Morzans nya extraknäck  : - )

Svårt att spara

Har idag varit på ett mycket intressant Film & Foto seminarium. Föreläsare från olika museer i Sverige berättade om hur gamla bilder kan tolkas, hur bilderna ska arkiveras, tekniker för digitalisering av foto och film och hur dagens digitala bilder kan bevaras.  
Problemet är bara att ingen riktigt vet hur länge exempelvis en DVD kommer att hålla full kvalitet. Nya tekniker är redan på gång och man får antagligen vara beredd på att spara ner sina filmer och foton många gånger framöver.

Fotografi

Att fotografera är en rolig och ibland spännande hobby. Motiv kan man hitta överallt, en vild varg eller ett lodjur som dyker upp i ens väg, vackra landskap, stora och små människor och händelser. Ja, det mesta är värt att fånga med kameran.
En massa fina och intressanta porträtt, tagna av en ung fotograf för en frisersalongs räkning, kan du se här: http://www.cauco.se/kollektion.htm

Tänk om

Vi hamnade av en ren tillfällighet framför TV när filmen The day after tomorrow sändes. En skrämmande historia om hur den globala uppvärmningen resulterat i orkaner, tornados, tsunami-vågor och ändrade strömriktningar i världshaven, som i sin tur orsakat en plötslig istid. Specialeffekterna avlöste varandra, bland annat i scener från ett New York City som drabbats hårt av översvämning, snö, kyla och nedisning.
Visst kändes det ofta överdrivet, men man blev ändå omskakad. Åtminstone Morzan som har begåvats med livlig fantasi. Filmen spelades in år 2004, men känns otäckt aktuell när bilderna från katastrofens Bangladesh nu visas i våra medier. Tropiska orkaner har orsakat stor förödelse och många människor har omkommit i flodvågorna. Men vi som bor här uppe i norr kan väl ändå inte drabbas, eller.....
Kan vi verkligen känna oss säkra? Rubrikerna i dagens Aftonbladet och Expressen lyder:  - Världen står på randen till en katastrof. Läs mer, t ex på:  http://www.expressen.se/klimathotet/1.930251/fn-presenterar-ny-klimatrapport

Party-time

Häromkvällen var jag bjuden på party. Men inte vilket party som helst. Här var det inget hålligång och dunka dunka, utan vacker sång till piano, mysig stämning, glögg och kaffe med gott fika. Vi testade hudvårdsprodukter och smink hela kvällen och jag kände mig som en tonåring. Typ smeta på och prova. Vi hade jättekul.
Då fick jag också reda på att det finns mer än bara Tupperware-partyn. Man kan visa och sälja vackra ljus, barnkläder och annat.  Men vad man säljer på ett Klämochkännparty - ja, det får du lista ut själv, om du nu inte redan vet det  ;-)


Tillsammans är vi starka

image8

Vilket djur tycker du bäst beskriver PRO? Ett rytande lejon? En uggla, mullvad, elefant, snigel, struts, björn - eller något helt annat? Intressant och tänkvärt, eller hur?  
Många tänker nog på PRO som en organisation för social samvaro i första hand. Och det är en mycket viktig del. Men det är dags att ändra på inställningen om PRO som en  "kaffe och tårta-förening".  Det finns så många samhällsfrågor där vi äldre både kan och måste agera. De orättvisa skatterna, boendeformer, sjuk- och åldringsvård för att nämna några exempel.
Men för att bli en stark påtryckargrupp måste vi vara både många och aktiva. Då först tar samhällsbyggarna oss på allvar och tar hänsyn till våra synpunkter. Så om du har åldern inne, gå med och engagera dig!

Ellys morotsfranska

Idag har jag bakat Ellys supergoda morotsfrallor och vill gärna dela med mig av receptet till dig. De är lätta att göra, smakar jättegott och blir vackert gyllengula av morötterna. Eventuellt ska jag testa att dra ner lite på socker och sirap nästa gång.

50 g margarin
5 dl vatten, fil eller mjölk
0,5 dl sirap
3 msk socker
1 pkt jäst
1 msk brödkryddor
3 fint rivna morötter
1,5 dl grahamsmjöl
15 dl (ca) vetemjöl

Låt degen jäsa 30 min. Gör ca 20 bitar och rulla i handen. Använd gärna grahamsmjöl vid utbakningen.
Lägg på en plåt och jäs i 30 min. Pensla med ägg eller mjölk. Strö på solrosfrö, linfrö eller sesamfrö.
Grädda 8 -10 min i 225 - 250 grader.

Snart skidföre

image13
Nu har vi också fått snö. Hela 7 mm påstår Farzan! Det är i alla fall ett tunt lager på marken och trädens grenar har fått vackra vita dekorationer. Inget att starta upp traktorn för, men det känns ändå vinterlikt. Ett par mil inåt landet har snön täckt marken ordentligt och i Gällivare fick man upp till en halvmeter i helgen. Bra för skidåkarna - men stressigt för snöröjarna.


Var är snön?

SMHI har idag varnat för trafikproblem och flera decimeter nysnö här i norr, men hittills har vi enbart fått regn och lite blåst. På andra håll i Sverige har det däremot snöat och Västkusten och Skåne har drabbas hårt av stormbyar, höga vågor och översvämningar.
För egen del skulle vi gärna se att det kom ett par decimeter av den vita varan här också. Dels blir det mycket ljusare och renare utomhus när snön lagt sig och dels blir lättare att förstå att det snart är Advent. Vi vill gärna känna lite vinterstämning innan vi åker iväg till gröna gräsmattor, rosor och palmer. 
Antagligen får vi äta upp att vi beklagat oss över att snön inte kommit. I morgon kanske den vräker ner! Men snöslungan och traktorn står redan i startgroparna för att ta itu med det.
  

Kommentera mera

Vi vill  tacka er som skickat kommentarer till våra inlägg. Vi vill gärna ha flera. Ni anar inte så roligt det att få bevis för att någon varit in på bloggen. Och inte är det svårt heller, klicka på kommentarer under inlägget, skriv in namn och ett litet meddelande, klicka på Skicka kommentarer och sen är det klart. (mailadress och URL behöver man inte fylla i om man inte vill) 
 

Data och yoga

Yoga


Snön har smält bort och vädret kunde vara bättre, men det spelar mindre roll. Dagen blev ändå övervägande positiv.
På förmiddagen hade vi avslutning på datakurserna och våra gulliga elever bjöd på lunch på byns egen kvarterskrog. Vi har alla haft trevligt och lärt oss en hel del (både lärare och elever) och nu gäller det att hålla kunskaperna vid liv. Därför har kursdeltagarna fått i uppdrag att skicka brev till oss i USA och vi har lovat att blogga vidare och visa bilder från vår vardag "over there".
Efter rödspättelunchen var det dags att testa blodtrycket. Morzans tryck svajar lite och balanserar ibland på gränsen till att behöva medicineras. Men till hennes stora glädje låg det på 130/85. Det är väl rätt bra va?
Sen väntade veckans yogalektion i staden. Stress och panik när hon kom på att kläderna var kvar därhemma! Att yoga i t-shirt går an, men inte i jeans. Nu var goda råd dyra! Naturligtvis uppstod just då en lång bilkö medan tåget så sakta passerade över vägen. Väl framme i stan var den stora parkeringen i det närmaste full, men en liten avskild parkeringsficka fanns faktiskt kvar. In med bilen där och sen snabbt iväg till närmsta affär för att köpa ett par långkalsonger. 
Efter en timmes yoga tillsammans med en stor grupp likasinnade var stressen borta och ordningen återställd. Kropp och själ var i balans och hemfärden i regn och mörker kändes inte ens besvärlig. Yoga är verkligen en aktivitet att rekommendera.  

Kyrkogården den 3 november

Foto: Martin L
Foto: Martin

(Läs mer om Allhelgonatraditioner: http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_helgons_dag )

Allhelgona

 "Allhelgona helgen blandas ibland samman med en tradition som kommit till Sverige under senare år, Halloween. De båda helgerna har beröringspunkter men är långt ifrån samma sak. Alla helgons dag och dagen därefter, Alla själars dag firas på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Egentligen infaller Allhelgonadagen den 1 november men firas alltså inte då.

Allhelgona helgen är dagar ägnade de som har gått före oss. Den första dagen ägnas helgonen som genom sitt liv varit förebilder för oss. Den andra dagen ägnas minnet av de som har avlidit. Vi smyckar nära och käras gravar och tänder gravljus som får lysa i höstmörkret. En helg för eftertanke alltså, att få glädjas åt de goda minnena och att få sörja. En möjlighet att samlas och att minnas.

Ordet halloween kommer av engelskans all hallows eve, alltså alla helgons afton, namnet på kvällen före allhelgonadagen. Det är ursprungligen en keltisk tradition som markerade att sommaren var slut. I denna naturens brytningspunkt fanns föreställningen att de onda krafterna var extra aktiva. Att tända eldar var ett sätt att skrämma dessa mörka krafter. 
Traditionen spred sig från de brittiska öarna, till USA. Där firas idag Halloween den 31 oktober med att barnen klär ut sig, gärna till läskiga figurer. De går sedan runt i husen och ber att få godis annars hittar man på bus. Mycket vanligt är lyktor där man skär ut ansikten i pumpor och sätter ljus inuti. Sedan 1990-talet firas Halloween av en del människor även i Sverige, kanske främst som ett tillfälle att ordna spökfester."
(Hämtat från Svenska kyrkans hemsida)


Återvinning och Halloween

Farzan har jobbat med att ta in ved idag, och sen har vi hunnit köra diverse skräp till soptippen. En skapligt fin furusänggavel lämnade vi däremot till återvinningen. Kanske sparades några tallar tack vare det och sammanlagt har vi gjort en liten, men dock, insats för miljön.
Bra med återvinning, där kan man både lämna och hitta det mesta. Det är riktigt roligt att ströva mellan hyllorna. Rena nostalgitrippen ibland. Och för det mesta hittar man någon pryl som man tycker sig "behöva". Idag blev det tre snygga och annorlunda  porslinsskålar för 20 kr. 


                                                              

Från USA fick vi bilder från familjens Halloween-firande. Där klär vuxna och barn ut sig, hus och trädgårdar pyntas med spindelnät, fladdermöss och skelett och det ordnas ofta barnkalas eller partyn med Halloween-tema. 
Att barnen klär ut sig, går runt och frågar "bus eller godis" och att man ordnar fester i orange, med inbjudna spöken och häxor, blir tydligen allt vanligare också här i Sverige. Men än har jag inte sett den sortens godis vi köpte i USA. Ruskiga blodsprängda ögon av gelé. Sega och kladdiga och äckliga att stoppa i munnen. USCH!
(Till vänster ser du Sydney utklädd till clown, vårt eget barnbarn Danika som prinsessa och till höger Danika med sin morbror Derek. Tack och lov att de inte klätt ut sig till mördare eller liemän! Klicka på bilderna så får du upp dem i större storlek)

RSS 2.0