Hektiskt

Det är mycke´nu. Resan närmar sig snabbt och en massa saker ska hinnas med innan dess. Men i helgen ska vi mest roa oss. Fredag har vi PRO-träff med mannekänguppvisning, efteråt tar vi husbilen upp till "Såga" för att umgås med kära släkten, men vi åker därifrån redan på lördagkväll.
Söndagmorgon är det dags att stuva in oss i bilen för en tur till en skärgårdsstuga utanför Hudiksvall. Där ska vi övernatta innan vi lastar en båt och båtmotor på släpet och söker oss norrut igen. I packningen till båda ställena finns långkalsonger och Helly Hansen med. Det är mysigt tillbringa kvällarna utomhus vid en öppen eld, men det gäller att vara varmt klädd. Till skillnad mot i Los Angeles där man just nu har +30 C i skuggan. Där är det baddräkt, shorts och linne som gäller, har vi fått veta.  

Chatt


Nu kan man till och med chatta med försäkringsbolagen. Åtminstone med ett av dem. Det var på det sättet jag fick veta hur mycket det skiljer mellan reseförsäkringarna i två olika bolag. Nu har Farzan ringt upp vårt nuvarande för att fråga varför. Mannen i telefon lovade att kolla upp vad de kunde göra och vi avvaktar med spänning resultatet. Men visst är det konstigt att man helst ska ha basröst för att saken ska tas på allvar? Sånt märks ju inte på Internet. som tur är. (om man är male eller female, menar jag)


Personliga kylskåpsmagneter

    
Vill du beställa personliga kylskåpsmagneter från USA? De består av en ytterst tunn magnetisk platta med en bild på. Bilder av barn och barnbarn, husdjur, vackra blomster, ja vilket motiv du vill passar. Varför inte satsa på ett annorlunda julkort? Det enda som behövs är ett digitalt foto. Gå in på den här adressen för priser och tips:  www.magnethub.com
Vi känner tillverkaren väl och kan förmedla dina bilder, samt ta med de färdiga resultaten till Sverige för vidare befodran.

Inte klokt

Vi behöver en tilläggsförsäkring för vår utlandsvistelse. De första 45 dagarna täcks av den vanliga hemförsäkringen, men vi kommer att stanna längre än så. Vi kollar då med vårt nuvarande försäkringsbolag och ett annat bolag och upptäcker att prisskillnaden blir hela 4952 kr för två personer!  Du läste rätt -  det skiljer nära 5000 kr. (6932kr - 1980 kr) Då vill naturligtvis det billigare försäkringsbolaget att vi flyttar vår hemförsäkring dit. Det kan man förstå. Men finns det någon annan hake där som vi inte upptäckt?
Att åka till USA utan att ha en ordentlig försäkring känns förstås alltför våghalsigt. Skulle något hända så är det väl då! Vi får fortsätta att undersöka olika alternativ och försöka hitta rätt i denna snåriga försäkringsdjungel.
Eller så gör vi som Farzan föreslog. Vi åker över i 45 dagar, åker hem och tar en billig resa tillbaka och stannar ytterligare 45. Då täcker den vanliga hemförsäkringen allt. :-)

- Jag skäms inte...

Nu berättar den 63-årige skytten själv. Du som inte har lokaltidningen, läs artikeln i PT

Motion


Idag är det så pass bra väder att man kan motionera utomhus. Jag måste komma igång med promenaderna igen efter byggboomen. Varken tid eller ork räckte riktigt till medan man skulle hantlanga, måla och hålla efter snickaren/målaren. Nu pockar stegräknaren på att vi ska köra åtminstone någon km per dag, även om de ärvda joggingskorna börjar bli utslitna.
Snart åker vi ju över till sonen i USA, och där kommer vi att hämta barnbarnet från skolan på eftermiddagarna. Till skolan är det tre km - och lika långt är det tillbaka. Undrar om jag ska köpa ett par ordentliga "walkingdojor" innan vi far eller om det är bättre köpa dem i USA nu när dollarkursen är låg? (cirka 6 kr)

 
Reebok

orig. $43.99

sale $25.99
Dimmigt


I natt har regnet fullkomligt öst ner och omgivningarna är genomblöta. Ån forsar som om det var dags för vårflod igen. Nu har också dimman kommit smygande från havet. Då kan en pensionär med gott samvete slöa framför TV och se världens atleter tävla borta i Bejing, läsa högen med veckotidningar som samlats, laga något extra gott eller bara plocka in rosor och småpyssla inomhus.
PS. 
Den 63-årige mannen som tog till bössan mot ett par tjuvar har nu släppts. Förundersökningsledaren, åklagare Folke Ailinpieti, har mildrat rubriceringen från mordförsök till grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada. Sunda förnuftet har tydligen segrat. Glädjande!

Fem

Nu är hösten här, det är bara att konstatera. Söndagens sena middag i Lusthuset avåts med mörker utanför och tända värmeljus på bordet. Idag är det gråmulet och regn och tända ljus vid fikat som gäller. Mysigt på sitt sätt, men också en aning vemodigt. Sommaren har redan varit här och vintern väntar runt knuten. 
Men varje årstid har sina positiva sidor. Höstens klara luft, vackra färger och överdådiga skafferi är ett plus, de sköna stunderna i soffhörnan likaså. Vi får se till att ta vara på variationerna, vi som har förmånen av att ha fem årstider.
 
 

63-åring anhållen: Sköt ner båttjuven

"63-åringen upptäckte en inkräktare på tomten, ryckte åt sig sitt hagelgevär och tog upp jakten. På cirka 80 meters håll sköt han ned tjuven. Nu hyllas mannen som hjälte i sina hemtrakter".
(Citerat ur Aftonbladet den 16 augusti)


Riktigt så enkelt som det framställs i massmedia är det naturligtvis inte. Men beror hårddragningen på att polisen inte lämnar ut några uppgifter eller på att rykten alltid har en tendens att förändra/förstora upp saker och ting? I historien figurerar i alla fall en båtmotor, ett hagelgevär, två misstänkta tjuvar och en person som reagerat. Men det är först när förundersökningen är klar vi kan få en bättre bild av vad som egentligen hände den där natten då byn hade ett utannonserat längre strömavbrott.  
Nu befarar folk att mannen med geväret kommer att få ett kännbart straff medan tjuvarna i stort sett slipper undan, möjligen med ett fett skadestånd för sveda och värk, vilket de flesta upplever som helt fel. Därför skrivs det en massa kommentarer till artiklarna, både lokalt och i kvällstidningarna. Där är det inte tjuven som har folkets sympati.  


Ett av naturens underverk


Nyklätt


Av bara farten fick stolarna nya buntningar med naturmotiv och livligare mönster. Tyget kommer att räcka till en kudde också. (Allt för mindre än en femtiolapp)

Att måla ...


Att måla vitt på vitt blev väldigt snyggt - men motivet syntes tyvärr bara i en viss vinkel. Med en droppe svart i den vita färgen blev det genast bättre och nu har vi en fondvägg som är väldigt speciell. Och den dagen vi vill byta motiv är det bara att välja en annan färg eller tapetsera.

Ett inlägg i miljödebatten?


Hur tolkar DU bilden?                                                                                 (C) H L


Noliakö


Varje dag under Nolia-mässan samlades en lång ringlande kö utanför ett visst tält prick klockan 14.00. Inte alla 107 543 besökare på mässan förstås, men väldigt många av dem. Tålmodigt väntade de på sin tur att få en potion wokad palt med smör och lingonsylt. Ja, vad gör man inte för lite pitepalt!

I söndags var Morzan och hennes författarkollega Bo Lundgren tillfrågade att fungera som "gästwokare". Självklart ställde vi upp. Det var hektiskt men faktiskt riktigt kul. Tyvärr räckte palten inte till alla, men initiativet var mycket uppskattat och Piteå Presenterar lovade att fortsätta att woka palt vid varje arrangemang de anordnar framöver.

Genomtänkt

     
De nya garderoberna har genomtänkta lösningar för att ta tillvara utrymmet på bästa sätt. Inredningen med byxhängare och flexibel "halv" klädstång kan du få tag i på IKEA. Skjutdörrarna är också väldigt praktiska och bra i ett litet rum. 

Vitt på vitt


Nu är garderoberna på plats och väggar och fönster målade. Fondväggen är fortfarande ett frågetecken, men Morzan tänker testa en av sina vilda idéer. Vitt mönster på vitt tyg är ju väldigt vackert. Undrar om man kan göra samma sak på en vägg?


Man kan i alla fall försöka. Blir det inte bra går det ju att måla över :-)


I rök och damm


"Kung Karl, den unge hjälte, han stod i rök och damm..." En fosterländsk dikt om Karl den XII, som här borde ändras till: "Och Sten den tappre hjälte, han stod i rök och damm".  Under slipningen av väggar och fönsterbågar var luften tjock av virvlande partiklar, garanterat ohälsosam att inandas. Ändå måste jobbet göras för att slutresultatet ska bli det man har tänkt sig. Gällde samma sak för krigarkonungen månntro?
Vår Internetanslutning finns i det rum som renoveras och måste därför kopplas bort och täckas över ibland. Ha tålamod, jag uppdaterar bloggen så snart det är möjligt.   

Prisvärt

Efter ett besök på Rusta i Luleå är vi nu ägare till ett klickgolv i ek, all målarfärg vi behöver och småsaker som spackel, penslar, roller mm. Allt till samma pris som vi skulle ha fått betala för en heltäckningsmatta! Vi gör vad vi kan för att hålla Sveriges ekonomi på fötter - men väljer förstås så bra alternativ som möjligt. Bra - men gärna också billiga ;-)

 

Vilket golv ska vi ha?

Den gamla linoleummattan i rummet ska täckas över, men med vad? Klickgolv är populärt och finns i många olika utföranden. Snyggare än linoleum är de också, och ger en mer "naturlig känsla" tycker vi.Men heltäckningsmatta är förstås mysigt och sägs vara på väg tillbaka. Även den finns i många färger och kvaliteter. Priset blir nog ungefär detsamma. Hos sonen i USA har de vita, härligt mjuka heltäckningsmattor i trappan och i hela övre våningen. Very cosy! 


Äntligen


Vårt AMS-rum (Allt Möjligt Skräp-rum) ska äntligen få en rejäl make-over. Vi tänker göra det alldeles själva, utan hjälp av TV-kändisar eller proffesionella heminredare. Ja, ärligt talat är det förstås Farzan som får stå för jobbet medan Morzan mest kommer med den ena vilda idén efter den andra.
Besöket i Haparanda var delvis sammankopplat med en inköpsrunda på IKEA. Och många paket blev det! Hela den bortre väggen ska bestå av garderober, två stora med skjutdörrar, och en mindre med spegelglasdörr och med hyllor. Dessutom finns det plats med en CD-förvaring som även kan användas för vackra prydnadssaker.


Väggarna ska målas vita, förutom en helvägg (till vänster i bild) där vi vill ha en fondtapet. Tack vare datorn kan vi sitta hemma och kolla på olika mönster och färger. Man kan till och med beställa tapeter på Internet och få dem hemskickade. Antagligen blir det ändå en koll på vad stans butiker kan erbjuda.

Umgänge på distansTack vare tekniken kan vi lätt få kontakt med sonen och hans familj i USA - med både bild och ljud i realtid. Vi kan leka med sondottern, höra henne sjunga en ny visa som hon lärt sig i skolan och  diskutera vår kommande resa med sonen. Tänk vad en dator med webcamera har underlättat för sådana som oss som har familjemedlemmar på långa avstånd! Men visst längtar man efter att få krama om sina nära och kära på riktigt.
Det är inte svårt att förstå vilken vånda det måste ha varit för tidigare generationer när någon familjemedlem emigrerade. Då kunde ett brev ta lång tid för att nå sin mottagare och att man åkte tillbaka till det gamla hemlandet på besök var sällsynt. Och det var säkert väldigt ovanligt att någon reste till sina släktingar i det nya landet enbart för nöjes skull.

Stora Nolia


Med 800 utställare är Noliamässan en av de större i Sverige. Här finns det mesta att beskåda och inhandla. Intresset är stort och redan en halvtimme i förväg köade folk för att vara med på invigningsdagen. Köa gjorde man också för att få beskåda Europas högsta husvagn eller för att köpa friterad camenbert med hjortronsylt. Ett måste för många mässbesökare.


Cape East


Många nya bekantskaper görs på campingar, här har vi mött ett trevligt par på Cape East i Haparanda. De är från Oslo och på väg till Kirkenes med husbil. De lärde oss mycket om Norge och norska förhållanden. Vet du till exempel vad svartkaffe är för något?  Svaret hittar du längst ner i det här inlägget.


På järnvägsbron över älven finns ett bevakningstorn. Förmodligen byggt under något av världskrigen. På den svenska sidan fanns också stora betongbunkrar på var sin sida om brofästet. Här är det ingen tvekan om att man befinner sig vid gränsen till ett annat land.

   
                                    Ett dopp i poolen svalkade skönt i värmen.


Midnattssol. Supergod bärdryck från Jokk med hallon, svarta vinbär och fläderblom. Extra bra som läskande drink och därför ofta slutsåld på de flesta ställen. Rekommenderas varmt, gärna med en gnutta finsk vildhallonlikör i. Eller betyder Metsmaasika vilda smultron?
(Svar på frågan under första bilden: Svartkaffe = kaffekask)

Kukkolaforsen


     Inte så häftig kanske,men vacker och med en intressant historia.


          Finland är så nära att "ett stenkast" känns nästan relevant.

Gammal fångstmetod


Starka strömmar och relativt grund stenig botten i Kukkolaforsen gör platsen lämplig för fångstmedtoden håvning. Skiften vid håvarna fördelas mellan byamännen. En samling fiskebodar, iskällare och kontor har byggts upp och bland bodarna finns ett tornur för att fiskarna ska se när deras skift är slut.


Den här mannen kunde sin sak. Han håvade upp sik efter sik och berättade att han fått över tvåhundra fiskar dagen innan fast siken inte riktigt "gått till" ännu. Han förklarade att när man väl började få bra med sik i havet utanför skulle det dröja tre dagar innan de var uppe i Kukkola. Och än hade ingen sån rapport kommit in.

Bastuakademien


I Kukkola finns flera olika typer av bastur och här finns sätet för Bastuakademien som bildades 1988. Bastukulturen har gamla traditioner. I Amazonas badade man till exempel i svetthyddor av oxhud. I Ryssland badar man "banja" och i Tornedalen och Finland kallas det "sauna".

fönsterbord vid forsen

 
Vad ska man beställa på en restaurang i Kukkola? Givetvis rökt sik eller "dopp i kopp".

 
och sen kanske en havtorns-cheesecake till efterrätt. Allt väldigt gott.

Karl Gustavs


I byn Karungi vid svenskfinska gränsen finns Karl Gustavs församling och kyrka, färdig år 1796, och döpt efter Gustav den III andre son.

              Se bara vilken omsorg man lagt ner på kyrkans tak!

                              det är samma sak med kyrkans spira
 

I den här bänken fick buspojkarna sitta om de inte skötte sig under gudstjänsten.


Kyrkstapeln är från 1745 och har ett annat utseende än kyrkan.

Smultronställe i storskogen


Fakta om Stora Stenträsket
Stora Stenträsket ligger ett par mil norr om byn Niemisel i Luleå kommuns norra del. Det är ett fiskevatten rikt på röding och regnbåge mm. Här finns stugor att hyra eller plats att campa på så att man kan stanna i flera dagar. Vill man bo i stuga är det bäst att boka i förväg, ska man campa är det oftast bara att komma och ställa upp sin vagn eller sin husbil. Moderniteter som elektricitet, vatten och avlopp finns inte, men det går alldeles utmärkt att klara sig med gasol och brunnsvatten. Här finns också roddbåtar att låna gratis och i den gemensamma storstugan eller i bastun kan man mysa och berätta alla vilda fiskehistorier. Här stannade vi ett dygn och noterade vid morgonfikat på bryggan att platsen blev en av sommarens smultronställen. (Klicka på de små bilderna för att se dem i större format)
            


Mindre trevligt


Att se vandaliserade bilar efter vägen är ingen trevlig syn. Vad är det som framkallar ett sånt destruktivt beteende och varför tar ägaren inte sitt ansvar och bogserar bort sitt fordon? Finns det inga bestämmelser om det? På den här bilen var nummerplåten intakt så ägaren måste gå att spåra.

Viktiga pauser


Ett fika, en pratstund och lite nyttigt läsbart bjöds vi på vid Harrbäckens rastplats. MHF gör en stor insats på våra vägar när de påminner oss bilister om att vi bör ta en paus då och då. En trött förare är farlig både för sig själv och andra. Att man dessutom ska vara nykter i trafiken är förstås en självklar sak, som tyvärr är det alltför många som struntar i det. 

Solförmörkelse den 1 augusti


Klockan är snart tolv och genom svetshjälmens mörka glas syns solskivan som nu har fått samma form som en nymåne. Dagsljuset är helt klart annorlunda och jag minns den totala solförmörkelsen på Hawaii för många år sedan. Där fanns samma gråaktiga dagsljus och alla fåglar tystnade till dess solen lyste normalt igen.

RSS 2.0