Påbackad eller påkörd


Jag hade parkerat bilen vid ICA inne i stan medan jag var på Qi Gong-träning. När jag backade ut från min ruta kom en bil svängande in på parkeringen. Det blev en lätt sammanstötning och små (men säkert dyra) märken på båda fordonen. Den andre föraren påstod att han hade hunnit stanna och att jag backade på honom.
- Man får inte backa ut i farleden utan att se sig för, menade han.
Jag tyckte att jag sett efter och att han körde på mig medan jag höll på att ta mig från platsen. Funderade en kort stund på att ta dit polisen, men tänkte jag att de givetvis struntar i en sån bagatell.
Det slutade med att vi gav varandra namn och telefonnummer och att han skulle kontakta sitt försäkringsbolag. Var det fel? Hur skulle du ha gjort?

Sjukhusstatister


Vi har verkligen fått lära oss att filmarbete betyder TÅLAMOD. Men vi var elva statister, varav åtta var från andra håll än Piteå, och vi hade trevligt tillsammans. De övriga var närapå proffs, någon hade spelat Lena Endres mamma, andra hade varit med i Lasermannen, Ping Pong Kingen, Beck, polisserien Höök mm. De hade en hel del att berätta för oss nybörjare.
Sen blev det förstås heta diskussioner om fenomenet Anna Anka. Och pappan till en av killarna hade blivit knivmördad och han sa att alla visste vem som gärningsmannen var, men det fanns inte tillräckligt bevis för att få honom dömd. Ny diskussion om polisen. En annan statist från Boden påstod sig vara bäste kompis med Brolle Jr och hade festat med honom och Marcus Fagervall, en medelålders dam från Rutvik hade filmat med en charmig Mikael Persbrant osv osv.
 

Scriptan och Jerry, som är statistansvarig, konfererar om var vi ska befinna oss i nästa scen. Jag tror inte att vi skulle föreställa anhöriga utan bara vanliga besökare på sjukhuset. Vi fick följa med en sjuksköterska förbi receptionen, och i en annan scen komma gående i korridoren när pappan i filmen möter sin chockade dotter.


Monica G hade en liten talroll som sjuksköterska och sminkas inför sin insats. Vi andra fick klara oss med vår naturliga "look".


Det är intressant att se vilken utrustning som behövs, det bärs, testas och ändras ljus hela tiden. Bland annat byttes alla lysrör ut i hela korridoren för att det skulle bli rätt färgåtergivning. Sen filmas scenerna om och om igen.


Tjejen som spelar huvudpersonen Tina är oerhört duktig. Här koncentrerar hon sig inför en svår tagning.


När det var lunchdags blev det trångt kring grytorna. Det smakade bra med lax, potatismos och grönsaker från Tommys catering.
Efter en hel dags hårt arbete brände vi sedan hela gaget, och mer därtill, på en brakmiddag på Restaurang Bryggargatan.

Mer filmjobb

Det kom ett telefonsamtal från filmgänget häromdagen. De ville att vi skulle ställa upp som statister igen, och vi tvekade inte att göra en ny insats. Vad vi ska föreställa vet vi inte, hon sa något om anhöriga och personal. Vem vet, kanske ska någon av oss spela myndig överläkare. Eller så blir vi gammelmormor och gammelmorfar.
Igår fick vi i alla fall denna bekräftelse via mail och på onsdag får ni nog veta vad det blev av det hela.
Vad bra att ni kan komma, ni behövs! Det gäller alltså den 29:e september kl 09.45 på Piteå älvdals sjukhus. Vi kommer att möta upp er i foajén på sjukhuset och ni kommer att bjudas på lunch.
Klädsel:
Klä er i sommarkläder, filmen utspelar sig på sommaren och vi kommer filma inomhus. Ta även med er ett ombyte.

Skillnad


Vi har upptäckt en del nya platser den gångna helgen. Förutom alla kulturella inslag har vi också åkt runt och kollat på fritidshus som är till salu. Skyltar från fastighetsförmedlare gav oss alibi att ta oss till stugområden där vi aldrig varit förut.  
De flesta objekt hade fina lägen vid havet - men väldigt höga priser tyckte vi. Men det höll inte vår skånska släkting med om, hon tyckte allt under en miljon var jättebilligt. Antagligen är hon bara en lottovinst från att bli stugägare vid Bottenviken.   

Vernissage


Vernissage i Acusticum
 
Mingel med kända och okända människor, iskall cider, chips och godis.
Piteåtjejen Sarah Widerfjells tavlor fångar intresset. Vackra och tänkvärda
tryck som väcker många funderingar. Verkligen ingen hötorgskonst.

Hötorgskonst


Inte undra på att många turister stannar till här! Vackrare kan det knappast bli. Men målade jag tavlor med detta motiv är det nog risk att de skulle klassas som hötorgskonst, eller vad tror du?
(Kända exempel på hötorgskonst är tavlor med motiv som zigenerskor, gråtande barn, fiskargubbar samt den så kallade "Älg i solnedgång")

Skulpturer i lera

Tack vare en långväga släktings besök kom vi oss äntligen till Tora Ceder idag. Av någon anledning har det aldrig blivit av tidigare. Vi har bara passerat förbi, alltid på väg någon annanstans. Men nu gjorde vi slag i saken och det visade sig vara en fullträff. I ateljén i Arnemark fanns en stor bredd av skulpturer av olika slag. Hon är otroligt duktig med lera den tjejen!
- Vilka fina saker, tyckte också vår konstintresserade skånska gäst, och det var nog bara begränsningen på flyget som hindrade henne från att handla stort.
Själv kunde jag inte låta bli att köpa en liten gråsparv. Den blir perfekt i min vinterinstallation på bron.


Konst och kultur

På museet i stan hade man arrangerat ett slöjdcafé och en utställning av hattar och mössor. Där fanns också en modell av Piteå stad som den såg ut i slutet av 1800-talet. En del av byggnaderna finns kvar än idag, speciellt här vid Rådhustorget.
 

Museet är den gula byggnaden till vänster, tidigare rådhuset i stan.


Det var gammeldags marknad på torget, och hembakad mjukkaka är väl också kultur, eller.... 


Konsthallen på Aronsgata fick också besök. Utställningen hette Jubilarens val. Varför då? Jo, de som arbetat 25 år åt kommunen får här välja vilket konstverk de vill ha som gåva (istället för den sedvanliga guldklockan) Vi hade fullt upp med att tänka oss vad vi skulle ha valt. En ovanlig och kul grej!


Böcker på skiva


Jag fick ett mail från biblioteket idag. En vänlig påminnelse om att lånetiden på talböckerna snart är slut. Men också ett erbjudande om att jag kan förlänga lånet via Internet om ingen annan står på kö för den.
Dagens bibliotek har mycket att erbjuda. Inte bara böcker och tidskrifter, utan också böcker inlästa på CD eller MP3, och DVD-filmer i oväntat stor sortering. En service som jag tror skulle utnyttjas mycket mer om bara biblioteket låg centralt, till exempel nära våra caféer och gallerior ;-) 
Att krypa upp i en skön fåtölj med en bra bok är livskvalitet. Men vi har också upptäckt hur mysigt det kan vara att slå av TV:n och tillsammans lyssna på en bok. Oftast är det duktiga skådespelare som läst in texten, eller så kan det vara författaren själv. Viveka Lärn är ett bra exempel på hur hennes göteborgsdialekt ger mervärde åt den historia hon berättar. 
Jag tror inte att pappersboken kommer att försvinna, men jag upplever att böcker på skiva är ett bra komplement. Perfekt att ha med på längre turer i bil eller husbuss, och varför inte i köket medan man håller på med de nödvändiga vardagssysslorna.

Skilda världar


Har du sett programmet Svenska Hollywoodfruar på TV3? Av en ren slump hamnade jag mitt i den första sändningen och trodde först att det var en fejkad komedi. Men när självaste Paul Anka dök upp i programmet måste jag inse att det var på riktigt.
De tre fruarna, och särskilt Anna Anka, lyckas verkligen underblåsa bilden av den arroganta nyrika bimbon. Och att bekräfta den svenska dumma blondinen förstås.
Är jag bara avundsjuk? Nej jag tror inte det. Visst vore det skönt med en massa pengar på banken, men det liv som visas upp i programmet verkar inte vara mycket att stå efter. Se själv på måndagkväll ifall du missat det tidigare. Jag tycker mitt eget liv som svensk pensionär är mycket rikare på sitt sätt. Ingen status att leva upp till, ingen avundsjuka och inget jagande efter att synas och vara värst.  

Goda nyheter


(Family and friends at the christening)  
Resultatet från Lilys MRI har kommit, det visade tack och lov inga tecken på någon ny tumör. Vi är förstås väldigt lättade och sonen med familj vill tacka er alla för ert stöd.
Fotot är från dopet den 30 augusti. Med på bilden finns vännerna Haik och Christine med sina barn. Just nu finns det många i bekantskapskretsen som har småbarn. Det blir garanterat livat på kalasen framöver.

Tålamod, tålamod...


(We were acting in a movie as extras the other night)
Vi var många som ställde upp som statister vid filminsplningen. Christinasalen blev närapå fullsatt. Och vi fick verkligen en god inblick i vilket slit som ligger bakom en färdig produktion. Vi fick applådera gång på gång för att scenen skulle filmas i olika vinklar och för att regissören skulle ha material att välja mellan.


(Interesting, but a lot of waiting)
Kul och intressant var det att få vara med, och som tur var hade vi med kaffe och fika, för det blev mycket väntan.


(Three hours of work will be 30 sek in the movie)
De tre timmarnas arbete med slutscenen blir cirka en halv minut i den färdiga filmen. Killen som var statistansvarig berättade också att det oftast blir bara två minuters film av en hel dags jobb. Inte undra på att det tar tid och kostar stora slantar att göra en spelfilm.   


(One of the moviestars, wellknown Thomas Hanzon)
Förutom huvudrollsinnehavarna, Hanna och Erica Midfjäll från Kiruna, medverkar den kände skådespelaren Thomas Hanzon som pappan i filmen. Vem som spelade mamman kunde vi inte lista ut, men hon var väldigt vacker. 
Inom kort väntar en filminspelning i kyrkan och dit har vi förstås anmält oss som statister.

Verklighetsbaserad


Boken som ligger till grund för filmen är verklighetsbaserad. När den fjortonåriga Kinna Gieth förlorade sin tvillingsyster skrev hon om det till författaren Peter Pohl.

Peter Pohl skrev sedan romanen ”Jag saknar dig, jag saknar dig”, som bland annat vann Augustpriset 1992 och Tysklands litterära pris 1995. Boken har blivit en kultbok bland tonåringar, men har också fått en stor läsekrets bland vuxna. Denna gränsöverskridande historia rymmer både stor sorg och mycket hopp.

Vi lär känna tonårsflickorna och tvillingarna Tina och Cilla under deras uppväxt i en svensk småstad, som i filmen är förlagd till Piteå. På mammas födelsedag rusar tvillingarna iväg för att hinna med skolbussen, då blir Cilla påkörd bakom Tinas rygg. Kvar blir Tina som måste försöka klara sig och hålla balansen i livet utan Cilla. 
"Jag saknar dig" är en sann beskrivning av hur det kan vara att leva vidare i det svåra, där små, små händelser blir extremt laddade.

Filmens regissör Anders Grönros fick en guldbagge i kategorin Bästa regi för filmen ”Agnes Cecilia – en sällsam historia”. Han har även gjort den prisbelönade filmen ”Glasblåsarns barn”


Jag saknar digVisst skulle det vara intressant att få med vid en riktig filminspelning? Du som bor i närheten av Piteå får nu en chans att göra det. Ställ upp som statist på Christinasalen i morgon tisdag då filminspelningen av "Jag saknar dig" behöver publik! Kom före klockan 18.oo och ta gärna med din kamera.
Klädseln är valfri, men vi ser helst att man klär sig för en teaterföreställning, d.v.s. att man klär upp sig lite för att se på teater, gärna färg. Kläder man ska undvika är: smalrandigt, smårutigt, kritvitt, helsvart.
Scenen som ska spelas in:
Cilla, som omkommer i filmen, startade ett teaterprojekt på skolan men som hon aldrig hinner färdigställa. Så hennes vänner tar tag i pjäsen och sätter upp den efter hennes död och hela Piteå kommer för att titta på den. Det är premiären av denna pjäs vi kommer att spela in på tisdag och ni kommer att utgöra nära och kära till dessa elever som uppträder. Alla som deltar kommer att bli bjudna på en förhandsvisning av den färdiga filmen! 
Wow, givetvis ska jag vara med...

Längtan

Ett par ungdomar som vi känner ska inom kort åka över till Californien. De ska bland annat besöka Los Angeles, Las Vegas, San Francisco och Grand Canyon. Vi har fått lov att skicka med lite presenter till sonens familj och det är vi jätteglada över. Men oj vad vi började längta efter dem när vi slog in paketen. För att få känna oss nära blev det amerikansk middag idag. Grillade tunna revbensspjäll (men de blev inte alls så läckra som dem vi får i Amerika) och så en riktigt mumsig amerikansk äppelpaj, kryddad med bl a muskot, till efterrätt. Den blir alltid supergod!


Förberedelse

   
En skål med närodlade väldoftande äpplen på bordet och en rönn full med klarröda bär påminner mig om att hösten är här och att det har blivit dags att förbereda allt inför den långa vinter som kommer.
 
 
Det betyder att guldfiskarna i dammen flyttas till sin stora behållare i garaget, den röda näckrosen hamnar i källaren, potatis och morötter ska upp ur jorden och uteblomkrukorna tömmas. Det känns lite vemodigt, sommaren har gått så fort. Jag tror faktiskt att jordklotet snurrar allt snabbare för varje år som går. Är det bara jag som har upptäckt detta fenomen?Tokrea(The Swedish citizens will pay 14 milj. SEK for the crown princess wedding)

På tal om kungligheter och förberedelserna inför Viktorias bröllop läste jag nyss den politiska kommentatorn Lena Melins krönika i Aftonbladet. Den handlar om bröllopet och de 14 miljoner som staten, det vill säga vi, ska står för. Här citerar jag valda delar:

*14 miljoner kronor är, å ena sidan, väldigt mycket pengar i ett Sverige där företag och organisationer skärskådar varenda kriskrona innan den satsas. Summan motsvarar driften av 175 förskoleplatser under ett år.

*14 miljoner är, å andra sidan, ­inte särskilt mycket pengar. Det är inte mer än 1,55 per svensk och mindre än en hundradel av Sveriges medlemsavgift till EU.

*Kungen, drottningen och deras barn har gått med på att spela en slags offentlig teater mot betalning. Uteblir betalningen blir det ­givetvis ingen pjäs. (Då kan det istället bli en privat ceremoni där bara de allra närmaste får delta)
* Sverige är ett litet land i norr och vi är starkt beroende av vår export. Vi borde alltså vara glada för all den pr vi kan få. Och bättre än ett bröllop mellan en blåblodig prinsessa och en gymägare från Ockelbo kan det knappast bli. Det får vi för bara 1,55 per skalle. Tokrea kallas sånt.

Kunglig spis


(The king of Sweden visits Piteå today)
Kungen är på besök i Piteå igen, denna gång utan sin fru och dotter. Han ska ta det första spadtaget som startar bygget av världens första pilotanläggning som tillverkar biodieseln DME.
Hans Majestät och övriga gäster bjuds på lunch på Kappas personalrestaurang, men det är Bryggargatan som står för menyn. En liten fågel kvittrade i mitt öra att det blir forell, ren och åkerbär. Undrar om den mannen nån gång får äta korv och makaroner, blodpudding eller havregrynsgröt?

We celebrate 49 years of marriage

Maken hade köpt vackra rosor och ett presentkort på SPA, och sökte reda på det album där vi har våra sex bröllopsbilder. Man blir varm om hjärtat för mindre.
 En sak är säker - jag skulle inte rymmas i bröllopsklänningen idag.

 
Men håll med om att vi var stiliga! Lika tjusiga som idag som B&B så riktigt påpekat ;-)


Under dagen gjorde vi en nostalgitur med anknytning till bröllopet.

 Miniatyrer att klicka på  

Vi besökte "vår" kyrka, åkte förbi på Mellangatan där vi bodde vid den tiden, köpte lite skumpa på Bolaget och åt lunch på Stadshotellet, eftersom restaurangen där vi firade bröllopet inte finns längre, och åkte sen upp på den plats där Strömlidastugan stått.


Nu var det bara en tom, blåsig kulle med utsikt över stan, så vi tog den inköpta tårtan med oss och drack kaffe hos den syrra som bor på vägen hem istället.
I kväll blir det fin middag på bästa porslinet. Det är trots allt femio år sedan vi blev tillsammans och fyrtionio sedan vi stod framför kyrkoherde Torsten Nilsson och lovade att älska varandra i nöd och lust.  

Bröllopsdag


Det ni ser på bilden är våra röda näckrosor från dammen, i den kristallskål vi fick till vårt bröllop för precis 49 år sedan. Vi vigdes i Öjeby kyrka och hade vår bröllopsmiddag på Strömlida (som tyvärr brändes ner för något år sedan) Vi hade köpt en halv gris och en halv kalv och våra släktingar hade lagat mat i stora mängder. Tyvärr finns inte många bilder därifrån. Att folk hade kamera och blixtaggregat var inte så vanligt och det var dyrt att framkalla. Men minnena finns kvar och blir extra levande den 17 september varje år.

Gissa


Vad kan detta vara? Fundera också på vad det kan ha att göra med morgondagen.

MötesplatserJag antar att du någon gång stött på fenomenet Facebook, eller åtminstone hört talas om det? En mötesplats på Internet där man kan skaffa ett eget utrymme för att lägga ut bilder, diskutera med sina kompisar, hitta nya och gamla vänner, och berätta vad man haft för dig sedan sist. Kort sagt, en plats för social samvaro på Nätet.

Nu har jag upptäckt att pensionärerna har en alldeles egen "Facebook"

Är du intresserad kan du kolla här: http://www.pensionatet.pro.se
(Kind of Facebook for retired people)


Indiansommar

Ännu en skön sommardag. Men den kändes fel på något sätt, det är liksom inte läge för solande eller bad i havet i mitten på september. Istället tog jag en promenad ner till byns affär och svettades grymt i min långärmade tröja och jeans.
Man kunde förstås ha myst i skuggan med en bok eller så, passat på medan det fortfarande är Indiansommar, men istället åkte vi till stan och gjorde undan en massa ärenden. Bland annat ett inköp av en liten behändig extra frysbox i stället för den stora som pajade i våras. 
Frysen som hör till den kombinerade kylfrysen räcker inte riktigt till alla gånger. Du har väl hört ordspråket: När det regnar manna har den fattige ingen sked. Då kan man inte utnyttja extrapriser och t ex spara grönsaker när det är gott om dem.
Men nu kan vi köpa in filead lax och flytta över de djupfrysta bären för att få mer plats i köksfrysen för andra varor. Det bor nog en liten hamster i mig den här tiden på året :-D  

Imponerande


Vi stod och beundrade rosenbusken, som fortfarande är alldeles full av knoppar och väldoftande blommor, när det med ens hördes ett ivrigt trumpetande uppifrån. I en jättestor plog kom 60 tranor flygande ovanför oss. Ja, du läste rätt. Vi räknade och kom fram till 60 individer. Mycket imponerande syn ska jag säga!
Plötsligt började tranorna cirkla runt i konstiga mönster, ibland i mindre ringar och ibland nästan hjärtformat, högt uppe i skyn. Väldigt konstigt.
Först efter en kort stund förstod vi varför. Då kom ytterligare 26 tranor flygande i två mindre grupper, kanske årsungar som inte riktigt hängde med.
När dessa var framme cirklade alla tillsammans ett tag och försvann sedan mot söder, i en plog rakt in i solen.  

Skellefteå

Det blev Västerbotten och Skellefteå som fick besök i helgen. Deras camping är öppen året runt och ligger nära både shopping och sköna promenader i skogsterrängen kring Vitberget. Vi hann med båda delarna förstås.


Det var soligt och varmt så lunchen avnjöts förstås utomhus. Enligt de grå nomadernas oskrivna regler är det herrarna som sköter disken efteråt.

 
Det är bra ordnat med servicen, fräscha duschar och toaletter och en bastu på både dam och herrsidan.
 
Med andra ord: ett riktigt mysigt ställe! Och inte allför långt bort för en weekend.

 
Kaffepanna fyndad på på loppis och en vacker blomma på Skellefteåcampingen.

Vitbergsdagen

 

På söndag arrangerades Vitbergets Dag och då hamnade vi mitt i smeten (se pilen).
Jag hörde faktiskt en lten pojke fråga sin pappa: Får man campa här också?


Olika föreningar presenterade sin verksamhet, man kunde t ex testa skjuta med pilbåge, baka pinnbröd, dricka kaffe, se en ledarhund i arbete och svara på mer eller mindre svåra frågor på en trekilometersrunda. Med lite tur och skicklighet fanns det möjlighet att vinna en weekend i en av anläggningens mysiga campingstugor.

  


Det var inte bara mycket folk som kom till arrangemanget, det var gott om hundar också. Väldigt kul tyckte både Bamse och Kaiser, som gärna låg utanför husbilen och kollade alla vackra hundflickor som gick förbi.

 

Flyttfåglar

Denna strålande vackra höstdag lockar oss söderut. Vi följer de snabba svalorna och de vackra vita svanarna i spåren. Återstår att se var vi och våra "medfåglar" landar. Så långt som till en annan kontinent lär det dock inte bli. En bra helg på alla!

11 september

Ett datum som etsat sig fast i minnet. Vi kommer ihåg exakt vad vi gjorde den här dagen för åtta år sedan. Till att börja med trodde säkert många fler än jag att det var en ny katastroffilm från Hollywood. Men tyvärr visade det sig istället vara alldeles sant. 
Hur de två planen flög in i tvillingtornen i World Trade Center har vi sett både filmer och bilder på, och skadorna på försvarshögkvarteret Pentagon dokumenterades. Men vart var det fjärde planet på väg när det kraschade på en åker? Vita Huset kanske?
Ikväll visar TV3 en spelfilm om vad som troligen hände ombord. Den heter Flight 93. Kan säkert vara både skrämmande och tankeväckande, även om den inte helt kanske överensstämmer med sanningen. Den ska vi se.   

MRI


Den 16 september är det dags för en ny magnetröntgen (MRI) för Lily. Läkarna vill kontrollera att tumören inte har kommit tillbaka. Hon äter ju ett antal mediciner, bland annat cellgift, för att detta inte ska ske. Ett nytt MRI är det enda sättet att få veta om det fungerar.
Så än en gång blir det en påfrestande väntan på besked. Vi vet ju att ni är många som haft Lily och hennes familj i era tankar och böner under den här tiden, och vi hoppas och tror att ni också har det fortsättningsvis.   

Före i kön

Är hela Sveriges befolkning med i ett gigantiskt försök med ett nytt vaccin? Ingen vet ju om det finns mer eller mindre allvarliga biverkningar av vaccinering mot svininfluensan. Ändå hoppas myndigheterna att alla ska ta de två sprutor som ingår. De till och med bjuder oss på det!
En annan undring. Det sägs ju att sjukdomen drabbar unga människor hårdast. Varför räknas då de som hunnit bli 65+ som en riskgrupp? Även fullt friska pensionärer alltså. Snällt, men ganska onödigt kan man tycka. Vi som är födda under första hälften av 1950-talet har ett visst immunförsvar mot "flunsor". För de allra flesta kommer den nya influensan att bli lindrig. Varför då inte låta unga småbarnsföräldrar gå före friska åldringar i vaccinationskön?
.

Vinn-vinn


Har jag drömt eller är det på riktigt? Jag har hört att forskarna numera kan få fram stamceller ur vanligt bukfett. Vilken grej! Etiskt försvarbart och ingen brist på material. En framtidsvision på väg att bli sann?
Man behöver inte längre använda aborterade foster för att framställa stamceller, utan folk som vill banta får ställa sig i kö för donation. Vi rundmagade blir av med överflödet och våra sjuka medmänniskor kan få hjälp mot diabetes, hjärtfel och annat elände. Ett stort steg för vetenskapen och väl värt ett Nobelpris, eller hur? Alla blir ju vinnare. Ja, kanske inte bantningsindustrin då förstås :-)

Arvidsjaur


Vi har ofta passerat Arvidsjaur och sagt vi borde titta in i kyrkan. Nu blev det äntligen av.


Den här tavlan sägs vara ett krigsbyte från Polen och 30-åriga kriget.
.


Skönt

Nu är vi hemma igen efter ett par sköna dagar i fjällstugan. Vädret har varit både och. Regnskurar och solsken avlöste varandra och under onsdagen blåste det upp rejält. Men man är inte så beroende av vädret inomhus. Vi har sovit, läst och promenerat. Låtit dagarna gå och njutit av tillvaron.  


Raketuppskjutning över Adolfström eller vad?


På vägen hem åt vi lunch vid den gamla bron över Dajnaksundet. 

Rätt?


Hur är det egentligen? Om det är dåligt med rönnbär blir det en snörik vinter? Rönnen orkar inte bära både snö och mycket bär. Eller är det tvärtom? Mycket bär på hösten betyder en sträng vinter. Då behöver nämligen fåglarna mycket mat. Har du någon efarenhet av vilket som är rätt?

Minst


Det blir djärva skutt mellan allvar och skämt ibland. Men kan dollarsedlar sia om katastrofer kan jag ju berätta om andra underverk.
Häromdagen utsattes en släkting för ett riktigt "practikal joke". När hon och hennes familj kom hem från en heldag i Västerbotten var äppelträdet plötsligt fullt av frukt, fast det inte borde finnas något alls. Och det var inte av den sort du ser på bilden, världens minsta, utan stora fullmogna äpplen. Vem som stått för det miraklet är fortfarande ett mysterium.
Jag har i alla fall kollat våra egna rönnar för säkerhets skull. Tänk om det plötsligt hänger rönnbärsäpplen från Japan i dem! Eller körsbär. Det vore ju kul. Men det enda jag upptäckte var röda vackra klasar av helt vanliga rönnbär.

Störst
Bränderna kring Los Angeles är fortfarande bara till 49 % under kontroll. Den räknas nu som den största i stadens historia. För att klara arbetet har över 4 700 brandmän satts in tillsammans med elva flygplan och nio helikoptrar utrustade med vattentankar.
Ca 600 kvadratkilometer snustorr skog har bränts av och 10 000 människor blev tvungna att överge sina hem. De flesta har nu fått återvända, men 12 000 bostäder och 500 kommersiella byggnader stod faktiskt på listan över hotade fastigheter. 64 av dem har brunnit och det ruskigaste är att man anser att branden är anlagd. Polisen har startat en mordutredning eftersom två brandmän har fått sätta livet till.

Kusligt

Jag fick det här i ett mail från en systerdotter. Ganska kuslig uppräkning - eller är det bara tillfälligheter som någon kalenderbitare gnetat ihop?


    
Abraham   Lincoln blev vald in i kongressen i 1846.

John F. Kennedy blev  vald in i kongressen i 1946.


Abraham  Lincoln blev vald som President i 1860.

John F. Kennedy blev vald som  President i 1960. 


Bägge var väldig upptagna av borgrättigheterna.

Bägges hustrur miste  ett barn, medans de bodde i Vita Huset.


Bägge  Presidenter blev skjutna och dräpta på en fredag.

Bägge Presidenter  blev skjutna i huvudet.


Nu  blir det mycket märkligt:

Lincolns sekreterare hette  Kennedy,

Kennedys sekreterare hette Lincoln.


Bägge  blev mördade av en person från sydstaterna.

Bägge Presidenterna blev  efterföljda av en från sydstaterna med namnet  Johnson.


Andrew   Johnson, som efterföjde Lincoln, föddes år 1808.

Lyndon Johnson,  som efterföljde Kennedy, föddes år 1908.
 

   
       

John   Wilkes Booth, som mördade Lincoln, föddes år 1839.

Lee   Harvey Oswald, som mördade Kennedy, föddes år  1939.
 

Bägge mördarna blev kända med 3 namn.

Hos bägge är namnen sammansatta  av 15 bokstäver.


Håll  dig fast nu:

Lincoln blev mördad i en teater med namnet  ”Ford”

Kennedy blev mördad i en bil av märket Lincoln, fabrikerat av  ”Ford”


Lincoln  blev mördad i en teater, och hans mördare sprang till ett varuhus för att  gömma sig.

Kennedy blev skjuten från ett varuhus, och hans mördare  flydde till en teater och gömde sig där.


Booth  och Oswald blev mördade för vad de gjort.


Är det Gud som vill visa oss att han  styr historiens gång?

................................................................................................................................

Och se  här. Detta är helt otroligt:


1)  Vik en ny $20 dollar sedel …2)  Vik den igen som bilden visar:3)  Vik den andra sidan på samma sätt, åt andra  hållet:4)  Vänd på den nu…Genom  att vika en 20 dollar sedel samman på ett simpelt geometrisk  mått,

kommer de katastrofer fram, som visas på alla  20 dollars  sedlar!


För  det första: Pentagon i flammor...  
Därefter  Twin Towers...

Tyvärr har vi ingen 20 dollarsedel här hemma, men jag ska be sonen kolla om det stämmer. Vad tror DU?
.

Modigt

Det finns oändligt många bloggar att utforska på Internet. Där finns bloggar om mode, om inredning, om speciella intressen, kändisbloggar eller bara om vardagsbestyr. Hur mycket som helst. Men det fins också bloggar som berör mer än andra. En av dessa läste jag häromkvällen.
Jag vill gärna ge dig också en möjlighet att läsa Evas berättelse. Hon drabbades av bröstcancer och har i dagboksform öppet berättat om sitt liv med sjukdomen, en historia om både skräck och glädje, och om vikten av att inte ge upp. En modig kvinna tycker jag.

Ta dig tid att läsa Cancertanten

Här är min historia om min sjukdom...från dag 1. Har tagit ett tag att skriva ner allt och sen att bara våga släppa det också. Men nu är den ganska klar och jag hoppas att nån därute kan få styrka av det jag har att berätta...

En olycka händer så lätt

Busschauffören Sten Ander från Roknäs lyckades med en snabb manöver förhindra en allvarlig olycka på torsdagsmorgonen. En mötande personbil kom över på fel sida och var nära att frontalkrocka med skolbussen som var fylld av gymnasieelever.
- Jag insåg snabbt att om jag bromsar in frontalkrockar vi, så jag valde att hålla ut på vägrenen och köra ur den dramatiska situationen, säger bussens förare.  
Han vill ta tillfället i akt och påpeka hur viktigt det är att använda bältet även när man åker buss. Hade det blivit en frontalkollision kunde många i bussen ha blivit skadade eftersom skolungdomarna slarvar med användandet av bälte, menar han.
(Kopierat från PT 3 sept 2009)

Jag fick en intevju med Sten Ander några timmar efter händelsen. Han menade att det var tack vare sin rutin som han reagerade rätt. En orutinerad förare hade antagligen panikbromsat och en frontalkrock hade varit ofrånkomlig. Man måste fatta ett beslut på mindre än en millisekund, påpekade han.
Enligt Kuriren var busschauffören chockad och det stämmer inte alls. Han var tvärtom på väg ut på nästa jobb när jag ringde. Och Sten Ander vill än en gång framhålla hur oerhört viktigt det är att använda bilbältet även i en buss.
- En människa på 70 kg väger som en elefant vid en tvär inbromsning. Och även den mest försiktige chaufför måste kanske göra en sådan någon gång, menade han.
Jag har en avlägsen bekant kan skriva under på det. Hon var på bussresa utomlands och hade just rest sig för att ta ner något från bagagehyllan när bussen tvärbromsade. Hon flög handlöst framåt i bussen och skadade sig ordentligt. Det slutade med sjukhusvistelse för hennes del och hemresa i förtid för henne och hennes man. 
Så på med säkerhetsbältet i alla lägen - och sitt ner i bussen! 

NSD har nya uppgifter:
... Föraren till bilen fördes till sjukhus för observation och enligt polisen så var det den föraren som styrde över på fel sida av vägen och kolliderade med bussen. Den troliga orsaken är enligt polisen att föraren i bilen svarade i sin mobiltelefon under färden. 

Använd inte heller mobiltelefon medan du kör bil!
 


Också nyttigt


(Fermented herring - good for your stomach)
Att surströmming är nyttig och god mat vet de flesta norrlänningar. Rena hälsokosten faktiskt. Nu har man börjat tillverka medicin av den läckra fisken, enligt Nordnytts morgonsändning. Den frystorkas tydligen och ska hjälpa mot magproblem och halsbränna bland annat. Det var väl det vi visste :-D

Nyttigt


En tallrik yoghurt med hallon och blåbär, plus lite krossade linfrön, är rena hälsokuren för både kropp och själ.

Hallon innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns också hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar.

Blåbär
är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är antocyaniner som ger blåbären deras blå färg. Antocyaniner tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar. Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.

Linfrö är ett frö med högt innehåll av kostfiber, protein och fett- och då framförallt omättade fetter. Begränsa dock intaget till högst två msk per dag.

Olika som bär


( blueberries and lingonberries)

 
(raspberries)  
I november har vi varit förlovade i ett halvt sekel. Den 17 september gifta i hela 49 år. Även om vi är olika som bär (flinar) är vi för det mesta lyckligt gifta ;-)  Givetvis har vi fått kompromissa många gånger, men vi håller fortfarande ihop. En av våra olikheter belystes de här senaste dagarna.
I går gjorde jag en massa ärenden, fikade på stan med dottern, kollade lite på affärer och besökte bekanta. Det tycker jag är avkopplande och stimulerande. 
Idag är Farzan ute i skogen, något som han gillar helt och fullt. Att gallra och att ta reda på träd som blåst omkull ser han närapå som ett nöje. Och senast han var ute på skiftet kom han hem med 35 liter lingon och ett par liter blåbär.
Eftersom han absolut inte gillar att shoppa, och jag är rädd för att bryta lårbenshalsen i skogen, delar vi alltså på oss då och då. Det fungerar till bådas belåtenhet.


Min plats

 
En vacker höstdag som den här gör mig mer medveten om min plats på jorden. Jag tänker på vilken lugn del av världen jag råkade födas på. Speciellt nu när bränder, orkaner, översvämningar och torka plågar andra människor runt om i världen. 
Här har vi fyra årstider som alla har sin tjusning, och är förskonade från våldsamma naturkatastrofer. Hitintills i alla fall. Vad den globala uppvärmningen kommer att innebära för vår del vet väl ingen. Kanske bara skönt Medelhavsklimat. Men hur kommer det att bli i den övriga delen av världen? Är det bara början på en katastrof vi ser?
Det där blev dystert. Måste nog koka mig en kopp kaffe och sätta mig i solskenet ute på farstubron och njuta av tillvaron en stund till.

RSS 2.0