Utom kontroll

Brandkåren i södra Kalifornien klarar inte den våldsamma terrängbrand som hotar att skövla sex städer utanför Los Angeles. Nu riskerar fler än 12 000 hem att slukas av lågorna.
– Vi har ingen som helst kontroll över bränderna, sa guvernör Arnold Schwarzenegger i natt.
Under morgonen rapporterades att två brandmän dödats i släckningsarbetet. Hittills har mer än 14 000 hektar skövlats av elden. Natten till i går fördubblades branden i storlek.
– Den sprider sig åt alla håll. Just nu brinner den längs en sträcka på 1,6 mil, från La Cresenta till Pasadena. 10 000 hushåll har beordrats att evakuera, sa en talesperson för de 2 000 brandmän som bekämpar elden.
Arbetet försvåras av den 37-gradiga hetta som de senaste dagarna har plågat södra Kalifornien.
(Ur Aftonbladet den 31 augusti 2009)
Vad vi förstår brinner det inte i närheten av de samhälle där sonen och hans familj bor, men det är ändå förskräckligt att se hur hjälplösa vi människor blir när naturen inte låter sig kontrolleras.
Det brinner igen

Det brinner igen utanför Los Angeles. Folk evakueras undan lågorna, två brandmän har omkommit och massor av byggnader förstörs. Över 10 000 hus är i farozonen och elden hotar nu ett kommunikationstorn för alla TV och radiosändningar i området.

Minimalistiskt
(A very small bedroom int the cottage, the dog´s bed is under the sofa)
Rummet i stugan, som karlarna jobat med i helgen, är väldigt litet och långsmalt. Det gäller att utnyttja utrymmet så vettigt som möjligt.
Golvet extraisolerades och fick ett klick-golv i bok, faktiskt det billigaste och enklaste alternativet. För att hunden skulle få en egen koja byggdes en "låda" längs med den ena kortsidan. Den ena delen fick en ingång på framsidan, och den andra används till förvaring. Genom att lägga en dyna ovanpå fick man en mysig soffa under dagen. Den är ovanligt hög, men det beror på vovvens mankhöjd ;-)
På kvällen fälls dubbelsängen ner från väggen. Uppfälld ser den ut som en white board på ett konferenscentrum. Den lösningen ger golvutrymme under dagtid och bra sovkomfort under natten.
(The double bed hangs on the wall. Next step will be painting the walls)
Nästa steg blir att klä väggarna med panel och kanske vitmåla eller lasera dem.
Regn är inte fel

Att fotografera i regn kan ge annorlunda bilder och fina färger.

(Beautiful colours in the rain)
Värre än djur
Mest aktuellt är ju mannen utanför Råneå som dödar sin sambo för att hon fått vårdnaden om deras små barn. Han hade tydligen skickat hem sina anställda och använde ett redskap som man har vid slakt av boskap, men påstår att mordet inte var planerat !!!
För att inte tala om mannen som kidnappade en elvaårig tjej i USA och höll henne fången i arton år. Jag undrar just vilka möjligheter hon har att få ett normalt liv ? Och de två döttrar som växt upp med henne i fångenskapen. Femton, respektive elva år, under så hemska omständigheter att vi bara kan ana oss till det. Enligt de psykologer som uttalat sig i Los Angeles Times kommer det att bli väldigt svårt att rehabilitera dem fullt ut.
Men att jämföra män med djur är förstås orättvist. Inte ens ett djur skulle hålla en artfrände i fångenskap under flera år. Tyvärr finns det flera exempel på män som har gjort det.
Soligt och blått
Blött och grått
Till saken hör att rummet egentligen byggdes som förråd, men blev ett rum för familjens hundar. Efter några år tog dottern och hennes kille över det som ett eget "krypin". Nu är det dags för en ombyggnad, den här gången till femstjärnig standard, påstår mågen ;-)
Fjällen drar

(To the mountain cottage again)
Nu drar vi till fjälls för ett par-tre dagar. Det är svärsonen som har ett byggprojekt på gång, och vi följer med som assistenter. Om han har med sin dator med fungerande mobilt internet kommer vi höra att av oss.
Troligtvis har de vackra höstfärgerna börjat visa sig däruppe så det kan finnas vackra fotomotiv. Ha en bra helg alla bloggläsare.
Tänk efter före...

Vägverket har infört nollvisionen. Nu dör ungefär 500 människor i trafiken varje år. Ruskiga siffror som man gör allt för att förminska med hjälp av mitträcken och andra säkerhets-åtgärder. Mindre känt är att 1400 människor skadas så svårt i hemmet att de avlider. Ettusenfyrahundra alltså! Och då handlar det enbart om fallolyckor. Varför talas det så lite om det? En orsak är förstås att media inte tar upp det. Men vi känner nog alla någon som har fallit. Själv har jag bekanta som ramlat när de t ex klivit upp på en snurrstol, ett bord eller en stege som inte stått stadigt. De behövde visserligen sjukhusvård, men de klarade livet och kan räknas in i de 70 000 personer som skadades svårt vid ett fall det året.
Nu gör "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap" en satsning på att undvika dessa olycksfall som ju kostar enorma summor och mycket lidande. Myndigheten har bl a gett ut en folder som tar upp saker som fall, brand, brottslighet och andra risker i vardagen. Väldigt nyttig läsning. Det gäller verkligen att tänka efter före.
Tänker inte

Startpaket kontantkort. Ny kund? Just nu 150 kr extra när du fyller på för första gången!
Vid kommentarerna i förra inlägget, det om att kontantkort kan göra att mobilsamtalet inte går att spåra, fanns Google-annonsen du ser här ovanför. Ett bevis på att datorer, i det här fallet en sökmotor, inte tänker. Reklam för ett abonnemang borde väl ha varit mer på sin plats?
.
Viktigt att känna till

Vet du att du kan ringa SOS, men de kan inte spåra ditt samtal om du använder kontantkort? (Alltså inte har ett abonnemang) Det berättade Margareta Lindbäck från SOS Alarm under en kursdag för PRO. En chockerande nyhet för de flesta. Vi ansåg att telefonförsäljarna borde berätta detta för sina kunder eftersom så många tycker de har en trygghet i att mobilen finns där. Så är det förstås också, så länge du kan prata och göra dig förstådd. Men har SOS för lite att gå på blir det problem. Det kan vara värt att tänka på!
Halvåringar


(The twins, six months old)
Idag, den 26 augusti, blir kramgoa Sammy och Lily sex månader, och söndagen den 30 augusti är det dop i Holy Trinity Catholic Church i Ladera Ranch. Lily nöddöptes visserligen innan man akutoprerade hjärntumören, men hon ska också vara med nu och prästen kommer att hålla en speciell ceremoni för henne. Vi tänder ljus härhemma och känner oss delaktiga, även om det är på avstånd.
Höst eller sensommar

Det är gott om svamp redan nu, men rosenbusken blommar fortfarande.


Sushi på svenska

När vi har besökt sonen och hans familj i USA har vi alltid passat på att äta sushi. Det är verkligen gott och vi har saknat det härhemma. Men nu har jag hittat en "försvenskat" och väldigt enkelt recept som jag tänkte ni skulle få chansen att pröva. Hör gärna av dig med en kommentar efteråt.
2 dl grötris
5 dl vatten
2 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
200 g gravad lax i tunna skivor
1-2 avokador
nymald svartpeppar
Koka riset i vattnet med salt i ca 25 minuter.
Blanda det nykokta riset med vinäger.
Ta upp och forma riset till små avlånga bollar med fuktade händer.
Skär laxen i ca 3x7 cm stora bitar.
Skala, kärna ur och skär avokadon i tunna klyftor.
Lägg en avokadoklyfta på varje risboll och lägg en laxbit ovanpå.
Krydda med lite peppar på varje risboll.
Servera sushin med soja och lime att pressa över.
Andra alternativ är gurka i stället för avokado, räkor eller böcklingkräm (finns på tub) i stället för lax. Prova dig gärna fram med olika havsdelikatesser.
Det finns en pasta som heter Wasabi. Den är god till sushi, men ta bara en liten liten gnutta, den är STARK! Om den blandas i sojan föreslår tubens förpackning att du börjar med en ½ tsk till 50 ml soja och sedan provar dig fram till hur starkt du vill ha.
Good Things come in twos

Morfar och mormor finns på plats och hjälper till med tvillingarna. De håller säkert med om texten på tröjorna: "Bra saker kommer i dubbla upplagor". Åtminstone i det här fallet, eftersom barn är väldigt viktiga bland släkt och vänner. Ett nyblivet brudpar hinner knappt genomföra bröllopsnatten innan de får frågan om hon blivit med barn. Och dröjer det undrar man nästan vad det är för fel. Vår egen dotter fick också höra : Are You pregnant yet ? av ett par äldre damer när hon besökte Ladera senast.
Blandade känslor

Vi fick ett paket från USA idag. Det innehöll bl a en CD med bilder av våra barnbarn i Los Angeles. Jättekul givetvis, och tur att det kom fram just idag. Undrar just om brevhanterarna ens hann se att det var adresserat till farmor och farfar, eller om de bara kollat på postadressen. Eller så har de lärt sig. Paket från sonens vänner har ofta skickats till Morzan and Farzan ( plus adressen förstås i engelsk tappning).
Paketet kom i rättan tid. Morzan hade tillbringat en timme hos tandhygenisten och kände sig mörbultad och irriterad. Bara det att man måste betala dyra pengar för att bli så misshandlad. Borde man inte i stället få ordentligt betalt? Dessutom påstod hon att en av mina tänder var mobil. Aldrig hört något liknande! Hade någon opererat in en telefon i min tand? Secret Service, FBI eller Säpo kanske?
Men det visade sig att tandrackaren var rörlig, gick att gunga lite fram och tillbaka. Risk för tandlossning. Inte bra alls! Läge för att deppa ihop med andra ord.
Brevet fick mig att tänka på annat. Så ett stort tack till sonen och hans familj. Ni räddade min dag. Säkert Farzans också :-)
Piller eller...



Visst önskar man ibland att det skulle räcka med ett näringspiller till middag. Särskilt när kassarna man släpar hem är många och tunga. Men det skulle säkert bli väldigt trist. Tänk bara på nyupptagen mandelpotatis, rökt abborre och blåbärskaka. Eller det som nu är mest aktuellt, en rejäl surströmmingsklämma.
Mat är ju inte enbart näring, bränsle för kroppen. Alla sinnen är inblandade vid matbordet. Smak, utseende, doft och känsla. Skulle du själv välja ett piller i stället för tunnbröd med mandelpotatis, lök och surströmming? Eller några matiga honkräftor för den som gillar den sorten?
Otroligt
Barnbarnet i familjen hade kommit in på LTU i Luleå och höll häromdagen på att flytta till en lägenhet i närheten av universitetet. Han hade sin Audi där tillfälligt, mest för att kunna komplettera bohaget, och hade på kvällen parkerat sin ögonsten vid bostadsområdet.
Vid 24-tiden ringde polisen. Ett par Securitas-vakter hade upptäckt att bildörrarna stod på glänt. Och tro det eller ej! Tjuven hade snott både framstolar och baksäte! Originalstolar i skinn, värda en hel del tydligen. Bilen var tömd och det inom loppet av ett par timmar. Kan man ha mer otur än så?
Men i den andra historien hade de inblandade inget emot att bli bestulna. Ett äldre par skulle slänga sin fulla porta-pooti (eller vad detta engångsdass nu heter) och hade tills vidare satt den i en kartong som tidigare innehållit en ny TV. Kartongen hade de surrat fast i takräcket, åkt ner till Skellefteå, och gjort ett kort stopp på stormarknaden. När de kom tillbaka till bilen upptäckte de att kartongen var borta! Stulen.
Vi var alla överens om att vi skulle ha velat se den tjuven öppna sitt byte. Gärna hemma i sin egen lägenhet.
Skärgårdsfest och loppis

( The Archipelago feast in Piteå)
Det är inte ofta man får chansen att se ett riktigt piratskepp. Såna finns mest på film eller pratas om i nyhetssändningar då de kapat andra skepp för att få ut stora lösensummor. Men piraterna som fanns vid Södra Hamnen var av den snälla sorten så folk fick åka med på en tur för en mindre summa pengar.

På kajen kunde man göra andra affärer. T ex köpa fisk, sikrom, böcker eller slöjdalster. Eller titta på båtmuseet och hur Roland Hedlund med motorsågens hjälp skulpterade fram en vacker trä-sjöjungfru.

Det bjöds också på dansuppvisningar. Den ryska gruppen på bilden, och dansare från Piteå, visade upp sina färdigheter och samlade stor publik.

På andra sidan stan vimlade det också av folk. Förutom den sedvanliga lördagsloppisen var det utställningen av veteranbilar och motorcyklar som drog. Tyvärr ger inte bilden full rättvisa åt det westerninspirerade fordonet i förgrunden. Det fanns massor av kul detaljer både på cykeln och släpet som var utformat som en prärievagn.

Detaljer från motorcykeln på en bild lånad av C L
Mer om kungabesöket

Som synes var vi många som ville vara med vid kransnedläggningen. Eller var skälet att vi ville se kungafamiljen livs levande? Jag tror nog att det var det senare i de allra flesta fall.

Dessa helt otroliga musiker inledde dansuppvisningarna på scenen. Väldigt suggestivt med ett enbart rytmiskt och samstämt trummande, iklädda vita masker och svarta slöjor som virvlade i vinden. Det var svårt att se om det var kvinnor eller män bakom maskerna
.

Vem är hon närmast kameran? Eller är det en han? Iklädd välsittande grå kostym och svart t-shirt, utan tillstymmelse till smink eller smycken, väntade den här personen på kungaparet vid landstigningen och höll sig sedan diskret i deras närhet.

(se pilen) Minen var bister, blickarna forskande och hela personen utstrålade självsäkerhet och god fysik. Jag gissade på en tjej med hårda nypor, en livvakt kanske. Fast det kunde förstås också vara en vacker ung man.
Just nu diskuteras en liknande sak på VM i Berlin. Segraren på 800 m, sydafrikanskan Caster Semenya, har fått en hel världs ögon på sig. Inte för att hon var överlägsen på sträckan - utan för att man utreder om hon är en han.
Kungligt besök

(The king, the queen and the crownprinsess of Sweden visit Pitea)
I år är det 200 år sedan man utkämpade de sista striderna på svensk mark. Med anledning av detta kom kungen, drottningen och kronprinsessan till Piteå idag. Eller rättare sagt till Pitsund där kungen och den ryske ambassadör Alexander M. Kadakin placerade var sin krans vid den minnessten som finns vid gamla färjeläget.

Mediebevakningen var enorm. Förutom lokala medier fanns Expressen, Aftonbladet, Svensk Damtidning och jag vet inte vad på plats. Radion direktsände också hela förmiddagen. Vi såg dem gå omkring och intervjua folk lite överallt. Själv ska jag inte missa Nordnytt ikväll :-)

Gästerna bjöds på ett digert program där sång och dans hade en framträdande plats.

När någon spontant tog upp "Du gamla du fria..." som avslutning kändes det helt rätt och alla sjöng med - även de inbjudna hedersgästerna.

Sedan var det dags för hämtning med Sjöräddningens båtar. Lunchen väntade.

Det var ingen tvekan om vem som stod i centrum. "Grattis och Lycka Till" hördes lite överallt, och Viktoria log och vinkade glatt. Och när Silvia dröjde sig kvar för att få receptet på pitepalt sa hon på skoj: "Jag tror jag lämnar mamma här hos er".

Kungen och drottningen åkte i den ena båten, kronprinsessan i den andra.
Och Säpo fanns förstås med på dem båda.


(Look-alike?)
Men hade kungen tagit med en dubbelgångare? Ville han ha möjlighet att kunna smita undan om det blev för tråkigt? Bytte de här två kläder skulle det säkert fungera.
Än är det sommar

(Still Summer-time)
Renfanan ute vid dikena står,
niger och säger att värmen är svår.
Barnen de plocka då blommorna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt:
Mor nu är hösten här, kära mor
snar får vi gå med strumpor och skor.
Renfanan ute i vid dikena stå,
då får vi skor och strumpor ta på!
Mor i stugan, hon säger då:
Renfanor aldrig svettas så,
Än får ni gå utan strumpor och skor,
än är det sommar kvar, säger mor.
(Melodi: Blåsippan ute i backarna står...)
Oväntat

Eftersom jag inte direkt längtar efter möten med min tandläkare var det ett bra tag sedan vi sågs. Det är inget fel på henne som person, inte som yrkesmänniska heller, det är skräcken för hanteringen som sitter i sen barnsben. Besöken hos den barska utländske tandläkaren var något som både jag och mina skolkamrater bävade för på den tiden.
Den fasan har följt mig genom livet. Men när alla ursäkter tagit slut, och mardrömmar om tappade tänder kom allt tätare, blev jag till sist tvungen att boka tid. Man vill ju trots allt behålla sina egna så länge det går!
Med en stor tung klump i magen infann jag mig på den tjusiga kliniken, beredd på att det skulle smärta i munnen och svida i plånboken. Jag försökte slappna av liggande platt på rygg medan tandläkaren petade, slet och grävde bland tandstumparna, mätte tandfickor och såg bekymrad ut.
Döm om min häpnad när hon slutligen tog bort apparaturen och förklarade att det inte fanns några hål. En gammal lagning borde bytas ut och ett besök hos tandhygenisten var att rekommendera. Men det var allt. Jag trodde inte att jag hörde rätt! Visst är tandhygenisten också en plåga, men tandfickorna måste åtgärdas för att inflammationen i tandköttet ska läka. Det är bara att acceptera. Du förstår nog att det var med lätta steg jag gick därifrån.
...då händer det mycket.

Rosa rucklet, den gamla ICA-affären, har stått tillbommad i många år och retat folk som tyckt att den varit en skamfläck för byn. Med tomma skyltfönster, högt gräs, sly och och bråte har den har till och med fungerat som ett sorts riktmärke. "När du ser en rosa fallfärdig gammal affär ..."
Men snart är den sagan slut. Medlemmar från Kustkyrkan, hembygdsföreningen och byamännen hjälps nu åt att riva kråkslottet sedan ägaren till sist gått med på att sälja. Äntligen!

Annat byggs och fixas till. En boule-bana med Sveriges vackraste utsikt (?) håller på att färdigställas, grönområdet vid fyren blir allt större, kanske får vi så småningom en enkel camping i anslutning till Vägverkets populära rastplats, och E4 rustas nu upp förbi byn. Till och med vår egen lilla vägstump får en ansiktslyftning. Lite rörigt blr det förstås ett kortare tag, men slutresultatet blir säkert bra.
När det händer...

Vilket utbud det var ute i byarna i lödags. I Jävre visade man upp veteranbilar under dagen, ett band unga killar spelade på restaurangens veranda och på kvällen var det pub och stor rockkonsert på Jävregården där även Euskefeurat uppträdde. Roknäs/Sjulnäs hade byafest med bl a ankrace, i Rosfors kunde man lyssna på Rosvikskören och gå på Catrin Lidmans konstutställning, Sikfors lockade med Lill Babs och Långträsk anordnade logdans. Antagligen fanns det ännu fler arrangemang. Det är verkligen roligt, men varför händer allt just den här helgen?
Bärplock

(Picking blueberries)
Det rapporteras allmänt om dålig tillgång på både hjortron och blåbär. Men någonstans ska det väl ändå finnas. Kanske sökte vi själva på fel ställen eller så hade någon annan hunnit före. En hungrig björn? Eller organiserade bärplockare? En tom förpackning nudlar med asiatisk text och lite utspillda lingon (!) kunde tyda på det senare.
Men det blev i alla fall en fin utflykt i skogen och så pass med bär att det räcker till en blåbärspaj. Hörde att syrran i storskogen hittat sju stycken. Blåbär alltså!
Oväntat besök

(Unexpected visitor)
Häromdagen fick vi se en liten, liten ödla som såg ut att njuta av solen på vår farstubro. Ingen skrämmande varelse precis, men heller inget man vill ha inomhus. Är det någon av er som vet namnet på ödlan och hur vanlig den kan vara?
Danika
Foto: D Nazareno
Storasyster måste förstås också få finnas med på bloggen. Danika är redan stora damen, fyller snart fyra år. Ett riktigt charmknippe och farmors och farfars "gullunge".
Sammy (uppdaterad)

Foto: D Nazareno
Lilys tvillingbror Sammy har nu också fått göra en magnetröntgen, mest för att kunna utesluta att han också drabbats av cancer. Föräldrarna fick med sig en CD med bilder från sjukhuset, och vad vi förstår såg det bra ut, men en läkare ska titta på det och ge sitt utlåtande i slutet av veckan. Frustrerande att Los Angeles ligger nio timmar efter oss en sån här gång! Hjälp oss gärna att hålla tummarna för att allt är okey.
*Vi har nu pratat med sonen och fått reda på att läkarna inte kunnat se någon tumör. För säkerhets skull kommer man att röntga igen om ett halvår. Skönt att man tar deras oro på allvar.
Lily update

Foto: D Nazareno 2 augusti 2009.
Vi har fått en glädjande rapport från sonhustrun som visar att Lily fortsätter att reagera positivt på cellgiftsbehandlingen. Att hon inte tappar håret eller får sämre blodvärden tyder på att benmärgen inte är påverkad, vilket är ett väldigt gott tecken enligt sjukvårdspersonalen. Men det är bara en ny magnetröntgen som kan visa om cancern kommit tillbaka. En sådan ska göras i mitten på september.
De har också besökt en sjukgymnast för utredning. Det visade sig att hennes reflexer var mycket bra, så det centrala nervsystemet har inte skadats av hjärntumören eller de två stora operationerna.
Men musklerna i hennes vänstra arm och i nacken är något svagare än normalt. Därför ska hon få sjukgymnastik en gång i veckan i tre månader, plus några övningar som de kan göra hemmavid. Redan nu tycker föräldrarna att de kan se en viss förbättring.
Visst låter allt detta väldigt bra och positivt? Vi tar ett steg i taget och gläds med resten av familjen.
Birthday party

Solen kom faktiskt tillbaka och förgyllde vårt födelsedagsfest. En regnskur gjorde ingen större skada, Lusthuset och markisen från husbilen höll oss torra. Skönt att vi fixade det. Det känns som om man vill utnyttja alla tillfällen till uteliv medan sommaren är kvar.

Take it easy

Det regnar idag, så vovven tar det lugnt och slappnar av. Att bli blöt är inget han gillar. Ska det vara nederbörd ska den vara i frusen form, anser han.
Men gammelmatte är frustrerad. Hon hade tänkt ordna ett "garden party" i sommarvärmen. Använda trädgårdsmöblerna och Lusthuset för mingel och fika. Men det är väl bara att vänta och se om det blir uppehåll framåt kvällen.
Kung Karl

Kung Karls spira är vacker även då den har blommat färdigt.
Äta ute

Värmen höll i sig hela helgen. Att äta sen middag ute på terassen blev ett självklart val eftersom det var +22 C. Nyrökt abborre, halstrad sik och ortens färskpotatis smakade perfekt efter en produktiv arbetsdag.
Odör
Att tömma miljötoan hör till de mindre uppskattade inslagen i arbetet. Hunden däremot tyckte det var kul, han fick ett perfekt tillfälle att kamouflera sin egen doft i ett obevakat ögonblick. Men stanken avslöjade honom och det blev stortvätt utomhus. Inget kul alls!
Hjälpmedel

Vinterveden klyvs lätt med hjälp av tekniska hjälpmedel. Mycket enklare och roligare än att använda yxa. Vi blev till och med erbjudna att sälja klyven till nypris sedan stuggrannen fått låna och testa den.

Alla sätt är bra - utom de dåliga. En sparkstötting kan fylla många funktioner.
Hett om öronen

(A very hot weekend at the mountain cottage)
Uppe i den lappländska fjällvärlden är det just nu väldigt varmt och kvavt. Man kan tro att vi befinner oss i Amazonas djungel eller på en afrikansk savann av temperaturen att döma.
Ändå jobbas det för fullt här i Mittisjön. Det målas, spikas, fälls träd som kapas och klyvs och travas till vinterved, och som tur är är vi många som hjälps åt. Ungdomarna tar hand om akrobatiken, klättrar på stegar och sånt, medan vi äldre hjälper till och bland annat sköter marktjänst och arbetsledarfunktioner.
Revy-SM

Helt otroligt kul. Revy-SM bjöd på vitsar, sång och vacker dans. Tre timmars underhållning av hög klass där vår egen Pite-Revy verkligen skötte sig med den äran. Utmärkte sig gjorde också Iggesundsgänget med nära nog proffs i truppen.
Nu har vi packat för en arbetshelg i stugan och sticker om några minuter. Ha en riktigt bra helg. Vi hörs!
Skuggan

Det är högsommar, nästan höst, och svalorna börjar samlas för återtåget till Afrika. Över mitt huvud tränar de luftakrobatik och deras lyckliga kvitter får mig att stanna upp och le beundrande.
Då ser jag skuggan. Den hade kunnat vara min mammas. Den ger associationer till barndomens slåtter. Till intensiva dagar då höet skulle slås och hängas upp på tork i långa hässjor. Kvinnornas uppgift var bland annat att räfsa dikesrenarna som karlarna slagit med lie. Det gällde att ta tillvara allt som kunde bli mat åt korna under vintern. Men också att slåtterängen såg snygg och prydlig ut efteråt.
Jag städar bara upp efter gräsklippningen men Skuggan får bli en symbol för alla de småbrukarhustrur och tjejer som genom åren gått med räfsan i handen för att "dra sitt strå till stacken". (vitsigt, va?)
Fyndat
Ibland behöver man inte ens gå till en antikaffär för att göra fynd. Dottern har hittat en hel del intressanta saker ute i vår egen loge. Den här kannan från Rörstrand är väl läcker och förtjänar att få komma fram i dagsljuset igen?
Två uppläggningsfat och ett antal tallrikar, designade Rörstrands Taverna av av Carl-Harry Stålhane, fanns på samma ställe. Det ligger säkert fler saker av intresse därinne, kanske är det dags att ordna en egen antikaffär i rundlogen?
Stopp i Ånäset

Sex mil söder om Skellefteå ligger Stenfors Gård. Ett bra riktmärke är de två jätteosthyvlar som står vid E4 där du ska svänga av. Vi stannade till här på väg hem, mest av nyfikenhet, och upptäckte ett mysigt gammalt hus med bland annat restaurang och boende. Deras hemlagade paj med Västerbottensost var supergod och miljön väldigt trevlig.

På gården finns en antikaffär och två jätteloppis. Där kan ni säkert tillbringa flera timmar kära systrar. Det fanns massor av grejer och på loppis var det BILLIGT!
Baggböle

Nedanför herrgården ligger Umeälven och Stornorrforsen, med det energimässigt största kraftverket i Sverige. En vågad skylt varnade för alltför nära kontakt med strömfåran. Något som Morzan givetvis tog på fullaste allvar.

Vilket utflyktsmål! I området finns inplanterade träd och växter från olika världsdelar i något som kallas Arboretum Norr. Väldigt intressant och något som man behöver god tid på sig för att utforska. Farzan har stannat till för att beundra en hänggran från Nordamerika.

På tal om granar. Har du hört talas om baggböleri. Tidigare betydde ordet att ‘olovligen avverka kronoskog eller att med tvivelaktiga affärsmetoder köpa skogsfastighet eller timmer', medan det numera kan användas om ‘tvivelaktiga affärsmetoder i allmänhet' (enligt Wikipedia).
Ordet härstammar från händelser som ägde rum vid Baggböle. En engelsman vid namn James Dickson hade ett sågverk vid Baggböle och han lyckades lura till sig skog från bönderna i trakten genom oschyssta metoder, samtidigt som han utan lov avverkade en del av statens skog.
Sista slaget


I den idylliska byn Ratan var det det vita huset på bilden längs upp, och det här rödmålade lilla torpet, som stod kvar efter slaget mot ryssarna år 1809. Man kan fortfarande se kulhålen i väggarna fast det är 200 år sedan.
Senare i höst kommer ett stort följe med kungaparet och kronprinsessan Viktoria att besöka Ratan, som ett led i det så kallade Märkesåret. De ska bl a äta lunch på värdshuset, berättade ortsborna.
Lite fakta: Det sista krig som utkämpades i Sverige, kriget mot Ryssland 1808-1809, innebar svåra prövningar för byn Ratan och dess invånare. Den 20 augusti 1809 drabbade svenskar och ryssar samman i ett stort slag med Ratan som slagfält och de bybor som kom tillbaka fann sina gårdar sönderskjutna, sina tillhörigheter skingrade och sina förråd plundrade.
Vill du veta ännu mer?
Slaget vid Ratan var det sista som Sverige deltog i som krigförande land. Efter att Gustaf Wachtmeister dagen före hade förlorat slaget vid Sävar retirerade förbandet till Ratan, där svenska skärgårdsflottan låg förtöjd med 120 fartyg och 10 000 man. Ryssarna följde efter och gick omedelbart till anfall. Det svenska fältartilleriet lyckades stoppa det ryska anfallet. Striden utkämpades på stranden, vilket gjorde att även fartygens kanoner kunde användas. Efter sex timmars strid var ryssarna slagna och tvingades återvända mot Sävar. Svenskarna förlorade totalt 1 000 man och ryssarna 1 500.
Före slaget vid Ratan hade den ryske överbefälhavaren planer på att snabbt slå till mot den andra svenska styrkan som befann sig söder om Sävar, men hans trupper var efter Ratan alltför utarmade. Den 23 augusti retirerade ryssarna norrut mot Skellefteå och kom senare att plundra Piteå, förföljda av de förenade två svenska förbanden.
Finska krigets avslutande vapenstillestånd ingicks i Frostkåge gästgivaregård norr om Skellefteå den 2 september 1809. Enligt avtalet skulle ryssarna vara förlagda i Piteå och svenskarna i Umeå.
Vattenståndet i Ratan

Varje dag hörs namnet Ratan på den svenska sjörapporten. När intresset för landhöjningen tog fart under 1800-talet fick Ratan en central roll. Här följde vetenskapsmännen detta märkliga fenomen och 1849 högg en österbottnisk vetenskapsman in det första vattenståndsmärket i berget på fastlandet. Det följdes sedan av flera. Dessutom uppförde man en mareograf - en vattenståndsmätare - inne i hamnen. Den byggdees 1891. Idag finns en ny mareograf och det är rapporterna från den som varje dag hörs i svensk radio.

Vattenståndmätaren, mareografen, från 1891. Det gula trevåningshuset i bakgrunden, f d fyrvaktarbostad, blir eventuellt vandrarhem så småningom.
Vilket bra tips

En kaffestund med ortsbefolkningen är alltid trevlig och bra. De kan upplysa om saker som broschyrer inte har plats för, men som är intressanta. Som att parkeringsplatsen och mysområdet vid hamnen kommit till tack vare tips från båtfolk som lagt till i gästhamnen.
Här fanns tidigare bara sly och snår, nu är det hur fint som helst med blommor, grillplats och trädäck. Och allt sköts med ideellt arbete av de 25 hushåll som bor i byn året runt. Det tackar vi för, vi vägfolk.


Servicehuset finns inne i ett av de gamla magasinen där tidigare förvarades gods som fraktats med båt eller sånt som skulle skeppas vidare till andra hamnar.
Ratan upplevde sin riktiga storhetstid under 1700-talet då Ratan blev "Norrlands hamn" i och med att hamnen blev s.k. stapelplats för Västerbottensstäderna Umeå, Piteå, Luleå och Torneå. Ratan ansågs nämligen ha den förnämsta hamnen längs hela Norr- och Västerbottenskusten. Med stapelplats menas en hamn där städernas fartyg var tvungna att gå in och förtulla de varor de hade med sig. En sjötullkammare inrättades, tullhus uppfördes på Rataskäret och magasin för de olika städerna byggdes.

Mannen som bodde i det här huset blev förmögen på skeppshandeln. Än i dag ägs huset av hans ättlingar, men det används nu enbart som sommarställe. Inne i huset finns ett rum med alla inventarier kvar från den tid då huset var handelsbod, berättade gubbarna från byn.
Ratan

Alleles nytt för i sommar är det Quick Stop som gjorts i ordning vid gästhamnen i Ratan. Det är alltså inte en camping, men det finns plats för fyra husbilar som kan parkera här i hela 24 timmar, med el, tillgång till kök, toalett och dusch för 100 riksdaler.


Här är väldigt vackert och omgivningarna är historiskt intressanta. Läs mer om det här.
Noliarapport
Väldigt många husbilar fanns det, och flera som man gärna skulle ha velat köpa. men hushållskassan är för skral. Det verkar också som om fabrikanterna alltmer går in för långbäddar, alternativ dubbelsängar, i de nya husbilarna, precis vad vi skulle vilja ha. Bra lösningar och mycket snyggt såg vi, men den här vita skinnklädseln kändes "too much".
Det var otroligt varmt och vovvarna som var med sina ägare hade det tungt. Då smakade det bra att få en slev av husses glass.
Halva dagen tillbringade vi bland husbilar och husvagnar, resten gick åt till det övriga. Martin Timell missade vi, likaså Tina Lejonborg. Det var så mycket annat som pockade på uppmärksamhet. Vi hann inte kolla allt men vid halv fem hade vi fått nog. Då köpte vi med oss det sedvanliga, rökt sidfläsk och diverse ostar, innan vi åt lite thaimat och avslutade Noliabesöket. Slutmål var Ratan vid havet.
.
Flera av matstånden var inredda som gammeldags bodar. Mycket charmigt.
Stora Nolia

Sitter nu på en grön gräsmatta med vitstammiga björkar här och var. Umeå kallas ju inte för inte för björkarnas stad. På andra sidan vägen har vi polisstationen och räddningskåren, samt staketet som omgärdar Noliautställningen. Här har vi stått över natten i sällskap med ett tiotal andra husbilar och nu på morgonen kommer det allt fler. Himlen är klarblå och solen värmer redan ordentligt. Det får nog bli lätt klädsel idag.
Vad vi vet av programmet är att Martin Timell ska prata om ROT-avdrag och att Tina Lejomborg ska uppträda. Men det lär nog finnas massor av annat att ta del av också. Blir vi trötta kan vi lätt ta en paus i husbilen, fixa lite fika osv.
Fiskat

Farzan och svärsonen har haft nät ute i natt. Fångsten blev precis lagom stor. Flera fina sikar, några präktiga abborrar och strömming till ett mål mat. Nu ligger två av sikarna på glöden för att bli gemensam lunch, resten ska rökas, stekas eller frysas för kommande måltider.
- Vilken lyx att få äta färsk egenfångad fisk, menade dottern. Hunden höll med och satte i sig ett par strömmingar i ett nafs.



Klicka på småbilderna för att se dem i ett större format.
Fästat

När vi nu är inne på sjukdomar och annat elände kan jag bidra med en varning för fästingar. På morgonen fick vi plocka bort en sådan på vovven. Den såg mest ut som en hudflik eller vårta eftersom den inte hunnit suga upp en massa blod. Men den var djupt inborrad i huden och inte alldeles lätt att upptäcka.
Fästingen är en liten lömsk varelse som tidigare varit sällsynt så här långt norrut. Att de nu finns i Norrland och har ökat i antal beror dels på att klimatet blivit varmare dels på att rådjursstammen blivit större i Sverige. Rådjuret är ett av fästingens viktigaste värddjur. De svenska fästingarna kan bära på både borrelia, som finns i hela landet, och TBE (hjärninflammation), som än så länge är vanligast kring Mälaren och längs östkusten.
Om du själv blivit biten
Använd en pincett eller ett av de specialverktyg som finns på marknaden. Fatta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Det är viktigt att huvudet kommer med ut. Du ska inte vrida eller snurra fästingen och du ska inte använda fett eller nackellack. Fett och nagellack kan få fästingen att kräkas och därmed sprida eventuell smitta.
Tvätta området med ett desinfektionsmedel och händerna med tvål och vatten.
Håll koll på området där du blivit biten. Får du en rodnad större än en femkrona och/eller får ett försämrat allmäntillstånd bör du gå till vårdcentralen.
Skärrat
Och skrämselhickan fortsätter. Aftonbladet uppger idag att över 5 000 personer hålls isolerade på kryssningsfartyget Royal Caribbean utanför franska Rivieran. Man anser att alla kan vara smittade av svininfluensan så ingen får lämna sin hytt. Så den kryssningen i Medelhavet blir en väldigt långtråkig historia.
Så här hade en läsare kommenterat artikeln: hur kommer busschaufören göra om han får reda på om det finns en smittad i bussen, eller på ett varuhus, skall alla vara instängda där i 4 veckor då?
Uppdaterat: För Royal Caribbeans norsk-amerikanska ägare, innebar fredagens dramatik rasande aktiekurser. Och företaget hävdade att uppgifterna om svininfluensa från de lokala myndigheterna inte stämmer.
- Alla som har symtom har testats, alla resultat var negativa, sade Royal Caribbeans taleskvinna Cynthia Martinez i telefon från USA.