Kylproblem
Vi hade så smått börjat förbereda för ett par utflykter med husbilen när vi upptäckte att kylskåpet lagt av. För gott! Det har krånglat ibland, men nu vill det inte alls vara med. Att få tag i ett nytt visade sig bli ett problem. Husbilen är från -88 och inredningen stämmer inte alls med nyare modeller. Inte ens skroten hade något kylskåp med rätt mått.
Visst kan man klara några dagar med anpassad meny där varorna inte behöver förvaras i kyla, men tre veckor i fjällvärlden kan bli besvärligare. Eller är vi bara bortskämda? Förr kunde man ju åka ut på campingturer med tält och klara sig bra. Spritkök, varmkorv och pulversoppor dugde gott på den tiden.
Inget nytt
Besked
Lily har lite feber idag, men det kan vara normal efteroperationsfeber, så efter omständigheterna ser det ganska bra ut, säger hennes pappa.
Gott i värmen
Själva har vi också kunnat slappna av en aning efter beskedet om den lyckade operationen. Jag har till och med orkat baka en sockerkaka.
Kanske var det chocken, kombinerat med värmeböljan, som gjorde att inget mer än det allra nödvändigaste blev gjort härhemma under ett par dagar. Idag kändes det betydligt bättre trots att värmen fortsätter. När jag då "ramlade över" ett recept där man kunde använda sur grädde eller creme fraische testade jag det. Resultatet blev en jättegod sockerkaka som smakade toppen till ett glas kall rabarbersaft.
2 st | ägg | |
2 dl | socker | |
3 dl | vetemjöl | |
1 tsk | bakpulver | |
1,5 dl | grädde, surnad grädde eller crème fraische 40% | |
rivet citronskal från 1citron (Jag bytte citronskal mot vaniljsocker) |
Tillagning
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
Blanda mjöl, bakpulver och rör ner. Blanda ner grädde och citron.
Smörj och bröda en avlång form, 1 1/ 2 liter, och häll ner smeten. Grädda
i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Lägg eventuellt på en bakplåtspapper
på kakan mot slutet om den börjar bli för brun.
(Receptet hämtat från Tasteline)
Uppdaterat
Lilys föräldrar är djupt tacksamma för engagemanget, även från folk som inte ens känner dem. Själva fick vi alldeles nyss ett telefonsamtal från en bekant som är präst i Göteborg. Han skulle ta med Lily i sina förböner vid gudstjänsten i morgon. Man blir djupt rörd över omtanken från er alla.
Chock
Det har alltså inte varit läge för några hurtfriska inlägg i bloggen, men med föräldrarnas tillstånd kan jag nu berätta om läget. Via Facebook har ett stort antal människor både i USA och Sverige redan fått veta vad som hänt. Många har hållit tummarna, sänt förböner och positiva tankar för att hjälpa den lilla tösen och hennes familj genom krisen. Något som vi alla är mycket tacksamma för. Fortsätt gärna med det, för som mamman säger, en tung uppförsbacke väntar.
Dussingcampingarnas motsats
(Campingground by the sea. The reception)
Vi har sparat en rikstäckande campingtidning från år 2005 i husbilen. Där finns bl a ett positivt reportage om Jävrebodarnas fiskecamp. "Alla dussincampingars motsats" lyder rubriken!
Det stämmer till viss del fortfarande. Här är nog fisket det viktigaste och campingen mer ett komplement. Samma sak med museet och serveringen.
Vi roade oss en dag med att fundera på hur campingplatsen skulle kunna byggas ut och fixas till. Det finns en stor potential, både i fråga om mark och troligen också i fråga om besökare. Men det behövs pengar och mer personal om de ska växa. Och det är lätt att sitta och fantisera, något svårare att vara den som ska ta beslutet. En balansgång, mellan att satsa och att behålla det som nu är. Vem vet? Kanske är det just för att campingen inte ser ut som alla andra som den lockar så mycket folk.
(Coffee time)
Upplevelser

(Like a bird)
Midsommardagen flög den här killen tillsammans med fiskmåsar och svalor över oss på stranden. Det måste vara en speciell upplevelse att hänga fritt så högt uppe i skyn. Tänk att få känna sig som en fågel! Men det kanske inte är något för den som är höjdrädd som jag? Men konstigt nog gillar jag att flyga helikopter så det skulle kanske funka ;-)

(Thai massage, a nice experience)
På Fiskecampen kan man numera beställa thaimassage. Det är mer jordnära än att flyga. Axlar, skuldror, armar och händer fick en rejäl omgång. Skönt och avslappnande till ett pris på enbart 170 kr. (ca 30 minuter)

Man kan också få en fotmassage som är helt underbar. Den gjorde nästan ont ibland, men efteråt kändes det gott i hela kroppen. Rekommenderas varmt, Anni från Thailand är jätteduktig.
Fiskelycka

Det kan behövas en hjälpande hand när fisken väger 2-3 kg!

(Chars for dinner)
En del av råvarorna till vår midsommarmiddag hämtade vi direkt ur havet.
Man borde inte sova...

(Midnight sun)
En härlig midsommarhelg är till ända. Visserligen var det rätt så svalt, särskilt under kvällarna, men vi hade uppehållsväder och nästan myggfritt. Även om campingen var fylld till sista plats var det lugnt och gemytligt. Folk grillade nyfångad lax eller röding, promenerade omkring eller satt och småpratade med gamla eller nya vänner, i väntan på midnattsolen. Barnen lekte nere vid stranden och vi blev påminda om när man själv var liten. Då var midsommaraftonen den enda dag på året som man fick vara uppe så länge man ville.
De två italienarna på motorcykel, som sov över på väg till Nordkap, trodde nog att vi är uppe hela dygnet under sommaren och går i dvala under vintern. Ingen dum idé egentligen!
Midsommar
(Midsummer is a big holiday in Sweden and this flower, wood cranebill, is called midsommarblomster )
En riktigt trevlig midsommar önskar vi husbilsfolket och våra bloggläsare.
Reserapport
Sitter i 28-gradig värme i norra Rhendalen och dricker en tysk pilsner i väntan på maten, ingen större matlust i värmen, men man måste väl för att överleva, i och för sig finns det att ta av, och pilsnern gör det väl inte bättre, men äta bör man...
Har gasat Autobahn under större delen av dagen medan det var mulet, men vid 14-tiden kom solen, så vi stannade i rhendalen och puttrar nedåt den i morgon (om det inte blir för varmt, då stannar vi) är förresten vid Baden-Baden, så värmen passar bra :-)
Fyra månader

(The twins, 4 months old)
Lily och Sammy är nu snart fyra månader gamla. De har börjat sova upp till sex timmar i sträck, till föräldrarnas lättnad. Lily skulle kanske sova ännu längre om inte brorsan väckte upp henne.
Snart är det dags att flytta över de små till ett eget rum. Huvvaligen vad fort det går! Det dröjer nog inte länge förrän de börjar skolan.
Äntligen
Födelsemärkena satt alldeles under vänstra bröstet och irriterades antagligen av behån. Nu finns där sex styng istället, så det blir till att vara modern och sluta använda behå! (ett tag) Tre sprutor bedövning behövdes det innan känseln försvann så de kunde börja skära. Nu ska proven skickas för analys och förhoppningsvis var de helt ofarliga.
Lustigt nog visade det sig att den unga doktorn gått i samma byskola som jag, och hennes praktikant var en elev från den skola där jag har jobbat. Vi kände faktiskt igen varandra fast det var några år sedan. Det blir en ganska rolig situation när perspektivet lärare - elev byts mot patient - läkare ;-)
Kärlekskrank

(Ourr family dog)
Vår "dagishund" är på hugget. Men det handlar inte om att bitas. Tvärtom. Han vill inget annat än att få ägna sig åt en liten kärleksstund. Han är upp över öronen förälskad. Sitter vid ytterdörren och gnäller, omväxlande med att flåsande trava runt i huset med tungan hängande och trånsjuk blick. Vi har ingen aning om hur löptiken ser ut, eller var hon bor, bara att hon lämnar doftmarkeringar som gör honom halvt galen av åtrå.
Det är jobbigt för både honom och oss. Nu måste vi också hålla honom i koppel på gården, annars smiter han kanske iväg för att söka upp den åtråvärda. Det har hänt oss en gång, och som tur var tog han viadukten över E4, annars vet man aldrig hur det hade slutat. Då var det tikens husse som kom tillbaka med honom, med löptiken i koppel och vår hund snällt nosande och dreglande efter.
Regnväder
Palt räknas förstås inte som GI-mat, passar inte in i Fettdieten och går inte använda till Tallriksmodellen (om man är en äkta pitebo), men det är så himla gott att lite bukfett och paltschwimen är bieffekter man får ta. Undrar om inte läkarna brukar rekommendera en liten middagsslummer, bra för lilla hjärtat har jag hört ;-) Och regnvädret inbjuder ju också till det.
På väg

(On their way to France, Monaco and Italy)
När äldste sonen och hans fru ger sig iväg ut på vägarna i Europa gör nomadgenerna sig påminda. Tänk att ha Franska Rivieran, Monaco och Italien som resmål. Wow! Visst skulle det sitta bra att göra dem sällskap, det kan inte förnekas.
Men det blir ingen långtur för oss i år. Vi hinner för en gångs skull uppleva lite sommar på hemmaplan och fjällvärlden i Västerbotten får duga som semesterresa. Det finns mycket vackert där också, och Farzan får göra ett återbesök vid Kultsjöluspen där han jobbade som ung elektriker. I övrigt lär det mest bli kortare turer av typen Porjus, Haparanda och Jävrebodarnas fiskecamp ;-)

(Potato planting)
Det finns ju andra inom familjen som vackert får stanna hemma och jobba hela sommaren, inte bara med att sköta sina odlingar, utan också med att ge service inom IT- och restaurangbranschen. Men den som väntar på något gott ... Till hösten är det deras tur att resa.
Nya generationer

(Do you know the English namn for those lilies?)
Idag har jag planterat några Kejsarkronor till borta vid dammen. Dem fick jag av svägerskan Maria häromdagen, och det är extra roligt då de ursprungligen kommer från mitt föräldrahem i Roknäs. Både jag och dottern har liljeväxter som favoritblommor, så det lär nog bli fler så småningom. Men när hon och hennes man tar över vårt ställe kan just de här Kejsarkronorna påminna om hur generationerna avlöser varandra.
Silver och guld
Nästa år firar vi själva guldbröllop och min yngsta systers silverbröllop. Alla vi sex syskon är fortfarande gifta med samma kvinna, respektive man. Inte alltför vanligt numera. Man blir lite sentimental vid tanken. Tydligen har vi alla lyckats hitta rätt person att leva tillsammans med. För det kan väl inte vara så att vi är väldigt lätta att ha att göra med ;-)
Busy birds

( I love those Eurasian Curlew. The male takes care of the baby birds) )
Idag var det rena dagiset nere på vår äng. Tre storspovspappor hade fullt upp med att vakta sina små ungar för de faror som lurar överallt. Och det är inte bara rävar, katter och rovfåglar. Fåglarna ser mig också som ett hot. När jag kom gående efter grusvägen försökte papporna lura mig över till ängen på andra sidan vägen, spelade skadade och drillade förtvivlat. Men innan ungarna hann gömma sig såg jag två av dem, små miniatyrer av sina fäder, något dunigare bara. Jag håller tummarna för att inget rovdjur ska hitta dem innan de är flygfärdiga!
Till sist en del fakta:
I början av juni drar storspovsmamman sig tillbaka, pappan stannar kvar och fostrar ungarna, lär dem flyga och andra nyttigheter, men i augusti/september sticker de också.
Storspoven häckningsområde sträcker sig genom hela norra Europa upp genom Ryssland och bort till Kazakhstan, Mongoliet och Kina. Den häckar i hela Sverige förutom i fjälltrakten. De övervintrar i norra Afrika, Sydeuropa, atlantkusten i Europa, runt Medelhavet, i Turkiet och i Asien.
Utsikt

Efter en promenad längs Arkeologistigen och upp på Högberget undrade Åse: Vet ni hur bra ni har det egentligen? Utsikten över skog och hav är enastående där uppifrån och hon menade att vi har så nära till en fantastisk natur. Där hon bor i Skåne finns bara åkrar och landsvägar i de närmaste omgivningarna.
Även om hon och hennes man bl a vandrat i Amazonas djungler, bott i indianbyar i Ecuador och varit på safari i Afrika gillade de vårt Norrland. Trots att vädret inte var det bästa. Minusgrader under natten, byar av hagel och snöblandat regn omväxlande med sol och bara ca +10 på dagen, det var ju inte så positivt tyckte vi "infödingar." Men gästerna klagade inte och kanske det var tack vare kylan som vi slapp myggen! Och fikat smakar ju alltid bra i friska luften.

Turista
Man blir lätt hemmablind för allt det fina vi har omkring oss, men kommer det gäster får man tänka till. Bli turist i sitt eget område och fundera ut vad som skulle kunna locka någon som sällan varit norr om Stockholm. Kyrkstan i Öjebyn, Svensbylijda, Högberget i Jävre, Storforsen. Ja, det finns en hel del go´bitar. Stannar gästerna längre kan en båttur ut i skärgården vara intressant, en dag på Fiskecampen i Jävrebodarna och en vandring efter Eliasleden i Svensbyn likaså. Har man tur arrangeras en marknad eller en bondauktion någonstans i närheten. Sånt brukar vara kul, även om det finns liknande saker i gästernas närområde.
Sådärja, nu är dom här, det är dags att ge sig ut på äventyr!
Porjus
Vi kommer också att finnas med. Inte på stora scenen förstås, men i samma monter som Arkivkommittén. Beskedet kom igår, man vill att jag ska finnas där och sälja mina böcker. Gissa om det kändes bra?
Allt beror förstås på att mina två första böcker till stor del handlar om Porjus. Både Skärvor och I denna ljuva sommartid är romaner med verklighetsbakgrund. Min morfar arbetade som vattenrallare och mormor ligger begravd på Porjus gamla kyrkogård alldeles vid älven.
Lyckat


De exotiska frukter och grönsaker som ICA bjöd på var uppskattade av besökarna. Väldigt gott, och kul att pröva, tyckte man.

I utbudet av aktiviteter fanns också möjligheten att få thaimassage. Anni hade kö hela dagen och hann knåda många axlar, skuldror och armar och flera av hennes åskådningsobjekt bestämde sig på stående fot att beställa massage igen.

Ordentligt försenad kom Anita Sandström från Boden för att berätta om benskörhet, ett ämne som tyvärr blir allt mer aktuellt bland både kvinnor och män.

Senior-qigong, tipsrundor och boule är bra för kroppen, men friskvård är också att äta rätt och ta sig tid till att umgås och ha trevligt, berättade dietisten.
Tidigt

I dammen blommar vattenklöver och näckrosorna har stora knoppar. Dikesrenarna är gula av smörblommor, rosa av åkerbärsblom och en annan blomma som jag tror heter rödblära. Något som slår mig är att de alla är ovanligt tidiga. Vi som förr om åren fått söka efter just de blommorna för att få färg på midsommarstången .
Det är samma sak med häggen. Ibland har man bävat för att den inte skulle hinna slå ut till examen (omkring den 6-7 juni) Men redan i slutet på maj hade den nästan blommat färdigt och nu ser det ut som det snöar när vinden drar iväg med de vita blombladen.
Är det resultatet av den globala uppvärmningen månntro? Även om man inte kan tro det just idag, temperaturen når bara upp till +10 och det blåser kallt från havet.
Friskt
På onsdag är det extra viktigt att det blir "lagomväder". Då arrangerar nämligen PRO Friskvårdsdagar i hela Norrbotten. Då är varken regn eller tropikvärme särskilt önskvärt.
Här nedanför ser du en del av programmet som PRO Jävre har knåpat ihop. Du som har möjlighet är hjärtligt välkommen till Fyrplatsen den 3 juni.
Prova senior-qigong
Dietisten berättar vad vi bör äta för att må bra och hålla oss friska.
Lär dig mer om benskörhet
Må bra med en stunds Thai-massage
Gå tipsrunda
Testa ditt blodtryck
Njut av Runes berömda våfflor
Spela boule
ICA E-fyren bjuder på exotiska frukter
Restaurang MD har extra nyttig "Dagens rätt"
(The Light House and harbour in our village)
Fullträff
Före det hade vi ätit en supergod morsdagsmiddag på jävrerestaurangen Marcus Dinner. För mig var det första besöket och jag måste säga att maten mer än väl motsvarade mina förväntningar. Oxfile med murkelsås och potatisgrating smakade som på en "finrestaurang". Dottern och de övriga sex gästerna i sällskapet var också väldigt nöjda.
Sent på kvällen fick vi kontakt med familjen i Ladera och fick uppleva dem live och prata en stund. Det är otroligt vad barnen växer mellan gångerna vi ser dem. Tack vare tekniken kunde vi alltså "träffa" alla våra barn och barnbarn på en och samma dag.

(The chat page at the computer on Mothers Day shows the Ladera family, us and the picture junior sent by Yahoo)