Störst i Europa



(The biggest rapids in Europe)
Storforsen är Europas största oreglerade vattenfall. Den sammanlagda längden på hela forsen är 5 km med en total fallhöjd på 82 m. Det finns handikappanpassade ramper som gör att man med rullstol kan ta sig hela vägen ut till forsen. Platsen är ett populärt utflyktsmål, varje år besöks Storforsen av ca 180 000 personer. När vi får långväga gäster åker vi gärna hit upp på picknick.


Mer fakta:
Omkring midsommar är vattennivån som högst och uppnår ett vattenflöde på ca 870 m3/s. Vid den extrema översvämningen 1995 var flödet 1200 m3/s. Den 12 maj 2008 var vattenflödet på 729 m3/s och vattnet 2,5 meter under brospannet till bron över Piteälven i Älvsbyn; 1995 var vattennivån vid ett tillfälle endast 23 cm under brospannet.

 

(Hole made of a rolling stone in pouring waters)
En jättegryta är ett hål i ett berg, bildat genom att strömmande vatten fått en sten att rulla runt i en fördjupning under lång tid. Det finns teorier om att stora jättegrytor skapades under istiderna genom att stora stenar som satt fast längst ner i glaciären "borrades" ner i berget när glaciären rörde sig.
Med tro nu inte att Sten har borrat sig en egen jättegryta genom att rotera genom klipphällen vid Döda Fallet. Den fanns här när vi kom!


Kommentarer
Postat av: Gunilla

Det är väl klart att man kan göra sin egen jättegryta när man heter Sten! Det hörs ju på namnet...

2009-05-27 @ 15:19:25
URL: http://husbyggarens.webbsida.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0