Jordbävningsvarning

Nyheterna på TV i morse var lite omskande. En reporter som befann sig i San Bernadino frågade folk på gatan om de hade sitt "earthquake-kit" redo. De flesta svarade nej på det. Ett sådant ska tydligen innhålla vatten, mat och kläder, förutom medicin och sjukvårdsutrustning.
Varför gjorde man just nu ett reportage om det? Och varför just i San Bernadino? Det visade sig att ett hundratal mindre jordbävningar inträffat i ett glesbefolkat område i den sydliga änden av San Andreas-förkastningen. Det senaste uppmätte 4.6 och inträffade i samma område i morse.
San Bernadino county har 1.7 miljoner invånare och ligger öster om Los Angeles, alldeles nära förkastningen som faktiskt går genom hela Kalifornien. En större jordbävning i det området skulle alltså orsaka enorma skador.
Nu undrar vetenskapsmännen om dessa relativt små skalv kan utlösa The Big One, den stora jordbävning alla vet ska komma - även om man inte kunnat förutsäga när.
Vi är också medvetna om att risken finns, men det är inget vi går och tänker på. När vi hade hand om tvillingarna idag kunde jag ändå inte låta bli att fundera hur vi skulle bete oss om allt omkring oss plötsligt började skaka våldsamt. Ta var sin baby och försöka ta oss ut ur huset - om det är möjligt. Vi har ju ingen som helst egen erfarenhet av vad en jordbävning innebär.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hemska tanke ...det är nog inte lätt att förbereda sig för sådant. Man skulle nog lägga mer på forskningen om när en jordbävning kan komma. Det vore bättre än attlägga energi o pengar på att utforska rymden .

Ha det bäst Birgitta o Bosse

2009-03-26 @ 09:05:57
Postat av: Börje i Bäzika

Hej på er! Det är väl det enda man kan göra, tyvärr så kommer det utan förvarning, om det är meningen att man skall klara detta så går det på något sätt!

Vi hade "små" skalv i Kirunas gruva här om dagen med några punkter på skalan!

Det är nog bra att man blir lite påmind om att det kan ju faktiskt hända så man kan försöka förbereda sig så gott man kan!

-4 grader och flödande sol och gott om snö!

Åker ner till Sävar för doktorsutnämningen i dag!

2009-03-26 @ 11:34:47
Postat av: Leonora - The Magic Memories

Hoppas du får en härlig dag :)

allt väl?

2009-03-26 @ 11:41:14
URL: http://magiskaminnen.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Det var ett par små smällar under året vi bodde där. Den riktigt stora smällen har man väl väntat på i många decennier vid det här laget... det finns inget som säger att den måste komma nu!

2009-03-26 @ 15:15:27
URL: http://husbyggarens.webbsida.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0