Bärtider

   
Nu är det dags att börja förse sig från naturens skafferi. Det gäller inte minst alla våra bär. Hjortron, åkerbär, lingon och blåbär är inte bara goda, de är väldigt nyttiga också. Men det gäller att hitta dem förstås.
I Ångermanland mötte vi flera grupper av utländska plockare, troligen vietnameser eller thailändare. De såg både frusna och vilsna ut. Hur lätt kan det vara att veta var bären finns i en så främmande miljö? Dessutom måste de hitta stora mängder. Enbart resan till Sverige lär gå på 16000 kr.
Men de letar nog knappast efter åkerbär, i mitt tycke de mest delikata bäret. I min ungdom fanns det gott om dem i de diken som avgränsade åkrarna. Under "slåttanna" (slåttern) kunde man närapå äta sig mätt på dem. Nu har jag bara sett åkerbär vid vägkanterna. Sånt törs man förstås inte plocka, de är säkert fulla av bly och andra gifter.
Men blåbär från storskogen ska förhoppningsvis finnas i frysen så småningom. Tänk bara på blåbär i youghurt, blåbärs- kaka, -paj och -gröt. Det är mums, mums det.
Lingonsylt till palten är förstås ett måste. Det känns genant att köpa lingonsylt på burk när lingon inte är alltför svåra att hitta och plocka här uppe i Norrland. Det enda vi grå nomader skulle kunna skylla på är tidsbrist  i så fall ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0