Pancakes


Dagens lunch bestod av amerikanska pancakes. De skiljer sig en aning från våra svenska eftersom de innehåller bakpulver. De blir därför både tjockare och fluffigare. Vi testade plättarna i form av "snabbak" som vi importerat. Men de är faktiskt väldigt lätta att göra själv. Så här är det försvenskade receptet i min amerikanska kokbok:

2 1/2 dl vetemjöl
i msk socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
25 g smält smör
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en liten skål. Vispa ägg, mjölk och smör i en större skål.
Rör ner de torra ingredienserna i vätskan i den stora skålen.
Värm en stor oljad stekpanna. Häll i 1/2 dl smet för varje pannkaka, när det bildas bubblor på ytan är det dags att vända och steka pannkakorna gyllenbruna även på andra sidan.
Lägg de färdiga pannkakorna på en plåt och håll dem varma i ugnen.
Serveras med smör och lönnsirap. (Vi använde vanlig ljus sirap när lönnsirapen tog slut)
Inte särskilt GI-vänligt kanske, men mums flibaba! 
 
Man kan också blanda i bär eller andra ingredienser i smeten och få olika varianter. I USA finns det restauranger som i stort sett enbart serverar pancakes. Där kan du få dem med blåbär, hallon, banan, kokos, apelsin, choklad, ananas, äpple, you name it. Underbara ställen att botanisera och testa nya smaker på.
 

Äter man frukost eller brunch ute på restaurang finns oftast pancakes på menyn, fast ibland som våfflor med färska bär - året runt. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0