Jordbävningsrisk

Genom Californien går flera förkastningar där risken för jordbävningar är stor. Just där möts två kontinentalplattor, den Nordamerikanska plattan och Stilla havsplattan. Plattorna glider mot varandra med en hastighet av cirka 25 mm om året. Ibland fastnar de i varandra och när det sedan släpper, ja det är då en jordbävning inträffar. San Andreas-förkastningen är en av världens längsta sammanhängande gränser mellan två kontinentalplattor och går 120 mil genom hela Kalifornien. Längs denna farliga gräns bor faktiskt mer än 30 miljoner människor. Nästan hela San Francisco blev förstört 1906 och 1994 drabbades Los Angeles. Jordbävningsforskarna letar nu efter tecken som kan tala om när nästa jordbävning kan inträffa och var.
För ett tag sedan skakade marken mellan San Diego och Los Angeles ordentligt, magnituden var 5.4, och häromdagen meddelade systersonen Mattias att de haft en jordbävning med epicentrum i Valnut Creek där de bor. (Strax utanför San Fransisco)
- Det kändes som om en långtradare kört in i huset, skrev han, och då nådde den bara 4.2 på skalan och räknades som liten.  
Risken för att vi ska uppleva en jordbävning under vårt besök är alltså inte obefintlig. Det kan förstås vara rätt intressant om den inte är alltför kraftig. Då och då skakas området av mindre skalv som enbart känns lokalt. Vi tycker givetvis att det är bättre med flera småskalv än en riktig urladdning. Fast vad spelar det för roll om jorden går under i morgon? Det är faktiskt vad många forskare tror på fullt allvar.
Expressen idag: I morgon smäller det - då ska forskare i Schweiz försöka återskapa Big bang i en jättemaskin. Men 5000 andra forskare varnar för att projektet kommer att leda till jordens undergång. Läs mer här


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0