Thanksgiving

Exakt en månad kvar till julafton. Men jag måste erkänna att det känns som om julen ligger långt, långt bort. Värmen och grönskan gör förstås sitt till. Och här förbereder vi oss  för Thanksgiving. Den största familjehögtiden i Nordamerika, större än julen, enligt svärdottern. Ursprunget är den skördefest som invandrade europeer arrangerade sedan de efter en rad misslyckanden äntligen fått en god skörd. Numera är det en helg där nära och kära samlas för att äta gott och umgås.

 
The First Thanksgiving", målad av Jean Leon Gerome Ferris (1863-1930). 

Målningen visar hur invandrare tackar indianer som hjälpt dem under den första tiden. Någonstans har jag läst att indianerna bland annat visade på inhemska grödor som majs och vildris, vilket räddade många europeer från att svälta ihjäl. 
Numera är en stor kalkon ett absolut måste på Thanksgivingtorsdagen. Alla matprogram på TV visar olika fyllningar, tillagningssätt och tillbehör. Man skyltar på affärerna och utanför husen står fågelskrämmorna på vakt. Skolorna har lov hela veckan, och helgen innebär minst en fyradagsledighet för de flesta, något som inte är så vanligt här. Många passar därför på att resa till kära släkten vilket gör det både dyrt och svårt att få tag i biljetter till flyg, och att vägarna kommer att vara överfulla. Helt jämförbart med vår jul alltså. 
         
Hela huset är nystädat. Fransisca, invandrad från Mexiko, har fejat i sex timmar med skurtrasor, dammsugare och mopp. Fransisca är en "rekordelig" och bastant dam i 50-60 års åldern. Knut i nacken och guldörhängen, pratsam och öppenhjärtig. Något egensinnig dock tycker sonen. Hon möblerar om grejer i huset som hon tycker det ska se ut. Ofta måste husfolket söka efter sina tillhörigheter när hon har varit här.
Man kan ju tycka att vi som gäster skulle kunna ta hand om städningen, men det skulle inte kännas bra. Vid lunchen berättade Fransisca att den ekonomiska krisen redan påverkat hennes jobb. Hon hade tappat städningen i fyra hus. Sånt märks i hennes plånbok.
Själv ska Fransisca fira Thanksgiving med sin man, åtta av sina elva barnbarn och deras föräldrar.
- Oj, oj, oj, hela huset blir upp och nervänt, klagar hon med glimten i ögat.
Familjen har anammat den amerikanska seden med kalkon, men det är ändå den mexicanska maten som t ex Tamale som dominerar.
- Jag får laga mat hela dagen, skrattar hon. Vi blir många. Tur att det går att vara ute.
Vår egen Thanksgivingsmiddag blir en blandning av amerikansk, filippinsk och svensk mat. Kalkon, honungsglacerad lättrökt skinka och pumpapaj, köttbullar och Janssons frestelse, plus de asiatiska delikatesser med mystiska namn som gästerna har med sig. Det blir rena "smorgasbordet" med andra ord.

Kommentarer
Postat av: Birgitta

Det låter så trevlig med en stor "familjehögtid" med så mycket god mat, och bara att få vara ledig flera dagar ger nog en "extra guldkant" åt helgen

Vår son o sonhustru bilar ner till LA hos bekanta.

Ha det så trevligt kram Birgitta o Bosse

2008-11-25 @ 00:32:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0