Hemundervisning

Här i USA har barnen skolplikt, men de behöver inte gå i allmän eller privat skola! Man får nämligen undervisa sina barn hemma om man vill. Närmaste grannen har valt det alternativet. Mamman är nog inte lärare, hon svarade undanglidande på den frågan, men hon sköter sina tre pojkars undervisning med hjälp av den officiella läroplanen. De måste också testas regelbundet, typ diagnostiska prov, för att se hur de tillgodogör sig undervisningen.
Familjen får inga som helst bidrag, men betalar den skatt som delvis går till skolverksam-het, förklarade mamman bistert när jag intervjuade henne. Hon påpekade också att en av sönerna var matematiskt begåvad och menade att han aldrig hade kunnat utveckla den förmågan på samma sätt i en klass på 35 elever.
Enligt statistiken är det mer än miljon barn som undervisas hemma. Visst måste det vara svårt med det stora ansvar som det innebär att hålla lektioner i alla ämnen. Men det finns naturligtvis också fördelar.
Grannfamiljen kan åka ut med sin stora campingvagn ( se ekipaget i bakgrunden) och göra egna naturstudier till exempel. Vintertid blir det ofta öknen och vildmarken, under sommaren är det havet och stränderna, som får besök. Pojkarna har alltså ett mobilt klassrum där fyra fyrhjulingar också ingår i utrustningen.

image131


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nog tar det väl ont i ett gammalt lärarhjärta att vara tvungen att genomlida att det går utan myndigheternas inblandning! Men nog är det ett stort ansvar, men vem tror att politiker alltid vet bäst?
Full snöstorm och krafiga vindar och bsnödrev men bara -0.9 grader!

2008-01-24 @ 11:45:01
Postat av: Micke

Men i Kiruna är det -6 och lätt blåst, mulet men ingen snö, snöfestivalen pågår för fullt med många internationella lag så det är problem få hotellrum, var ursprungligen bokad i Kebnes personalrum, men fick hotellrum tack vare avhopp.
Längtade till CA på förmiddagen när vi stod nere på bangården och lastade 100 tons omformarvagnar för vidare transport till nya omformarstationen i morgon.
Ha det bra och hälsa alla
//Micke

2008-01-24 @ 16:15:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0