Miljöfrågor

Maria hade en del frågor kring miljön i ett inlägg. Jag ska försöka reda ut det så gott det går. Precis som hemma är det säkert olika hur intresserade folk är av miljö- och energifrågor. Det är inget vi direkt diskuterar när vi träffas. Men visst finns det ett miljötänk även i USA, särskilt i Californien tror jag. Man källsorterar, men inte riktigt på det sätt som vi gör i Sverige. Här sorteras glas, hårdplast, aliminiumburkar, kartong, tidningar och sånt i en och samma behållare. Detta sorteras senare på något sätt. Kanske sitter små mexikanare och går igenom sopbilens last sedan den grovsorterats?
Bland sonens bekanta finns en familj som har miljöbil, övriga har andra stora bilar, men inte de värsta bensinslukarna. Här och var ser man också små elbilar kila fram i trafiken. Den tillträdande presidenten vill dessutom satsa ännu mer på alternativ energi.
Man är försiktig med el, släcker alltid när man lämnar ett rum. Vad julpyntningen anbelangar säger elektrikern i familjen att det inte går åt så mycket energi som man kan tro eftersom lamporna är väldigt små. Han jämför sonens dekorationer med vår egen utebelysning och säger att förbrukningen är ungefär lika.

     
Något helt annat, och lite överraskande, är den lilla å eller sumpmark som löper längs med vår promenadslinga. Det växer en massa papyrus där, ibland hör vi grodorna kväka och en massa småfåglar kvittrar i de störrre träden. Sumpmarken passar på något sätt inte riktigt in i den typ av villaområden som finns här. Det finns säkert en tanke bakom. Kanske är grodorna av en speciell art, till exempel Bredkäftade Mudfrogs. De finns avbildade som konstverk i alla fall, likaså finns bilder av hägrar på betongvägen, men vi har aldrig lyckats få syn på någon av dem. 
Gatorna är också medvetet smalare och refugerna fler än vad som är vanligt. Detta för att hålla ner farten och spara miljön.
Ladera Ranch 

Kommentarer
Postat av: Maria, Gregers

Tack Henny, nu har jag fått svar på mina funderingar, Amerikanare är väl som vi är mest men man får ju ändå känslan av att många, Republikaner speciellt? inte ifrågasätter " the American way of life" utan tycker att man ska fortsätta som förr. Man behöver ju bara lyssna på Republikanernas vicepresident kandidat så "HURVES" man, åtminstone jag och rädsla kryper oxå in i skinnet, hur långt är dessa beredda att gå för att försvara sina "rättigheter" ??? Hur länge får Obama leva???

Jag hoppas ju VERKLIGEN att han får och VÅGAR genomföra nödvändiga reformer, t.ex. den föreslagna grundläggande sjukförsäkringen som åtmimstone täcker bas sjukvård för barn t.ex.

Hälsa alla så gott.

kraaaaaaam

Maria, Gregers

2008-12-07 @ 10:25:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0