Presidenten kommer

Californien brinner nu så gott som okontrollerat för tredje dagen i rad och över en miljon människor har tvingats fly från sina hem. Bland dem en god vän till Magnus och Gennie som bor och arbetar i San Diego. Han och hans familj har evakuerats från sitt nya hus och bor nu hos släktingar tills vidare. 10 000 andra har fått ta sin tillflykt till en stor sportarena som blivit flyktingförläggning. Ett fängelse har evakuerats och fångar hjälper till med att släcka bränder. San Diegos berömda Zoo har stängts. Det här är den största branden och massevakueringen i staten Californiens historia, allt enligt Los Angeles Times.
I går var det +33 grader C i Irvine. Man kan förstå hur oerhört jobbigt det måste vara för brandmännen. De får kämpa både mot värmen, hettan från elden och de starka vindarna som hela tiden startar nya eldhärdar som hotar att inringa dem. Av tretton stora brandplatser har man bara lyckats få någorlunda kontroll över tre. Vi hörde på de lokala nyheterna att brandmän från Mexico kommit för att hjälpa till med släckningsarbetet, men att de snabbt tvingades återvända då elden spred sig över gränsen.
Undantagstillstånd har proklamerats i sju av statens "kommuner" och President George W Bush har lovat federal hjälp. Han ska också besöka Californien i morgon. Kanske lärde sig administrationen något av den hårda kritik presidenten fick under krisen vid orkanen Katrina 2005.

Det är svårt för oss att sätta sig in i omfattningen av katastrofen. Det rör sig om så stora arealer, så många bostäder och människor att det känns närapå omöjligt.  Men vi försöker greppa det genom att följa nyheterna, både från USA och via våra egna medier. Dessutom har kontakt med vår son varje dag. Tack och lov är inte deras bostadsområde hotat som det nu ser ut. De har också kunnat återgå till sitt jobb i irvine. Den närmaste brandhärden har dragit sig åt ett annat håll och röken ligger inte längre på lika intensivt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0