Allhelgona

 "Allhelgona helgen blandas ibland samman med en tradition som kommit till Sverige under senare år, Halloween. De båda helgerna har beröringspunkter men är långt ifrån samma sak. Alla helgons dag och dagen därefter, Alla själars dag firas på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Egentligen infaller Allhelgonadagen den 1 november men firas alltså inte då.

Allhelgona helgen är dagar ägnade de som har gått före oss. Den första dagen ägnas helgonen som genom sitt liv varit förebilder för oss. Den andra dagen ägnas minnet av de som har avlidit. Vi smyckar nära och käras gravar och tänder gravljus som får lysa i höstmörkret. En helg för eftertanke alltså, att få glädjas åt de goda minnena och att få sörja. En möjlighet att samlas och att minnas.

Ordet halloween kommer av engelskans all hallows eve, alltså alla helgons afton, namnet på kvällen före allhelgonadagen. Det är ursprungligen en keltisk tradition som markerade att sommaren var slut. I denna naturens brytningspunkt fanns föreställningen att de onda krafterna var extra aktiva. Att tända eldar var ett sätt att skrämma dessa mörka krafter. 
Traditionen spred sig från de brittiska öarna, till USA. Där firas idag Halloween den 31 oktober med att barnen klär ut sig, gärna till läskiga figurer. De går sedan runt i husen och ber att få godis annars hittar man på bus. Mycket vanligt är lyktor där man skär ut ansikten i pumpor och sätter ljus inuti. Sedan 1990-talet firas Halloween av en del människor även i Sverige, kanske främst som ett tillfälle att ordna spökfester."
(Hämtat från Svenska kyrkans hemsida)


Kommentarer
Postat av: syrran

Intressant att ta del av historien bakom helgen.
Tack för det! Kram syrran

2007-11-05 @ 10:08:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0