Bortskämda

Presidenten i Nordkorea Kim Il Sung är död sedan flera år - men fortfarande landets president! Han trodde sig vara expert på allt från husbygge till grödor, och inget av hans beslut får ifrågasättas. Sonen, som nu leder landet, kallas Konjak. (Han lär dricka fyrstjärnig konjak även som måltidsdryck) Folket svälter men han vräker sig i lyx och överflöd.  
Det och mycket annat fick vi veta vid ett intressant föredrag i eftermiddag. Föreläsaren, Gullmar Hedenstedt, har jobbat åt FN och Röda Korset i många år, med bland annat vatten- och avloppsfrågor i Afrika och i Asien.
När man hör hur människor kan ha det i dessa fattiga och korrumperade länder upptäcker man hur bortskämda vi själva egentligen är. Hur självklart vi tycker det är med rent vatten och sjukvård som trots allt fungerar. Vi har duschar och tvättmaskiner, vattnar gräsmattorna vid behov och har kanske en pool för nöjes skull. Vi kan ringa till en läkarstation och få prata med en sjuksköterska eller en doktor, behöver inte vandra i femton dagar för att komma till en läkare som kanske bara konstaterar att han inget kan göra.  

Kommentarer
Postat av: birgitta

Ja tänk om man kom ihåg att vara tacksam........för allt vi har.

Skulle nog vara nyttigt att bo i ett fattigt land ett tag med allt vad det innebär

2009-05-14 @ 00:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0