Irak och bränderna i CA

Bränderna  i Californien pågår än och många människor är fortfarande evakuerade. Bland annat gäller det Silverado Canyon, ett utflyktsmål som vi hade tänkt besöka när vi kommer till USA. Andra drabbade har redan fått återvända hem  - många till ett hus i ruiner och svartbrända omgivningar. Men eldhärdarna börjar vara någorlunda under kontroll. 
- We have turned the corner - but hold the optimism, förklarar en representant för brandkåren i Orange County, den del av USA där Magnus bor med sin familj.
Alla vet att elden kan sprida sig blixtsnabbt om vinden ökar. Det mest skrämmande är ändå att flera av bränderna kan vara anlagda! Två av dem vet man med säkerhet och flera andra tror man har startats medvetet.  Sammanlagt har 250 000 dollar utfästs i belöning till den som kan ge upplysningar om dessa marodörer. 
Att någon ens kan tänka sig att medvetet starta ett sånt helvete är inte klokt! Bränderna orsakar skador för enorma belopp och människoliv har gått till spillo. 
Nu har också frågorna börjat ställas. Man kritiserar beredskap, resurser och agerande. Bland annat fanns det alldeles för få brandmän när så många och stora bränder bröt ut nästan samtidigt. Varför fanns det inte fler plan och helikoptrar? Hur stor del av resurserna fanns till exempel i Irak? Efter storbranden för något år sedan var det sagt att 150 nya brandbilar skulle köpas in, man har beställt 19 stycken - och de har ännu inte levererats. Hur kommer det sig? Och så vidare...
Nu väntar med all säkerhet "räfts och rättarting" på de ansvariga - och högre skatter för invånarna i Californien.

Jord, stenmjöl och mandelpotatis

Idag har vi tagit hand om de sista utepelargoniorna och gett potatislandet ett täcke av höstlöv och gräsklipp. Jorden får näringstillskott och vila i väntan på nästa vår och sommar.
Egentligen borde vi förstås ha planterat en massa blomsterlökar samtidigt, men tidigare försök har inte gett särskilt bra utdelning. Katalogernas blomsterprakt har så att säga lyst med sin frånvaro. Fastän vi satte massor av olika lökar tittade bara några enstaka tulpaner och pärlhyacinter upp ur jorden våren därpå. Försynt undrande var i hela fridens dar de hade hamnat och var alla kompisar höll till.
Då är det pålitligare med perenner. Dem ser man redan vid planteringsstadiet och kan hjälpa på traven om och när det behövs. Ändå blir det aldrig lika vackert som i trädgårdsreportagen. Men det är väl något man får finna sig i om man inte är född med gröna fingrar och ett stort intresse. Kanske vi skulle testa det allra senaste? Försök i Skottland har visat att stenmjöl i jorden får växterna att bli större, vitaminrikare och ännu mer välsmakande. 
I potatislandet växer det redan så det knakar. Mest ogräs förstås! Men dotterns och mågens egenhändigt odlade mandelpotatis därifrån smakar alldeles utsökt !  Ingenting kan vara så gott som de allra första mandelpotatisarna direkt ur landet. Tänk då om man kunde få jättestora sådana med hjälp av stenmjöl.


Ren luft

Nästa vecka infaller det traditionella höstlovet och alla skolor i vår kommun håller stängt. Efterlängtade dagar där eleverna kan vara ute i naturen och andas frisk luft om de känner för det.  
Alla skolor i Orange County, utanför Los Angeles, hålls stängda idag. En försiktighetsåtgärd eftersom luftkvalitén inte är den bästa just nu. Vinden har avtagit och rök från de många bränderna ligger kvar som ett lock och irriterar luftvägarna, berättar Gennie och Magnus. Det gör att folk håller sig inomhus så mycket som möjligt.
Elden har inte kommit närmare där de bor och arbetar, utan rör sig sakta österut uppför berget. Det gör det svårare att komma åt brandhärdarna, så man använder sig nu av flygplan och helikoptrar i större utsträckning är tidigare. Bara i Irvine har 27,000 acres förstörts, men sammanlagt har ca 493,000 arces brunnit i södra Californien, det ar ca 1972000000 kvadratmeter. Ruskiga siffror! En av de invånare som fått återvända hem liknade trakten där hans hus hade stått  vid en krigsskådeplats i Vietnam.


Vatten från ovan

Idag har Farzan avverkat en del träd för att hålla landskapet öppet. Grenar och ris tänkte vi bränna någon regnig dag i november. Det är inget märkvärdigt med det, så gör nog de flesta som bor ute på landet. Men när en helikopter flög över oss på låg höjd kändes det plötsligt konstigt med tanke på situationen i Californien.
Regniga dagar är lätt räknade i de delar av CA som nu drabbats av bränder. Ursprungligen fanns här bara öken, men med hjälp av konstbevattning har stora delar kunnat odlas upp. Marken i övrigt är snustorr av värme och stekande sol. Minsta lilla gnista kan starta en stor wildfire som är svår att släcka. Då är vatten från ovan till stor hjälp, och när inte naturen fixar det måste man ta till helikoptrar och specialplan. Häromdagen sa brandchefen i Orange County att han skulle ha klarat bränderna om han bara hade haft fler flygplan till hands.

Presidenten kommer

Californien brinner nu så gott som okontrollerat för tredje dagen i rad och över en miljon människor har tvingats fly från sina hem. Bland dem en god vän till Magnus och Gennie som bor och arbetar i San Diego. Han och hans familj har evakuerats från sitt nya hus och bor nu hos släktingar tills vidare. 10 000 andra har fått ta sin tillflykt till en stor sportarena som blivit flyktingförläggning. Ett fängelse har evakuerats och fångar hjälper till med att släcka bränder. San Diegos berömda Zoo har stängts. Det här är den största branden och massevakueringen i staten Californiens historia, allt enligt Los Angeles Times.
I går var det +33 grader C i Irvine. Man kan förstå hur oerhört jobbigt det måste vara för brandmännen. De får kämpa både mot värmen, hettan från elden och de starka vindarna som hela tiden startar nya eldhärdar som hotar att inringa dem. Av tretton stora brandplatser har man bara lyckats få någorlunda kontroll över tre. Vi hörde på de lokala nyheterna att brandmän från Mexico kommit för att hjälpa till med släckningsarbetet, men att de snabbt tvingades återvända då elden spred sig över gränsen.
Undantagstillstånd har proklamerats i sju av statens "kommuner" och President George W Bush har lovat federal hjälp. Han ska också besöka Californien i morgon. Kanske lärde sig administrationen något av den hårda kritik presidenten fick under krisen vid orkanen Katrina 2005.

Det är svårt för oss att sätta sig in i omfattningen av katastrofen. Det rör sig om så stora arealer, så många bostäder och människor att det känns närapå omöjligt.  Men vi försöker greppa det genom att följa nyheterna, både från USA och via våra egna medier. Dessutom har kontakt med vår son varje dag. Tack och lov är inte deras bostadsområde hotat som det nu ser ut. De har också kunnat återgå till sitt jobb i irvine. Den närmaste brandhärden har dragit sig åt ett annat håll och röken ligger inte längre på lika intensivt.

Elden slukar allt

Brand (foto AP)
Foto AP

Hett om öronen i LA

Det brinner i trakterna kring Los Angeles och San Diego. Stora bränder som är svåra att släcka på grund av hettan och de oberäkneliga kastvindarna. Det kändistäta Malibu är tydligen illa ute och folk har tvingats fly från sina lyxiga bostäder. Ett stort köpcentrum, en kyrka och flera villor har brunnit ner till grunden.  I området kring San Diego har 250 000 människor evakuerats, sjukhus tömts och guvenören Arnold Schwarzenegger har utlyst undantags-tillstånd. 
Tro nu inte att det handlar om en ny katastroffilm med Mel Gibson i huvudrollen. Visst finns han med, men bara som en av många boende i Malibu som riskerar att förlora sitt hem.

Branden finns nu ca 5 km från den plats där Magnus och Gennies jobbar. Den stickande röken blåser åt deras håll och kontoret kommer att stängas på grund av detta. Istället får de anställda arbeta hemifrån, något som säkert fungerar bra eftersom de är i databranschen.

Våld

Att det förekommer mycket dödligt våld i USA är väl känt och Los Angeles är inget undantag. Kanske bidrar rättigheten att bära vapen till detta. Som tur är bor vår son och hans familj i en mycket lugn "förstad" till LA, så vi känner oss inte särskilt rädda när vi är där. Men alla håller ytterdörrarna låsta och är inte lika blåögda som vi svenska besökare kanske är.

Våldet i Sverige har ökat och blivit grövre. Så känns det i alla fall. Nyhetssändningar och tidningar rapporterar varenda dag om överfall, rån och mord. Och det är inte bara ett storstadsfenomen. Även i vår del av detta avlånga land förekommer allt fler och grövre brott. Man behöver bara slå upp lokaltidningen så hittar man ett antal artiklar om misshandel, våldtäkter, knivrån och andra våldsamheter.

När vi växte upp var det synnerligen oetiskt att ge sig på kvinnor och barn. Att slå ner försvarslösa pensionärer, eller vara flera mot en, ansågs otroligt fegt. Inte heller sparkarde man på den som låg utslagen på marken.  Dessa oskrivna lagar fungerar tydligen inte längre! Det kanske börjar bli dags att vi också låser ytterdörren?


Våldsbenägen besökare


Ännu en skön höstdag och vi får besök av diverse fåglar som upptäckt att det är dukat för kalas. Hackspetten är vacker att se på, men hans beteende i somras gjorde oss upprörda. Då försökta den nämligen komma åt den svartvita flugsnapparens ungar genom att hacka upp ingångshålet till holken. Han satt sedan och lurpassade när ungarna skulle ut på sin första flygtur. En riktig jäkla kannibal !

Snabbkontakt


Ett stort Grattis till Gennie som fyller år idag. Tack vare Internet kan vi uppvakta direkt trots det stora avståndet. Tekniken har på bara några år gått så otroligt snabbt framåt. Förutom mail, kan vi nu chatta, prata och se varandra  i realtid med hjälp av webbkamera. 
Vi brukar tänka på de människor som såg sina barn och andra släktingar åka till Amerika i början på 1900-talet. Oftast möttes de aldrig mer och breven mellan kontinenterna nådde adressaten först efter lång tid. Om de ens kom fram. Det måste ha varit svårt för många föräldrar.
Visst ligger Amerika lika långt bort idag, men vi kan hålla daglig kontakt om vi vill. Datorer och telefoner gör att det enkelt numera.  


Sandstorm

Vi vaknar till oväntade nyheter från det stora landet i väster. Inte långt från den plats där vi ska bo har en stor sandstorm ställt till med problem och olyckor på motorvägen!  Undrar om de har plogbilar som klarar sånt? Snöstormar måste ju vara rätt sällsynta i Californien. Säkert lika ovanliga som ett rejält surströmmingskalas! 

Själva har vi idag njutit av den delikata fisken tillsammans med ett fyrtiotal trevliga människor .Vi önskar bara att man kunde ta med några burkar "fermented herring" till sonen och hans familj i LA.  För trots att Gennie är född i USA gillar hon surströmming helt och fullt.
En massa andra svenska maträtter också för den delen. Pitepalt är en stor favorit hos hela familjen. Den lilla dottern smackade och åt med hela ansiktet redan första gången hon fick prova. Ärtsoppa och pannkaka gillar de också. Det lär nog bli en hel del svensk matlagning därborta i hamburgarnas och stekarnas förlovade land.

Frukostbröd, smörgåsrån och Västerbottensost är ett måste i vår packning när vi reser dit. På IKEA  i närheten kan Magnus och Gennie själva köpa köttbullar, knäckebröd, Kalles kaviar, gravlax, svenskt kaffe, chokladkakor och Ballerinakex. Men vi svenska besökare tycker förstås det är spännande att få testa asiatiska, mexikanska och andra exotiska rätter. Sen har de himla god pizza "over there". Alltför god kanske med tanke på figuren!


Morzan och Farzan

Bland Magnus och Gennies vänner och bekanta i Los Angeles kallas vi allmänt för morsan och farsan. Lite konstigt känns det förstås när t ex  flickvännen till Gennies bror eller hennes kusiner kallar oss så, men de tror nog att det är någon sorts "hedersnamn". Magnus och Gennie säger ju morsan och farsan med viss respekt i rösten :-) Vi har piffat upp smeknamnen med ett z. Det blir liksom ett Tarzan-stuk på dem på det sättet. Lite tuffare så att säga. Det kan kanske behövas i cowboyarnas hemland.
Post från USA är ofta adresserade till Morsan eller Farsan + vår gatuadress, postnummer och ort! Att breven ändå kommer fram måste bero på smarta lantbrevbärare. Men vi kan tänka oss att de har rätt kul åt det. 


Post och sopor

Idag har vi fixat eftersändning av posten. Det är mycket sånt att tänka på, sophämtningen ska ställas in under tiden vi är borta, tidningen avbokas, snöröjningen beställas osv. Det hjälper inte om belysningen går igång på timer om hela gårdsplanen är full av snö och postlådan översvämmas av försändelser. 
Det känns bra att ha palmer och rosor att se fram emot när träden här hemma är i stort sett avlövade och marken blir allt hårdare av kylan. Guldfiskarna har fått flytta in i garaget över vintern och ser ut att klara det bra. Vi får hålla tummarna för att de överlever midvinternattens köld.

nedräkningen har börjat

Den här bloggen ska främst handla om våra upplevelser som farmor och farfar i Los Angeles. Vi kommer att vistas hos vår son och hans familj under december, januari och en del av februari. Funderingar på vad som ska packas, diskussioner om resväskor, presenter och kläder har redan börjat.


RSS 2.0