Bästergök


(The bird cherry bloom)
Det doftar hägg i hela huset. Dörr och fönster står på vid gavel för värmens skull. Frukost och förmiddagskaffe intas i Lusthuset, men resten av dagen fikar vi i skuggan av hägg och rönnar. Vackra fjärilar fladdrar förbi på jakt efter utslagna blommor (gillar de inte häggens månntro) och de halvtama sädesärlorna vippar på gräsmattan. Deras små svarta knappögon iakttar oss utan rädsla.
Långt i fjärran hör vi göken gala. Hur var det nu? Västergök är......?  Bästergök kanske.  

Mors Dag

 Hoppas alla mammor, mormödrar och farmödrar får en riktigt bra Mors Dag idag. Att få en stor skön bamsekram är mycket värt, men visst blev jag extra glad över en Tro, Hopp och Kärleks-bukett av min man - där rosorna dessutom heter Passion :-)

Varmt och gott


(+86 degrees Fharenheit and fermented herring for dinner. Supernice)
Det blev verkkligen så varmt som SMHI utlovat. Vid dammen blåste det lite sjöbris men i Lusthuset blev det över 30 plusgrader, trots att dörr och vädringsfönster stod på vid gavel och persiennerna var nerdragna mot solsidan. Att äta lunch därinne var det inte tal om, men framemot aftonen blev det något svalare. Då blev det surströmmingsfest där istället, vilket tyvärr lockade till sig en del flugor. Jag tror att traktens alla småfåglar också fick sig ett rejält kalas. 

  

Hortensia


Efter regn kommer solsken och nu har SMHI lovat oss två soliga och varma dagar framöver. Det ger mig inspiration till att köpa och plantera en Hortensia. (Den blå och vita i lerkrukan) Ända sen jag såg dem växa vilt på Hawaii har jag tyckt det är något speciellt med denna blomma. Att den ursprungligen kommer från Japan kan man se på gamla japanska konstverk.  I sin naturliga miljö är hortensian en buske som kan bli mellan 3 och 4 m hög. Ska bli spännande att se om min Hortensia överhuvudtaget klarar sig utomhus i det karga Norrbotten.
En nackdel kan vara att den aldrig får torka ut. Men vi ska inte ut på någon riktig långresa i år och som tur är har vi familjemedlemmar som kan titta till den de gånger vi flänger och far.
Till sist lite kuriosa:
Hortensia är en av de få växter, som fått sitt namn efter en kvinna, nämligen efter Hortense Baret. Denna unga kvinna klädde ut sig till man och fick tjänst på samma fartyg som sin fästman, den unge botanisten Philibert Comerson. Han skulle följa med på ett franskt fartyg på en världsomsegling åren 1766 - 69. Flickan blev avslöjad så småningom men fick fortsätta färden. I Asien upptäckte fästmannen en vacker växt, som han gav namnet Hortensia efter sin fästmö.

Grå nomader

- Min farsa är hopplös att få tag i! Du vet han tillhör de där grå nomaderna.
Birgitta råkade höra den beskrivningen häromdagen och jag tycker den känns mitt i prick. Så kan det verkligen vara för oss pensionärer. Vi är många som har friheten att ge oss av, som inte längre har jobb som tar tid ifrån oss, även om det förstås gäller att hitta gluggar i almanackan :-) 
Är man skapligt frisk vill man förstås passa på att göra allt man inte hunnit med tidigare. Att dessutom ha husbil eller husvagn gör det lätt att dra iväg med kort varsel. Borde vi ha dåligt samvete för det? Nej, jag säger som i skönhetsreklamen: Vi är värda det.


(We are the grey nomads)


Bra väder

Gråmulet och regn. Bra väder för att reparera trädgårdsmöbler, dammtorka och städa upp i huset. Och varför inte baka något riktigt gott till eftermiddagskaffet. Som denna rabarberpaj ur ICA:s receptsamling på nätet. Lättgjord och smarrig. Men låt dig inte luras att tro den ska räcka till tio personer. Vi åt gladeligen upp den på fyra!

Mammas rabarberpaj. 10 portioner. (Rrhubarb pie)

TILL FYLLNINGEN
6 rabarberstjälkar
4 msk socker

TILL DEGEN
150 g smör
3 dl vetemjöl 
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 krm salt 


Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Skär av de yttersta ändarna på rabarberstjälkarna och skala bort det yttersta, tunna skalet. Skär rabarbern i små bitar, ungefär 2 centimeter långa.
Häll ett par matskedar vatten i en kastrull. Lägg i rabarberbitarna och sockret. Koka i 5-10 minuter eller tills rabarbern blir mjuk. Smaka av och känn efter om du vill ha mer socker.
Lägg smöret i en liten kastrull och smält det på låg värme.
Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i bunken och rör om ordentligt.
Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en deg.
Lägg degen i en pajform och platta ut den med händerna så att den täcker botten och går upp en bit på kanterna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut pajen ur ugnen och fyll med rabarbern, bred ut dem i ett jämnt lager. Ställ in pajen i ugnen igen i ytterligare ca 10 minuter.

Ät med glass, vaniljvisp eller grädde.


Störst i Europa



(The biggest rapids in Europe)
Storforsen är Europas största oreglerade vattenfall. Den sammanlagda längden på hela forsen är 5 km med en total fallhöjd på 82 m. Det finns handikappanpassade ramper som gör att man med rullstol kan ta sig hela vägen ut till forsen. Platsen är ett populärt utflyktsmål, varje år besöks Storforsen av ca 180 000 personer. När vi får långväga gäster åker vi gärna hit upp på picknick.


Mer fakta:
Omkring midsommar är vattennivån som högst och uppnår ett vattenflöde på ca 870 m3/s. Vid den extrema översvämningen 1995 var flödet 1200 m3/s. Den 12 maj 2008 var vattenflödet på 729 m3/s och vattnet 2,5 meter under brospannet till bron över Piteälven i Älvsbyn; 1995 var vattennivån vid ett tillfälle endast 23 cm under brospannet.

 

(Hole made of a rolling stone in pouring waters)
En jättegryta är ett hål i ett berg, bildat genom att strömmande vatten fått en sten att rulla runt i en fördjupning under lång tid. Det finns teorier om att stora jättegrytor skapades under istiderna genom att stora stenar som satt fast längst ner i glaciären "borrades" ner i berget när glaciären rörde sig.
Med tro nu inte att Sten har borrat sig en egen jättegryta genom att rotera genom klipphällen vid Döda Fallet. Den fanns här när vi kom!


Allemansrätt



(Allemansrätt= all peoples right. By law we all are allowed to go and stay almost everywhere in forrests, by shores and meadows in Sweden)
Allemansrätten gör att vi kan stanna till vid vackra stränder, som den här vid Benbryteforsen i Piteälven. Ett populärt ställe bland fiskare och campare av olika slag. Den här helgen fanns där ett helt samhälle av husvagnar och husbilar.
Men vi hittar en alldeles egen glänta där vi parkerar tillsammans med ett par goda vänner. Gemensam middag och snack om viktiga frågor förgyller tillvaron. Vi kan också följa en stor örn som i vida cirklar tar sig allt högre upp i skyn innan han helt försvinner in i molnen. Vädret är varierande. Från åska, hagel- och regnskurar till värmande solsken. Vi får rapport om att det är samma sak nere vid kusten.


Kvällsvy


                                               Titta vilka vackra bågar.

Burma


(Beautiful old bridge by the river Piteälven)

En natt tillbringade vid den grönmålade Burmabron över Piteälven. Uppströms finns ett flertal  före detta timmeravlägg som används flitigt av vildcampare. Fullt förståeligt eftersom man där kan parkera alldeles vid vattnet. Namnet Burmabron låter exotiskt och det finns en intressant förklaring.  

Burmavägen är i folkmun namnet på E45 mellan Moskosel - Ottostorp. Vägen byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt i början av 1940-talet, mitt under brinnande krig. Arbetarna var mer eller mindre tvångsförvisade till arbetet. Många av dem kom från södra Sverige, och bodde i barackläger långt ifrån nära och kära. Det hårda kroppsliga arbetet, ödemarken, ändlösa myrmarker och mygg i massor gjorde att många vantrivdes med arbetet.

Nyhetsrapporteringen dominerades naturligtvis av andra världskriget. Det talades bland annat mycket om hur japanerna med hårda metoder tvingade krigsfångar att bygga vägar och järnvägar genom Burmas djungler. Paralleller med den egna situationen låg naturligtvis nära till hands, och vägen började internt bland vägarbetarna att kallas för Burmavägen. Detta namn spreds till lokalbefolkningen, och lever fortfarande kvar i högsta välmåga och finns även med på kartor och vägskyltar.

Naturligtvis började den långa och ståtliga bågbron över Ljusselforsen i Pitälven att kallas Burmabron. Denna bro, och alla andra broar längs Burmavägen, ersattes i början av 1990-talet av nya broar för ökad bärighetsklassning. Den gamla Burmabron finns dock kvar, bevarad som en vacker prydnad till förbipasserande. En stor rastplats är anordnad vid Burmabrons södra landfäste. (Ur Wikipedia)


Längs Laisälven


(Along the river Laisälven in Lapland)




Från Adolfström och Yraft kör vi på grusvägar längs med Laisälven, ser en massa vackra vyer men också stora skogsavverkningar. Här och var har skogsbolagen (?) gjort i ordning fina vindskydd vid älven, ofta försedda med grillplats och ved. Torrdass finns som regel också. Även om platserna kanske är tänkta för fiskare i första hand passar de bra som rastplats även för oss vägfarare.  

Myggfritt




(Maj 21st and still snow on the mountains. No mosquitos yet)
Kristi Himmelsfärdsdag ligger snön fortfarande kvar på Svaipa och Krappesvare och vi såg en del is på Laisälven. Det är faktiskt bara är tre veckor sedan vi körde skoter och fiskade här på halvmetertjock is. Nu är våren i full gång men det är tack och lov fortfarande myggfritt. 

De fyra elementen


Det finns många myter om hur livet och världen kom till. Den allra äldsta världsförklaringen är den om de fyra elementen, dvs eld, luft, vatten och jord. Förklaringen gick ut på att allt på jorden var skapat med hjälp av dessa fyra element, men i olika balanser och kombinationer. Är det därför vi känner så starkt för dem?

Jorden


Vårbruket är nu i full gång vid norrbottenskusten, det luktar våt mylla och gödsel lite här och där. I Skåne skördar man redan färska jordgubbar och potatis. Här har häggen just slagit ut i skyddade lägen medan rododendron står i full blom vid Sofiero. Lite skillnad är det allt!

Varför inte?


(Let the wind give us the electric power) 
Vi åkte upp till vindsnurrorna på vägen mellan Långträsk och Koler. Vilka bjässar det handlar om! Riktigt läckra konstruktioner faktiskt.
Det ska bli ännu fler vindkraftverk på samma ställe, berättade Vajlet Lindqvist när vi träffade henne på Norrskensgården. Hon var mycket positiv till vindsnurrorna. Och undra på det. De ger både arbete och pengar till bygden. Och dessutom ger de oss alla ren förnyelsebar energi. Inte lät snurrorna mycket heller, vi hörde bara ett svagt surrande som varken kan skrämma folk eller fä. Så varför inte fortsätta utbyggnaden av vindkraftverken...

Varför?


(Why do we want to live like Stone Age people?)
Vad är det som lockar? Laga mat över öppen eld, tvätta sig i floden och slåss med vilda djur (typ myggor i det här fallet). Försöka dra upp några fiskar. Kanske upptäcka björnspår eller höra vargarna yla i fjärran. Vandra i skogen, samla ved och söka ätbara svampar och bär. Samlas i grupper för att utbyta erfarenheter och bo i trånga utrymmen, trots att vi har alla bekvämligheter och TV därhemma. Varför gillar vi att leva som stenåldersmänniskor?

Humlan


(The bumble-bee likes my spring-bouquet)
- Bäst att passa på när människan varit så vänlig och plockat en hel vårbukett åt mig!

Småforsarna


(Hiking with old friends)
Vi hade en väldig tur med vädret under hela helgen. Idel solsken och varmt under dagarna. Men lördagnatt var det - 3.7 grader! Då stod vi vid Småforsarna ovanför Fällfors. Där finns ingen officiell camping, men det är välordnat med utedass och grillplatser alldeles vid älven. Ett populärt ställe att åka till för fiskare och fricampare och här mötte vi också gamla bekanta.  


En del historier och gemensamma minnen ventilerades när vi samlades kring brasan.


Leif var på spelhumör så vi fick lite jazz på sax.

Titta noga på bilden här nedanför! Kan du se en Picasso-liknande figur?

(Can You see the Picasso-painting in the water?)
Just här strömmade vattnet väldigt konstigt, som i stora lugna vågor som speglade den andra stranden på ett mycket mysko vis.

Fällfors


(Byske river)
Vad ligger bakom det lustiga namnet: Fall ej i ? Är det många som gått för nära forsen måntro?


Det fanns en hel del att se. Det här gamla kraftverket tyckte herrarna var intressant. Undra på det förresten. En av dem har varit elektriker och den andre har jobbat vid kraftverksbyggen.


Här brukar det hoppa massor av lax, men just nu var vårfloden alltför hög.


Säkert gör vi fler besök senare i sommar. Det finns en liten camping vid älven och det vore kul se laxarna ta sig förbi forsen. Dessutom finns det ett intressant "Skyltfönster" där man kan se in i älvfåran och alla fiskar som passerar.

Selet vid Byskeälven


(Camping out)
På väg längs med Byskeälven hittade vi en perfekt camping i Selet. Alldeles nära forsen och med Vägverkets toaletter, vindskydd, grillplatser och massor av ved. Säkert ett paradis för fiskare när älven lugnat sig något. Barbro som skötte stället kom ner och öppnade eluttagen, hon städade upp toaletterna och lämnade papper och soptunna åt oss. Troligen var vi säsongens första gäster. (Det är hon som skymtar i bakgrunden på nästa bild)


Naturligtvis skulle det grillas vid middagstid - fattas bara när man är ute på campingturné?


När vi i USA pratade om att äta ute trodde de att vi menade på restaurang. Men att äta utomhus, omgiven av naturen, är verkligen inte dumt det heller. (Även om minerna är ovanligt allvarsamma just på den här bilden)

Gourmet dinner

Kvällen innan vi gav oss iväg på campingtur blev vi bjudna på en upplevelse utöver det vanliga. Vi blev skjutsade till Restaurang Bryggargatan i Piteå. Där väntade en middag som blev en otrolig njutning för alla sinnen.


Den inleddes med mousserande vitt vin i baren.



Sedan väntade restaurangen med en saltfisk- och rödingkombination och gröna ärtor.


Det följdes av gravat renkött med persiljerotspuré och tranbärsgelé.

och rökt abborre med mandelpotatisterrinne och tomatchutney. Varje rätt är ett konstverk. Både till utseende och smak.

Lammkombinationen, av ekologiskt lamm från Sammelsgården i Sjulsmark, serveras med sötpotatis och rosmarinsås. Lamm är en av mina favoriter och så missar jag att fotografera själva upplägget. Alltför imponerad av servicen kanske!

Men kycklingrullen med majskompott och mandelpotatiskräm med tryffel hann jag få med. Tror inte att jag någonsin har ätit godare kyckling och potatismos.


Den skandinaviska osttallriken med Bryggargatans tillbehör var förstås utsökt, och nu började vi bli ordentligt mätta.


Tyvärr kom inte den mest spektakulära och oväntade kombinationen, Hjortronglaserad Pitepalt, vaniljglass och hjortronmüsli, alls med på bild!
Det måste ha berott på att fotografen var så tagen av allt det goda som serverades. För inte blev väl kameran stående på grund av alla särskilt utvalda viner eller det trevliga sällskapet? 
 


Premiär

Det ska bli vackert och varmt väder i helgen och framöver. Det känns som om det är dags för en premiärtur. Husbilen får en genomgång, köksutrustningen kollas, sängarna bäddas och kläder packas, både kvällsmys vid brasan och soliga promenader. Utflyktsmålet är inte bestämt men troligen blir det vid någon av våra vackra älvar med rent brusande vatten. En weekend med goda vänner skulle sitta bra.
Farzan har kapat ved och Lusthuset är vårstädat och klart för mysiga luncher och fikastunder. Medan jag såpskurar golvet kommer jag att tänka på en bekant från Estland som undrade vems den andra lilla stugan på tomten var. Häpet utbrast hon: - Va, bygger ni hus åt barnen! Bara för att leka i?

Bortskämda

Presidenten i Nordkorea Kim Il Sung är död sedan flera år - men fortfarande landets president! Han trodde sig vara expert på allt från husbygge till grödor, och inget av hans beslut får ifrågasättas. Sonen, som nu leder landet, kallas Konjak. (Han lär dricka fyrstjärnig konjak även som måltidsdryck) Folket svälter men han vräker sig i lyx och överflöd.  
Det och mycket annat fick vi veta vid ett intressant föredrag i eftermiddag. Föreläsaren, Gullmar Hedenstedt, har jobbat åt FN och Röda Korset i många år, med bland annat vatten- och avloppsfrågor i Afrika och i Asien.
När man hör hur människor kan ha det i dessa fattiga och korrumperade länder upptäcker man hur bortskämda vi själva egentligen är. Hur självklart vi tycker det är med rent vatten och sjukvård som trots allt fungerar. Vi har duschar och tvättmaskiner, vattnar gräsmattorna vid behov och har kanske en pool för nöjes skull. Vi kan ringa till en läkarstation och få prata med en sjuksköterska eller en doktor, behöver inte vandra i femton dagar för att komma till en läkare som kanske bara konstaterar att han inget kan göra.  

Vårfint


Det är inte bara gräsmattan som behöver ansas så här i vårtider. Camilla klipper håret och ansar Farzans skägg som träning inför gesällprovet i höst. Hon är den tredje eleven som använder honom som modell, så han har varit snyggt klippt de senaste åren. Morzan blir också alltid fin med hjälp av barnbarnet Therese som nu är färdigutbildad hårfrisör på Cao&Co. Duktiga ungdomar de där.

Thai-massage


En aktivitet som jag ska prova på i sommar är thai-massage. Det lär ska vara väldigt skönt har jag hört. Och nu kan jag göra det utan att flyga runt halva jordklotet. Det räcker med att bila ner till Fiskecampen i Jävrebodarna. Där ska Anni finnas under sommarsäsongen, ge olika slags massage och skulpturera naglar. Ingen dum idé egentligen. Medan karlarna fångar och grillar middagslaxen kan jag och mina medsystrar gå till Anni och koppla av. Vem vet? Kanske kan vi bli ännu lite vackrare och smidigare ;-)   

Jag svääävar....


(Hovercraft for trips on frozen sea. But the owner must have a lot of permissions)
Fiskecampen i Jävrebodarna hade tänkt anordna turer med den här svävaren i år. Ett kul komplement till övrig verksamhet.
Att få alla papper klara har tagit lång tid. Bland annat skulle länstyrelserna både i Norr- och Västerbotten ge sitt godkännande. Till slut var tillstånden klara. Vad som återstod var bara en "uppkörning" med en expert från Göteborg. Lätt som en plätt trodde ägaren.
Men när experten äntligen hade tid att komma var det öppet vatten. Och uppkörningen måste göras på fast is !!! Så nu blir det till att vänta igen, den här gången på att isen ska lägga sig! Snopet! Jag som tänkt sväääva över vattenytan i sommar.

Typiskt kvinnligt


(Females like Big Sale and flee markets)
Att försöka fynda ser jag som en typiskt kvinnlig last. Röda lappar och annonser om Loppis lockar oemotståndligt en kvinna. Man måste i alla fall dit och titta. Att få tag i något för en riktigt billig penning gör gott i plånboken menar hon. Och man kan ju alltid se det som en form av återvinning. Bra för miljön och så. Ibland kanske dameni fråga inte ens visste att hon behöver just den där prylen hon nyss köpt :-) .
Jag har flera bekanta som har gjort det till en livsstil att gå på loppis. En av dem har inrett fritidshuset med enbart saker från Loppis och fynd på Blocket. En annan köper saker men försöker samtidigt avyttra något annat. Det går väl inte alltid så bra men tanken är god.
Både på arrangemang typ Lions, Arcus och lördagsloppiset i stan ser man mest kvinnor som spanare medan männen nog är med mest för att bära hem alla fynd.
Min undran är då följande: har kvinnor en speciell gen som gör att de samlar på saker, så nyttiga och billiga som möjligt?

Typiskt manligt

 
(Why didnt male like bying new clothes?)
Har de flesta karlar en medfödd olust inför nya kläder?  Ja, kanske inte kläderna i sig, men enbart tanken på att behöva gå in på en herrekipering verkar framkalla någon sorts ångest hos dem. Att sen hitta något i butiken och prova framför en spegel ska helst vara gjort på fem röda sekunder. Nu blev det en kavaj, skjorta och slips på ny rekordtid. Det finns inte mycket tid över för alternativ eller eftertanke. Hittar mannen ett par byxor som passar kan det också bli flera par på samma gång för att slippa handla igen på ett tag.  Är det någon som känner igen sig?
I den butik vi besökte idag fanns flera "ditkommenderade" herrar, några med vidhängande hustru som smakråd och pådrivare. De flesta kunder var medelålders eller äldre. De yngre killarna väljer kanske en annan typ av affär. Men frågan kvarstår, föds det manliga släktet med en anti-shopping-gen eller är det en förvärvad fobi?  


Supergott och snabbt


( A good and quick meal, hot sausage and potatotriangels )
Får vi rekommendera en god och snabblagad lunch eller middag? Lämplig att servera t ex i husvagnen eller i stugan, kanske som alternativ till varmkorv och mos.
Ett paket Hot Red Chorizo, jättegod djupfryst Rösti (riven potatis och lök) grönsallad, tomater och en enkel sås på Creme fraiche blandad med lite majonäs. Korven är verkligen glödhet i smaken, så byt mot en mindre kryddig variant om du inte gillar Hot!

Utsläpp


( The fishes are back in the pound - it is spring time)
Nu har all snö försvunnit på tomten, vårbruket är i full gång, och fiskarna som övervintrat i en stor tank i garaget får komma ut på sommarbete. Det är roligt se dem undersöka det stora "hav" de har hamnat i, där solen skiner och näckrosorna redan hunnit en bit på väg. Deras små fiskhjärnor minns antagligen inte förra sommaren, för till och med vindens krusningar på vattenytan gjorde dem lite konfunderade.
Nu håller vi tummarna för att fiskmåsarna inte ska upptäcka dem innan de vant sig med att söka skydd under de växter och konstgjorda öar som finns i dammen.

Inhopp


( Back in school to talk about writing) (Bilden publiserad med tillstånd av lärare och elever)
I går var inte formen den bästa, hade ont i huvudet och blödde till och med näsblod ett par gånger, något som jag inte gjort sedan jag och brorsan slogs när vi var små. Och det är väldigt länge sedan. 
Det var med viss bävan jag åkte till högstadieskolan i morse för att hålla lektioner i fem olika klasser. Ämnet? Mina böcker och hur det är att vara författare. Skulle alla ungdomar i åttan tycka att det var värt att lyssna på? Skulle jag klara av att hålla igång en klass? Tänk om blodet började forsa igen mitt under en lektion!
Hör du till dem som tycker tonåringar är skräniga, ouppfostrade drasuter som halvliggande pratar i mobiltelefon med mössan nerdragen över öronen? Då skulle du ha varit med mig idag. Jättefina, intresserade och motiverade ungdomar lyssnade och sen snällt deltog i en övning i att göra egen personbeskrivning. Inga mössor eller kepsar på och ingen mobil i sikte.
Allt gick bra och jag blev helt klart imponerad av killarna och tjejerna. Dessutom var det roligt att träffa en mängd f d kollegor som ambitiöst jobbar vidare i ett yrke som är så stimulerande och ändå så svårt.
En aning trött, men mycket nöjd, avslutade jag författarbesöket med känslan av att det nog ändå finns hopp för mänskligheten :-) 

Oväntat besök


(Unexpected visitor)
Minns du Gevalias reklamfilmer "Oväntat besök"? Tyngdlyftaren som faller genom golvet, killen som ska spika fast en tavla på väggen, äventyraren som slår upp sitt tält i djungeln, den ensliga stugan på skäret osv? 
Lite så kändes det idag. Ett campingekipage som vi inte alls kände igen parkerade plötsligt på vår garageuppfart. Vad var nu detta? En turist som kört fel och inte visste att vägen tar slut en bit bort? Någon som trodde att vi har campingplats bara för att vår husbil står på gården? Det har hänt förr.
Inte alls. Ur bilen kliver en cowboy-dalmas som vi inte mött på länge. Vi sågs oftast på min brors cowboyfester för flera år sedan. Då var han busschaufför, men är numera tidsmiljonär och på resa uppöver landet. Det senaste stoppet hade han gjort hos italienska Anna i Docksta. Hon hade skickat hälsningar och det var ju tur det. Annars hade han kanske inte gett sig tid att hälsa på hos oss också.

Aptit


(The twins, two months old)
Ute i naturen växer allt med väldig fart och det gör visst småttingar också. Tvillingarna Lilly och Sammy är nu drygt två månader gamla, de äter med god aptit och växer fort.

Fjällvandring


(Reindeer)
Under senvåren blir det skoterförbud i fjällen, vilket innebär att man bara får köra efter uppmärkta leder. Detta för att inte störa vajorna som ska kalva. Men hela påskhelgen och Valborg såg vi endast till två renar. Och de kom lugnt spatserande förbi stugan.
Nu, när skotersäsongen över, är renarna tydligen på väg. En flock mötte vi i Arjeplogsområdet, men en annan hade bara hunnit ovanför Stockbäcken. Det blir en lång vandring upp till fjället  - om det nu är dit de ska.

Smart


(Making coffee outdoors)
Det finns många kloka och uppfinningsrika människor, inte minst bland friluftsfolket. Vi har sett många sätt att fixa mat och kaffe under årens lopp. Den här "brashållaren" hade Kjell Johansson i Adolfström med sig till majbrasan.  Både kul och praktisk. Hopfälld är den lätt att transportera t ex på en skoterkälke eller i husvagn/husbil. 

Valborg och Maj


(Dinner at the cabins terrace)
En ovanligt varm och skön Valborg med grillmiddag utomhus och majbrasa framemot kvällen. "Manskören" bestod av både bofasta, stugägare och campare. Vi sjöng kanske hellre än bra, men gemenskapen var på topp och uppsåtet gott.


(April 30th we make big fires to welcome the spring and scare everything evil away)
I år hann ingen pyroman tända brasan i förväg och den brann bra när den väl kom igång. Undrar om det var lite flygbränsle inblandat?


(The lakes are deep frozen, but close to the beach is some water as You can see)
Våren kom med stormsteg. Alldeles vid stranden bildades ett bälte av vatten som det gällde att passera i hög fart med skotern. Men som tur var finns det steniga ställen där man kunde ta sig över till fots. Farzan transporterade extrakläder, ved, mat och annat nödvändigt i pulkan.


( It is a warm day, + 68 F, but the ice is still 50 cm thick. I can walk on it or go by a "spark" = a kicker)
Värmen tog också hårt på skoterlederna, men väl nere på isen var det lätt att ta sig fram, gående eller med spark. Det är ingen risk att man går genom, isen är ca en halvmeter tjock.


(Sunbathing and having lunch at the same time)
Arbetarnas dag, den1 maj, firade vi nere på Mittisjön tillsammans med gamla bekanta.
 
 
( Fishing through a hole in the ice)
Någon fisk blev det inte, men vippandet med spöet kan väl ses som en form av terapi.


Flunsan

Som det nu ser ut är rädslan för svininfluensan kanske ett större hot än flunsan själv. Som när man i Egypten slaktar alla svin trots att dessa inte alls har med epedemin att göra, och utan att ett enda fall av influensan har rapporterats i landet. Eller när 300 hotellgäster i Hongkong isoleras för att en man från Mexico vistats där under några timmar. Då sprider man skräck i stället för smitta. Nyligen sade Världshälsoorganisationen WHO att även om svininfluensan smittar lätt och sprids snabbt så är viruset mindre aggressivt än väntat. Det kan lätt behandlas med virushämmande läkemedel.
På vägen hem från fjällen hörde vi riksbankschefen prata om att rädslan för viruset kan rasera den försiktiga optimism som trots allt börjat synas i världsekonomien. Vi lär nog få höra mer om svininfluensan framöver.

RSS 2.0