Vilket bra tips


En kaffestund med ortsbefolkningen är alltid trevlig och bra. De kan upplysa om saker som broschyrer inte har plats för, men som är intressanta. Som att parkeringsplatsen och mysområdet vid hamnen kommit till tack vare tips från båtfolk som lagt till i gästhamnen.
Här fanns tidigare bara sly och snår, nu är det hur fint som helst med blommor, grillplats och trädäck. Och allt sköts med ideellt arbete av de 25 hushåll som bor i byn året runt. Det tackar vi för, vi vägfolk.

 


Servicehuset finns inne i ett av de gamla magasinen där tidigare förvarades gods som fraktats med båt eller sånt som skulle skeppas vidare till andra hamnar.
Ratan upplevde sin riktiga storhetstid under 1700-talet då Ratan blev "Norrlands hamn" i och med att hamnen blev s.k. stapelplats för Västerbottensstäderna Umeå, Piteå, Luleå och Torneå. Ratan ansågs nämligen ha den förnämsta hamnen längs hela Norr- och Västerbottenskusten. Med stapelplats menas en hamn där städernas fartyg var tvungna att gå in och förtulla de varor de hade med sig. En sjötullkammare inrättades, tullhus uppfördes på Rataskäret och magasin för de olika städerna byggdes.


Mannen som bodde i det här huset blev förmögen på skeppshandeln. Än i dag ägs huset av hans ättlingar, men det används nu enbart som sommarställe. Inne i huset finns ett rum med alla inventarier kvar från den tid då huset var handelsbod, berättade gubbarna från byn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0