Pumpapaj

Ingredienser
Pajdeg:

3 dl mjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1/2 kg pumpa utan skal och kärnor
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker

1 3/4 dl farinsocker
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk ingefära
1 tsk malen kanel
ca 1/2 dl konjak

Gör så här:
Hacka samman matfett och mjöl, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Ställ den kallt i minst 30 minuter. Skär den skalade och urkärnade pumpan i tärningar och lägg dem i en gryta tillsammans med vatten, salt och socker. Låt koka upp och sedan koka på svag värme ca 40 minuter, eller tills pumpan är riktigt mjuk. Pressa pumpan genom en sikt och låt moset kallna. Blanda moset med övriga ingredienser och rör till en slät massa. Tryck ut pajdegen i en form och lägg i fyllningen. Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter, tills pajen är genomgräddad och gyllenbrun. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Servera pajen ljummen eller kall med lättvispad grädde, ev. smaksatt med kanel.


Till sist:
Vi hade ingen konjak så vi tog rom istället. Gick bra det med. Färgen på pajen var väl inte den bästa, den blev inte gyllenbrun som receptet sa, utan såg mer ut som pitepalt, men den var riktigt god. (Det är ju palten också) Här i USA har vi fått veta att det finns mosad pumpa att köpa, undrar om det gör det i Sverige också?
Annars tycker vi ni ska passa på att köpa pumpor medan det finns. Många olika typer av recept hittar du på nätet och pajer kan man göra både som maträtt och som desert. De pumpamuffins vi bakade har vi fått göra tre nya omgångar av. De blev mycket populära, kanske för att de är olika de söta bakverk som finns här. Pumpasoppan blev också riktigt bra. För oss har alla rätter med pumpa varit nya upplevelser, positiva sådana. Testa gärna ni också och låt oss veta vad ni tycker.

  


Kommentarer
Postat av: Gunilla

Det har tyvärr inte funnits några pumpor att köpa här i år. Jennifer ville göra rostade pumpakärnor, och lyktor förstås, men det blev det alltså inget av med...

2008-11-03 @ 19:20:52
URL: http://fotofinnaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0