Burma


(Beautiful old bridge by the river Piteälven)

En natt tillbringade vid den grönmålade Burmabron över Piteälven. Uppströms finns ett flertal  före detta timmeravlägg som används flitigt av vildcampare. Fullt förståeligt eftersom man där kan parkera alldeles vid vattnet. Namnet Burmabron låter exotiskt och det finns en intressant förklaring.  

Burmavägen är i folkmun namnet på E45 mellan Moskosel - Ottostorp. Vägen byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt i början av 1940-talet, mitt under brinnande krig. Arbetarna var mer eller mindre tvångsförvisade till arbetet. Många av dem kom från södra Sverige, och bodde i barackläger långt ifrån nära och kära. Det hårda kroppsliga arbetet, ödemarken, ändlösa myrmarker och mygg i massor gjorde att många vantrivdes med arbetet.

Nyhetsrapporteringen dominerades naturligtvis av andra världskriget. Det talades bland annat mycket om hur japanerna med hårda metoder tvingade krigsfångar att bygga vägar och järnvägar genom Burmas djungler. Paralleller med den egna situationen låg naturligtvis nära till hands, och vägen började internt bland vägarbetarna att kallas för Burmavägen. Detta namn spreds till lokalbefolkningen, och lever fortfarande kvar i högsta välmåga och finns även med på kartor och vägskyltar.

Naturligtvis började den långa och ståtliga bågbron över Ljusselforsen i Pitälven att kallas Burmabron. Denna bro, och alla andra broar längs Burmavägen, ersattes i början av 1990-talet av nya broar för ökad bärighetsklassning. Den gamla Burmabron finns dock kvar, bevarad som en vacker prydnad till förbipasserande. En stor rastplats är anordnad vid Burmabrons södra landfäste. (Ur Wikipedia)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0