Sex veckor


(Just six week maternety leave in USA)
Hur känns det att lämna sin sex veckor gamla baby till en spädbarnsavdelning på en förskola och sen åka till jobbet? Att under hela arbetsveckan hämta barnet framemot kvällen, antagligen själv vara trött och slut och sen orka ta hand om sin baby och allt praktiskt därhemma. 
I USA kan det vara en bister verklighet. Här har mamman enbart sex veckors lagstadgad barnledighet, åtta veckor om man fött med kejsarsnitt. Om arbetsgivaren går med på det kan pappan få två veckor ledigt, mamman ytterligare tre månader eller längre, dock helt utan ersättning.
Vi har väldigt svårt att tänka oss att våra "gryn" skulle finnas på ett dagis om mindre än två veckor. Även om man har fördelen av att personalen är välutbildad och skolan kontrollerad av statliga myndigheter. Sånt som vi tar för givet i Sverige. Här är det dessutom dyrt, barnomsorg kostar multum för de amerikanska familjerna.
Hur gamla ska förresten barnen vara för att få börja på Dagis i Sverige? Minst ett år gissar vi. Har vi fel?

Kommentarer
Postat av: Maria S

Hejsan!

Ni har helt rätt, här i Sverige tar man in barnen på förskolan efter att de fyllt året. Tror inte att det står skrivet i nån lag, men förskolorna går efter det ändå.

Kanske att det finns några ställen i "storstäderna" som tar in de som är yngre. Ha det så bra och hälsa familjen!

Kram!

2009-03-27 @ 08:26:08
Postat av: Gunilla

Det är mycket vi är bortskämda med men som vi tar för givet. I USA får barnen betala för material de använder i slöjd och hemkunskap t.ex. Slöjd är inte obligatoriskt i skolan, så när jag gick modedesignutbildningen i L.A. kom det 18-åriga flickor som skulle börja sy designkläder och aldrig hade sytt på en symaskin!! De fick börja med såna där sykort där man tränar sig att sy efter linjer - minns du dem??

2009-03-27 @ 13:23:37
URL: http://husbyggarens.webbsida.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0