Busy birds


( I love those Eurasian Curlew. The male takes care of the baby birds)  )
Idag var det rena dagiset nere på vår äng. Tre storspovspappor hade fullt upp med att vakta sina små ungar för de faror som lurar överallt. Och det är inte bara rävar, katter och rovfåglar. Fåglarna ser mig också som ett hot. När jag kom gående efter grusvägen försökte papporna lura mig över till ängen på andra sidan vägen, spelade skadade och drillade förtvivlat. Men innan ungarna hann gömma sig såg jag två av dem, små miniatyrer av sina fäder, något dunigare bara. Jag håller tummarna för att inget rovdjur ska hitta dem innan de är flygfärdiga!
Till sist en del fakta:

I början av juni drar storspovsmamman sig tillbaka, pappan stannar kvar och fostrar ungarna, lär dem flyga och andra nyttigheter, men i augusti/september sticker de också.
Storspoven häckningsområde sträcker sig genom hela norra Europa upp genom Ryssland och bort till Kazakhstan, Mongoliet och Kina. Den häckar i hela Sverige förutom i fjälltrakten. De övervintrar i norra Afrika, Sydeuropa, atlantkusten i Europa, runt Medelhavet, i Turkiet och i Asien. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0