Döda Fallet


Idag gjorde vi ett besök vid Döda Fallet, en imponerande torrlagt älvfåra. Berättelsen om hur den kom till låter som en myt, men lär ska vara alldeles sann.

Handelsmannen Magnus Huss anställdes 1793 av det sk Storforsbolaget i Jämtland som ville skapa en flottningsled för timmer förbi Storforsen. Syftet var ett kunna frakta ner jämtländskt timmer oskadat till kusten vilket skulle ge bönderna i trakten möjlighet att omsätta sina skogstillgångar i pengar. Huss tanke var att låta vattnet från en bäck erodera fram en kanal genom en ås vid namn Remmen.
Den stora vårfloden 1796 gjorde denna erodering mycket kraftigare än vad som var meningen. På kvällen den 6:e juni 1796 bröt vattnet igenom Remmen. På 4 timmar tömdes den 2,5 mil långa Ragundasjön med ett innehåll på 300 miljoner kubikmeter vatten. En 15 meter hög flodvåg rusade längs med Indalsälven mot havet.

Skadorna blev omfattande, främst på fiskestugor och fiskeredskap. Sågverk, kvarnar och väldiga massor bördig jord sveptes med av flodvågen. Det enda sågverk som klarade sig utefter älvdalen var Indals såg. Men ngen människa skadades.
Magnus Huss fick smeknamnet Vildhussen, och året efter katastrofen omkom han 42 år gammal genom drunkning vid en båtfärd i Indalsälven. Enligt ryktet hade förbittrade ortsbor gömt hans åror och skjutit ut båten i älven. Magnus Huss ligger begravd på Lidens kyrkogård och på minnesstenen som restes 1951 av Släktföreningen Huss, står att läsa:
 

Magnus Huss 1755 - 1797
Sekelgamla hugskott bragte han till verkställighet.
Han tystade fallet.
Lade älven till ro.
Framsynt djärvhet blev till båtnad för fiske, skogsvård, industri.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0