Yogapåverkan

Det var med viss bävan jag och min syster Birgitta för första gången deltog i Kristina Berglunds drop-in lektioner i yoga. Det var inte lätt i början, men efter några gånger var vi helfrälsta. Övningarna gjorde gott för både kropp och själ. I många år har vi sedan fortsatt både att ta lektioner och att öva lite hemma. Vi har också påverkat släkt och vänner till att prova yoga och flera av dem har blivit lika, om inte mer, intresserade som vi. 

Ur Kristina Berglunds hemsida om yoga
Intresset för yoga har ökat explosionsartat under de senaste åren, det är inne att träna yoga. Men yoga i sig är inget nytt. Det är en mångtusenårig avslappningsmetod. Kunskapen om yoga kan spåras så långt tillbaka i tiden som 3000 år f. Kr. Yogan har troligtvis funnits i flera kulturer bland annat i mayaindianernas och den fornegyptiska kulturen. Den yoga vi tillämpar i västerlandet idag kommer från Indien.

Yogan hade sitt genombrott i Sverige på 60-talet. Men yoga var fortfarande något konstigt, flummigt och mystiskt före millenniumskiftet. Idag har 100 000-tals svenskar gått på yogakurs och flumstämpeln håller på att försvinna. Yoga är ett inslag i företagshälsovården på många stora och små företag.
Forskarna börjar på allvar upptäcka yoga som en väg till större välbefinnande på ett mätbart sätt. Det finns en rad studier där man vetenskapligt bevisat yogans positiva effekter allt från stressreducerande effekter till att den hjälper mot ryggont och sömnsvårigheter. Allt fler upptäcker yogans hälsobringande effekter. (Slut citat)

När vi kommer till USA ska jag be att få följa med Christine och hennes lille Logan på något som kallas Yoga and me. Motsvarar kanske babysim, fast på yogamatta istället för i bassängen. Det vore intressant att se hur det går till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0