Filmskapande

Jag var på bio igår, såg långfilmen Australia i det format som för den är det enda rätta. Stora TV-skärmar och HD i all ära, men en sån film ska man se på bio. Först där kan landskapet och vidderna komma till sin rätt, tyvärr också scenerna från kriget som blir obehagligt påträngande i biomörkret.
 (Nicole Kidman och Hugh Jackman)
Handlingen skulle kunna har varit skriven i Hollywoods golden days. Den mycket engelska ladyn Laura Ashley (Nicole Kidman) åker till Darwin under andra världskriget för att konfrontera sin man som äger ett stort land området i de norra delarna av landet. Väl där har maken mördats och hon själv får plötsligt ta över gården där även en halvaborginsk pojke Nullah (Brendon Walters) och hans familj figurerar. Inte minst är den råbarkade boskapsdrivaren Drover (Hugh Jackman) en viktig bricka i spelat när lady Ashley bestämmer sig för driva sin boskap till Darwin för att knäppa rivalen Carney på näsan om militärens köttkontrakt.

 (Brendon Walters)
Filmen pekar också på hur grymt man behandlade urinvånarna. Inte minst de barn som blev resultatet av vita mäns umgänge med aborigianska kvinnor. Barnen tvångsomhändertogs och sattes på kristna institutioner för att uppfostras av de vita som ändå inte godkände dem som fullvärdiga människor. Något som den australienska staten nu sent omsider har bett om ursäkt för.
Gå gärna och se filmen som regisserats av Baz Luhrmann. Den har allt; både drama, romantik och action.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0