Baggböle

Vi kan rekommendera ett besök i Baggböle, ca 8 km utanför Umeå. En mysig liten by med en stor fin herrgård där du kan äta lunch eller middag. Herrgårn var tyvärr stängd den söndagkväll som vi var där, men Christina har lovordat deras goda mat och hemsidan ger verkligen syn för sägen.


Nedanför herrgården ligger Umeälven och Stornorrforsen, med det energimässigt största kraftverket i Sverige. En vågad skylt varnade för alltför nära kontakt med strömfåran. Något som Morzan givetvis tog på fullaste allvar.


Vilket utflyktsmål! I området finns inplanterade träd och växter från olika världsdelar i något som kallas Arboretum Norr. Väldigt intressant och något som man behöver god tid på sig för att utforska. Farzan har stannat till för att beundra en hänggran från Nordamerika.  


På tal om granar. Har du hört talas om baggböleri. Tidigare betydde ordet att ‘olovligen avverka kronoskog eller att med tvivelaktiga affärsmetoder köpa skogsfastighet eller timmer', medan det numera kan användas om ‘tvivelaktiga affärsmetoder i allmänhet' (enligt Wikipedia).
Ordet härstammar från händelser som ägde rum vid Baggböle. En engelsman vid namn James Dickson hade ett sågverk vid Baggböle och han lyckades lura till sig skog från bönderna i trakten genom oschyssta metoder, samtidigt som han utan lov avverkade en del av statens skog.

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Så intressanta fakta du alltid har med! Man skulle kunna tro att du varit lärare... ;-) Ni verkar ha haft en riktigt härlig resa!

2009-08-06 @ 01:38:52
URL: http://husbyggarens.webbsida.com
Postat av: Morzan

Ja, även en kortare tripp kan innehålla mycket av intresse. Möten med människor, den här gången bl a från Elfenbenskusten och Mali, platser man inte visste så mycket om, och vyer man inte sett tidigare.

2009-08-06 @ 09:40:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0