Bananer i trädgården

Ser på Internet att hösten tagit ett järngrepp om Sverige. Nollgradigt i Kiruna, regn och bara några grader varmt och delvis nederbörd i resten av landet. Får också rapport om att det regnar i Oslo. Det ska vi ha i åtanke när den 30-gradiga värmen pressar på och vi önskar att det kunde bli lite svalare. Men vi befinner oss ungefär på samma breddgrad som Spanien/Afrika så det kanske inte är så konstigt att det är varmt. Här kan man till och med odla bananer och apelsiner i trädgården. Bilderna är tagna vid ett hus nära lekparken. 


Bananpalmen är en trädliknande planta som klassifiseras som ört. Stammen blir 4-8 meter hög, med stora blad som blir 2-3 meter långa. Ordet banan används om plantans frukt, som egentlig är ett bär.
Stocken hänger lodrätt ner från plantan med den stora mörkröda bananblomman längst ner. Blomman har formen av en väldig tulpanknopp. Innanför varje kronblad finns anlag för en klase bananer. Ett kronblad i taget öppnar sig och exponerar den blivande klasen för pollinering. Sedan faller kronbladet av, klasen börjar mogna medan blomman fortsätter att växa nedåt. På så sätt blir stocken allt längre och fylls med allt fler bananklasar. Efter mognaden dör växtens ovanjordiska delar.

 
Sonen svärfar hade bananplantor i sin trädgård tidigare, men blev tvungen ta bort dem. Plantans rötter tog sig in hos grannen och lyfte upp hans trädgårdsgrind!

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Och tänk, jag som alltid har trott att bananer hängde neråt när de växte!

(Kan du inte skicka lite bilder till FotoFinnaren? Just sånt här är ju vad lärare och elever behöver få använda!)

Ha det gott där i värmen! Här var det hård frost i natt, och vi har plockat säsongens sista gurka i växthuset...

2008-09-30 @ 22:25:52
URL: http://fotofinnaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0