Politiskt rävspel eller...

Den här fredagen var det meningen att USA:s två presidentkandidater  skulle mötas i en direktsänd TV-debatt för första gången.  Men häromdagen gjorde McCain ett oväntat utspel. Han ville skjuta på debatten på grund av den ekonomiska krisen I USA. Det vill däremot inte Obama. Just nu leder hani de stora opinionsundersökningarna och många förståsigpåare anser att Obama vunnit på krisen eftersom det är republikanerna som administrar dagens ekonomi.
Intresset för debatten har varit enormt och TV-kanalerna räknade med över 100 miljoner tittare. Per Bjurman, bloggare i Aftonbladet, beskrev debatten så här den 23 september:
- Det känns just nu som the mother of alla debatter och inväntas med samma feber som en VM-final i fotboll, julafton och schweiziska försök att återskapa The Big Bang - samtidigt.

Reaktionerna på McCains utspel är förstås skiftande. Hans anhängare tycker han visar prov på stort ledarskap och mod  som riskerar hela sin kampanj för att flyga till Washington och rädda landet undan katastrof. Hans motståndare beskyller honom tvärtom för politiskt apspel. Vill han framstå som en stor stadsman?  Är han ute efter att vinna tid? Vågar han inte ta en fight med Obama?
En direktsänd debatt är alltid ett vågspel. Det kan vara något helt annat än sakfrågor som avgör vad folk minns efteråt. Små detaljer som kan påverka hur de kommer att rösta:


I den första TV-sända debatten, mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960, anses utgången ha avgjorts av att Nixon började svettas synbart under sändningen.

I debatten mellan Ronald Reagan och Jimmy Carter 1980 var det avgörande ögonblicket när Reagan avvisade Carters utläggningar med att leende och nedlåtande säga "Nu gör du det igen".

I Al Gores debatt mot George W Bush år 2000 fokuserade medierna mer på att Al Gore suckade högljutt när Bush pratade, än på vad kandidaterna faktiskt sade.
 
Medan jag skriver dagens inlägg deltar både McCain och Obama i ett historiskt möte i Vita Huset angående det 700-miljarderdollarspaket som eventuellt ska sättas in för att rädda USA:s ekonomi. Här är det stor sensation. Men är läget så kritiskt som president Bush anser är det väl ganska självklart att presidentkandidaterna är med tycker vi. En av dem kommer ju att "ärva" problemen inom kort.
Något definitivt besked om debatten blir av, eller om Obama själv tar hand om hela showen, har inte kommit än. Men arrangörerna lär fortsätta planeringen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0