Förebild


I förmiddags mötte vi en liten tuff varelse på trottoaren. Hon följde oss vaksamt med blicken medan vi fotograferade och iakttog henne. Att det var en hona har vi kunnat utläsa med hjälp av Googles bildsökfunktion och Wikipedia. Där fick vi veta att hon är ett riktigt rovdjur som till och med kan äta upp hanen under parningsakten. Men vi var nog inte intressanta för henne på det sättet.
Spännande fakta om denna insekt:
Bönsyrsor har fått sitt namn eftersom den position de intar medan de väntar på ett byte påminner om en människa försunken i bön.
En gång för länge sedan var det en munk i Kina som såg en liten bönsyrsa slås mot en betydligt större och aggressivare bönsyrsa. Han tittade på dem länge medan de slogs, och hela tiden anföll den större medan den mindre skickligt blockerade attackerna. Efter att den lilla bönsyrsan mirakulöst vunnit striden, började munken att irritera syrsan med ett grässtrå samtidigt som han noterade hur den blockerade och kontrade med grässtrået. Detta formade han sedan under om en längre tid, så att rörelserna passade en människa och kampsporten Tang-Do var född.

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Tack för fotot till FotoFinnaren. Och jag som alltid har trott att den hette bönsyrsa för att den åt på bönor... Tänk vad man får lära sig!

2008-10-17 @ 08:11:40
URL: http://fotofinnaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0